вторник, 14 декември 2010 г.

Онлайн карта ще събира информация за застрашените пещери в страната

Дневник
Фотограф: Алексей Жалов

Онлайн карта ще събира информация за застрашените пещери в страната, пише Bluelink. На картата на сайта на пещерен клуб "Хеликтит" вече са включени над 600 пещери, които са в опасност, и проблемите им. За всяка пещера е дадена и допълнителна информация, много от тях са представени със снимки:

"Ще се радваме, ако се включите активно за попълване на базата данни на застрашените пещери в България", казва по повод създаването на картата Алексей Жалов от Българската федерация по спелелогия.

"Невежеството и липсата на информация, че не трябва да се рушат пещерни образувания, масовото, нерегламентирано влизане на туристи и пещерняци води до повишаването на температурата, цапане на образуванията, повишаване на въглеродния диоксид и унищожаване на пещерната фауна. Иманярството, битовото и промишлено замърсяване на водите, използването на пропастите за сметни ями и изхвърлянето на умрели животни в тях, както и незаконните кариери разрушават естествения карстов пейзаж", коментира Константин Стоичков от пещерния клуб.

От федерацията неколкократно призовават за приемане на Закон за пещерите, който да регламентира опазването им и да даде възможност за санкциониране на нарушенията в пещерите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар