вторник, 14 декември 2010 г.

"Вояджър 1" стигна края на Слънчевата система

dnes.bg
Апаратът с "Дельо хайдутин" се отправя към междузвездното пространство. Изображение: NASA/JPL

Междупланетният автоматичен космически апарат на НАСА "Вояджър 1", чийто полет продължава вече 33 години, наближи края на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.

"Вояджър 1" се движи със скорост 61 000 км в час и се намира на 17,3 млрд. километра от Слънцето. След 4 години апаратът на НАСА ще напусне пределите на Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) в Пасадена, която ръководи мисиите на "Вояджър 1" и неговия двойник "Вояджър 2".

Специалисти на лабораторията, изучавайки последните данни, са заключили, че първият апарат, изстрелян в Космоса на 5 септември 1977 година, е навлязъл в зона, където скоростта на слънчевия вятър е спаднала фактически до нулата.

Слънчевата система се отделя от междузвездната среда от хелиосферата – огромен своеобразен балон, който се "надува" от Слънцето с помощта на изпускани от звездата заредени частици (слънчев вятър) и магнитните полета. С наближаване на хелиосферата скоростта на заредените частици намалява, докато не достигне до нула. Този показател е бил регистриран през юни тази година и оттогава остава непроменен.

"Вояджър 1" се приближава към междузвездното пространство", резюмира Ед Стоун от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, един от участниците в проекта.

Стоун и колегите му са извършили няколко проверки, за да потвърдят изводите си. Те са показали, че от август 2007 година скоростта на слънчевия вятър на траекторията на полета на космическия апарат е била 209 000 км в час, а след това е намалявала със 72 400 км в час всяка следваща година.

"Вояджър 1" още не е напуснал хелиосферата, твърдят учените. Те припомнят, че на "Вояджър 2" ще са нужни още няколко години, за да достигне точката, където сега е неговият близнак. Според учените "Вояджър 2" сега се намира на 14,1 млрд. км от Слънцето.

Припомняме, че на борда на "Вояджър" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие. На нея са записани звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили.

В плочата се съдържа запис на българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Тя е поставена редом с Петата симфония на Бетовен, ария от "Вълшебната флейта" на Моцарт, музика на Бах, "Меланхоличен блус", изпълнен от Луис Армстронг и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар