понеделник, 29 март 2010 г.

Земята навлиза в нов период от геоложката история

Хората са причинили толкова големи и безпрецедентни промени на планетата ни, че вероятно са я довели до нов период в геоложката й история, съобщи в. "Сънди телеграф", цитиран от БТА.

Чрез замърсяване, урбанизация, увеличаване на населението, транспорт, минно дело и използване на изкопаеми горива ние сме променили Земята така, че последиците ще се усещат милиони години, убедени са експерти. Те се опасяват, че пораженията, нанесени от човечеството, ще доведат до шестото голямо масово изчезване на видовете в земната история, което ще унищожи хиляди растения и животни.

Новата епоха, наречена Антропоцен, което означава нов човек, ще е първият период в геоложката история, оформен от действията на един вид. Терминът се използва неофициално от специалистите повече от 10 години, но сега се обсъжда официалното му приемане.

Новосъздадена работна група събира доказателства в подкрепа на въвеждането му, за да обозначава епоха, следваща досегашната Холоцен. Тя ще разгледа причинените от човешка дейност промени в биоразнообразието и скалната структура на планетата ни, както и значението на фактори като замърсяването на природата и извличането на минерали. Резултатите ще бъдат представени до три години на Международния съюз за геоложки науки, който ще прецени дали е осъществен преход към нова епоха.

Теорията е предложена от група учени, сред които са нобелистът Пол Крутцен и д-р Иън Заласиевич от университета на Лестър. В сп. "Наука и технология на околната среда" те пишат: "Антропоценът е нова фаза в историята както на човечеството, така и на Земята, в която природните сили и човешките сили се преплитат, така че съдбата на едните определя съдбата на другите". БТА

Подводен вулкан заплашва Италия

Най-големият подводен вулкан в света може да предизвика цунами, което да удари южна Италия по всяко време.

Това съобщава Франс Прес, позовавайки се на интервю на водещ вулканолог.

Марсилският вулкан, който е пълен с магма, има крехки стени, които могат да се срутят, казва Енцо Бошчи.

Дори може да се случи утре, предупреждава председателят на Националния институт по геофизика и вулканология.

Последните ни изследвания показват, че вулканът не е структурно солиден, стените са много крехки, а количеството на магмата е много голямо.

Всичко това ни говори, че вулканът е активен и може да започне да изригва във всеки един момент, казва Бошчи.

Това може да предизвика силно цунами, което да удари бреговете на Кампания, Калабрия и Сицилия.

Подводният вулкан Марсили е 3 000 м. висок и се намира на около 150 км. югозападно от Неапол. Не е изригвал от както е наблюдаван.

петък, 26 март 2010 г.

Започва проучването на залежите от нефт и газ в Кнежа

Правителството даде разрешение за проучване на залежите на суров нефт и природен газ в Блок 1-12 - Кнежа. Теренът е разположен в областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

"Проучване и добив на нефт и газ" АД се задължава да вложи в проучвателните работи 5.995 млн. евро за срок от пет години. Допълнително са предвидени средства за опазване на околната среда и обучение. Дружеството ще даде още 50 хил. евро при евентуално подписване на концесионен договор. При удължаване на разрешението в проекта ще се наливат още по 2.5 млн. евро при всеки анекс.

Ако в Блок 1-12 в Кнежа се открие находище, титулярят на разрешението - "Проучване и добив на нефт и газ" АД, получава по право концесия за добив.

четвъртък, 25 март 2010 г.

Открити са останки на трети вид човек

Преди 48-30 хил. години в Централна Азия е живял досега неизвестен тип древен човек, установиха учените с анализ на ДНК, извлечен от вкаменена фаланга на палеца, открита в Денисовата пещера в Алтай.

Група учени от няколко страни, работеща с генетическия материал от вкаменелост наречена "жената Хикс" стигна до извода, че това същество е различно и от неандерталците и от съвременните хора.

http://blogs.discovermagazine.com/loom/2010/03/24/the-x-womans-fingerbone/



Специалистите са разшифровали митохондриалната ДНК. За разлика от пълния геном, нейната къса молекула се извлича и разшифрова лесно. Митохондриалната ДНК се предава от поколение на поколение практически неизменена и само по майчина линия.

Новооткритата ДНК се различава от съвременната човешка по 385 "букви" докато ДНК на неандерталците, разшифрована неотдавна, се различава от нашата само по 202 "букви". Авторите се надяват, че скоро ще разшифроват пълната ядерна ДНК на новопоявилия се човешки тип и точно ще установят неговото място сред известните типове хоминиди.



Професор Крис Стрингър, специалист по произход на човека от лондонския Музей по естествена история нарече находката "изключително интересно развитие на събитията". "Тази работа с ДНК представлява съвършено нов поглед на досега почти непонятната еволюция на човека в Централна и Източна Азия" - добавя той.

http://www.reuters.com/article/slideshow?articleId=USTRE62N4VS20100324#a=1
Алтайското откритие дава възможност да се предположи, че трите форми на човека: хомо сапиенс, неандерталец и този тип, към който се отнася "жената Хикс" са могли да се срещнат и взаимодействат някъде в Южен Сибир, пишат изследователите в списание Nature.


Малкият фрагмент от фаланга на пръст е открит в Денисовата пещера в Алтай през 2008 година. След това учените извличат от вкаменелостта ДНК и я сравняват с генетичния код на съвременния човек и неандерталеца. Анализът направен от Йохан Краузе от Лайципгския институт по еволюционна ембриология "Макс Планк" и негови колеги позволява да се предположи, че за последен път човекът от Денисовата пещера е "делил" своите предци със съвременния човек и неандерталеца преди един милион години.

четвъртък, 18 март 2010 г.

Часът на Земята от 20.30 до 21.30 на 27 март



Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Колизеумът в Рим, египетските пирамиди, кралският дворец в Банкок, Виенското колело в Лондон... дори Лас Вегас и 800-метровата Бурж Калифа в ОАЕ ще угаснат на 27 март от 20.30 до 21.30 часа.

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени и възможностите за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата.

"Часът на Земята" бе отчетено като най-глобалното събитие на 2009 г., заявиха днес при обявяването на инициативата организаторите й - представителите на международната природозащитна организация WWF в България.

"Инициативата, започнала преди две години, вече обхваща 4 500 града и повече от 1 млрд. души на планетата", каза заместник-министърът на икономиката Мая Христова.

"Няма друга кауза, която да обедини една шеста от населението на земята", добави тя. Христова замести министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференцията по повод инициативата.

Трайков и посланикът на Великобритания в София Стивън Уилямс са официалните лица на инициативата "Часът на земята 2010" в България.

"Миналата година, когато тази инициатива се провеждаше, имаше големи очаквания за срещата в Копенхаген, за съжаление резултатите от нея бяха разочароващи", посочи посланик Стивън Уилямс.

"Не постигнахме очакваните ангажименти за намаляване на емисиите, въпреки това споразумението от Копенхаген отбеляза напредък, върху който можем да надграждаме", добави той.

"Часът на Земята" се отбелязва по традиция в последната събота на март, а България за втори път участва официално.

Досега 28 български града обещаха да се включат в инициативата, като изключат за час фасадното осветление на общински сгради, паметници, храмове и други популярни места.

В София на 27 март в 19.30 ч. от НДК ще потегли шествие с факли и свещи. То ще се движи по бул. "Витоша" до градинката пред Народния театър, където в 20.30ч. ще започне концерт без озвучаване на светлината на факли.

Доброволци ще изпишат със светлина числото "60" - знакът на инициативата "Часът на Земята".

Присъстващите ще могат да наблюдават нощното небе през телескоп на Астронимическа асоциация – София, както и да разгледат организираната от нея изложба "От Земята към вселената", разположена на открито в градинката на Народния театър.

Редица интересни мероприятия са организирани в София и други градове в седмицата преди "Часът на земята".

На 22 март в Пловдив и на 23 март в София ще бъдат открити две импровизирани "научни кафенета" с участието на метеоролози, физици и природозащитници.

На срещите ще бъдат дискутирани възможностите за ограничаване на климатичните промени. Входът е свободен, но за да се запази място в Пловдив, трябва да се позвъни на 089 944 88 96, а в София – да се изпрати имейл до booking@britishcouncil.bg.

На 25 март в сградите на Британския съвет в София и Букурещ ще се организира видео бизнес конференция с представители на фирми от двете държави с основна тема популяризиране и реализация на идеите за нисковъглеродна икономика.

На 26 март от 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 и 19.00 часа в Британския съвет в София ще бъде прожектиран филмът The age of stupid (Ерата на глупостта) на режисьора Франи Армстронг и спечелилия Оскар продуцент Джон Бацек. Филмът е на английски език, без субтитри. Входът е свободен.

По света 110 държави ще изпълнят девиза "Изключи светлината, включи се".

вторник, 16 март 2010 г.

Откриха следи от динозавър, двойно по-голям от тиранозавър рекс

Отпечатък от стъпало на динозавър, дълго 120 сантиметра, бе открит край хърватския град Пула на Адриатическото крайбрежие, съобщава хърватският в. "Вечерни лист".

Златните скали край Пула, където е открит отпечатъкът, са на възраст стотици милиони години и в тях се пазят отпечатъци от следи на различни динозаври, които са фотографирани и документирани в Института по геология и палеонтология в Загреб.


Известният хърватски художник Борисла Кържич, специалист по рисунки на праисторически животни, забелязал, че един вир в Златните скали прилича по форма на добре познатите му трипръсти отпечатъци от крак на динозавър. Никой дотогава не го бил забелязал, защото отпечатъкът бил толкова голям, че не можело да се предположи, че е животински.

Стъпалото било между 115 и 120 сантиматра, а за сравнение най-големият отпечатък от стъпало в света, принадлежащ на вида тиранозавър рекс, е дълъг 86 сантиметра. Това говори, че съществото, наричано "чудовището от Пула", е било високо около 20 метра и е тежало поне 10 тона.Според Кържич има само един вид, който отговаря на тези мерки - африканският спинозавър египтикус, живял през късната креда.

Неотдавна италианският палеонтолог Кристиано дал Сасо на базата на фосили на спинозавър оцени, че той е бил висок най-малко 17 метра и е тежал 9 тона. Кържич припомня, че полуостров Истриа, където е открито "чудовишщето от Пула", и островите около него през късната креда са били част от стария суперконтинент Гондвана.

Кържич изпратил снимки и описание на откритието на известния американски палеонтолог Джеймс Фарлоу от университета в Индиана, който му писал, че "отпечатъкът е ерозирал, но формата е правилна и вероятно става дума за истински отпечатък" и той би желал да види поне още един отпечатък от същото животно в околността.

Засега новото откритие в Пула е описано само в кратка научна информация на Института по геология и палеонтология в Загреб и очаква по-подробно проучване. БТА

Намерени са останките на най-старото сухоземно гръбначно

Illustration by Mark A. Klingler, Carnegie Museum of Natural History

Палеонтолози са открили едно от най-древните гръбначни. В списание Annals of Carnegie Museum е публикувана статия.

Новият вид е наречен Fedexia striegeli в чест на компанията FedEх, на територията на чието поделение е открита находката и на палеонтолога Адам Стригел (Adam Striegel), открил останките. Възрастта на открития екземпляр е повече от 300 милиона години. Новият вид е отнесен към семейство Trematopidae.

Учените подчертават, че вкаменелостите на F. striegeli са се запазили прекрасно - в ръцете на изследователите е попаднал череп в отлично състояние. Те предполагат, че този вид се отнася към земноводните, но по-голяма част от времето е прекарвал на сушата. Вероятно F. striegeli се е връщал във водата само за да снесе яйцта си.

Особено важно е, че останките са поне 20 милиона години по-стари от останките на родствените му видове. Новите резултати показват, чте още преди 300 милиона години гръбначните животни са били широко разпространени.

Вкаменелостите са намерени в древни скали с възраст 300 милионов години, недалече от Международното летище на Питсбърг. Забележителна е не само необичайно древната възраст, но и запазения триизмерен строеж на черепната кутия и челюстите на гръбначното.

Федексия е едва третата вкаменелост в света от неголямата подгрупа амфибии трематопиди, открита в скали от карбонския период. Тя е най-старата от тях и е указание за по-ранно появяване на разнообразие сред сухоземнте гръбначни, отколкото се смяташе досега.

Освен това строежът на вкаменелостите предполага, че амфибията, за разлика от своите родственици и съвременници, е прекарвала по-голямата част от живота си на сушата. Авторите на изследването предполагат, че към такъв начин на живот федексията се е приспособила в резултат на продължителни тенденции на климата в къснокарбонския геоложки период към затопляне и намаляване на влажността.

Територията на съвременния щат Пенсилвания в края на карбона се е намирала близо до екватора на предисторическата Земя и там са валяли обилни дъждове. През това време са се образували многобройни блата, превърнали се за стотиците милиони години в залежи от камени въглища.

Тези заблатени територии са били заселени предимно от хищни амфибии, които прекарвали по-голямата част от живота си без да излизат от водата. Но постепенното затоплянето на климата и пресъхването на блатата явно са заставили тези животни да еволюират в нови форми, по-приспособени за живот на сушата.

Pam Panchak/Post-Gazette
Fedexia striegeli

Благодарение на необичайно добре запазения череп на амфибията, учените лесно са я определили в групата на темноспондилните и семейството на трематопидите.

понеделник, 15 март 2010 г.

Обявиха Коперник за основател на геологията

Геологията е много по-стара наука от общоприетото схващане, съобщи "Дискавъри", цитиран от БТА.

Смята се, че съвременната наука за Земята е възникнала преди около 300 г. Проф. Уолтър Алварес от университета на Калифорния в Бъркли и Енрике Леитао от университета на Лисабон обаче са убедени, че именитият полски астроном Коперник е поставил нейните основи преди повече от 500 години с твърдението, че Земята не само че не е център на Вселената, но е и планета.
"Всеки е чувал за Коперниковата революция" - каза проф. Уолтър Алварес. - Но тази революция се свързва с физиката и астрономията. За геологията се сещаме допълнително".

За баща на геологията в англоезичния свят се смята шотландецът Джеймс Хътън, живял през 18-и век. Геоложката революция е в края на 18-и и началото на 19-и век. Тогава учените осъзнават, че скалите и фосилите крият тайните на една много стара Земя със сложна история. За други народи обаче науките за Земята, сред които е геологията, както и изучаването на моретата и атмосферата, започват много по-рано и дори включват пътуванията на португалските пътешественици през 16-и век, каза Алварес. Статията е публикувана в сп. "Геология". БТА

неделя, 14 март 2010 г.

Северноанадолската разломна линия показва голямо раздвижване


В разломната линия, дълга 150 км, са установили залежи на метан, хидрокарбон и газ хидрат

Северноанадолската разломна линия, която пресича Мраморно море, показва голямо раздвижване, констатират специалисти от университета "Девети септември" в Измир, пише турският вестник "Заман".

Професор Гюнай Чифчи от Института за морски науки и технологии в посочения университет, който е член на проучвателния екип по проект съвместно с Мрежата за изследване на европейските морета (ESONET), посочи, че в разломната линия, дълга 150 км, са установили залежи на метан, хидрокарбон и газ хидрат. Дълбочината им е 20 км и не е ясно кога ще се разцепи линията.

Проф. Чифчи каза, че и в откритите води на Тракия са открили залежи на петрол и газ хидрат. По думите му Северноанадолската разломна линия, минаваща през Мраморно море, се е разцепвала при всички големи земетресения в района – 1766, 1894, 1912 и 1999 година и очакват разцепване в трите сегмента на разлома. Той добави, че ако това се случи едновременно, ще има големи разрушения. Според него ако се погледне исторически, времето за голямо земетресение в района на Мраморно море е настъпило.

Под Мраморно море има разломна система, която има потенциал да предизвика големи земетресения и притежава голяма тектонична енергия. Рано или късно кората ще се разцепи и ще стане голямо земетресение и без да се пренебрегва тази природна даденост, трябва да се вземат необходимите мерки, препоръчва професорът.

събота, 13 март 2010 г.

Технологиите дават надежда за нови резерви от газ

Новите техники за извличане на природен газ, който е скрит в скалите, позволиха да се удвоят резервите на газ на Северна Америка

За резервите се счита, че ще стигнат за повече от 100 години консумация, се казва в изследването. "Това е най-голямата иновация в енергийната сфера от 2000-та година насам", заяви президентът на специализирания институт IHS Cera Даниел Йергин, при представянето на това изследване в Хюстън.

Така наречените "неконвенционални" техники за извличане на газ, съдържащ се в шисти през последните години претърпяха огромно развитие. Те се състоят в това да се разбие скалата като й се инжектира под налягане течност, съдържаща химични вещества. Те освобождават газа и го карат да излезе на повърхността, а после да се сондира хоризонтално, за да се следват скалните слоеве.

Доскоро добивът на газ от шисти бе само 1% от общото производство, но днес достига вече 20% и може да надхвърли 50% до 2030 г., се казва в изследването.

В цяла Северна Америка новите техники позволиха откриването на нови около 50 000 милиарда куб. м газ, /от които 15 000 млрд. - в Канада/ с което общо запасите на САЩ достигнаха 85 000 млрд. куб. м. "Револююцията на неконвенционалния природен газ намали перспективите за цените на природния газ и го направи по-конкурентоспособен, като в същото време даде повече сигурност на очакванията за предлагане. Това е зрелищна промяна спрямо това, на което бяхме свидетели само преди 5 години", се подчертава в изследването.

В Черно море вече е имало цунами

Пристанището в Балчик © снимка: Дарик-Добрич, Валентина Добринчева

Вълни разрушиха част от брегозащитно съоръжение край Балчик
Цунами в Черно море? Това е напълно възможно!
Плажът в Кранево е погълнат от морето
Приливни вълни потопиха рибарски лодки в Балчик

Исторически факти, подкрепящи тезата за свързаността на североизточното крайбрежие на Черно море с цунами, бяха изнесени от учени в БАН. Те се включиха в работна среща в Балчик, посветена на опасността от цунами в Черно море и сценариите за действие по време на кризисна ситуация.

Наблюдаваните промени в нивото на водата през последните години са се случвали и преди, смятат ст.н.с. Бойко Рангелов от Геофизичния институт и проф. Гаро Мардиросян. Рангелов отдели специално внимание на динамиката на морето, документирана в Балчик на 7 май 2007 г., която той определя категорично като цунами. По думите му освен в района на Балчик, в Черно море данни за такива вълни има около Кримското крайбрежие и Кавказкия бряг.

„Нашата идея е науката да бъде в полза на общините", споделиха представителите на БАН. В края на месец май те ще предоставят карти, които да бъдат полезни при кризисни ситуации, породени от земетресения. Научните работници са категорични, че бурното строителство край морето е неправилно и последните наводнения на туристически обекти от морските вълни са показателни. Учените представиха идеите на проекта СХЕМА на Европейския съюз, разработван съвместно с Франция, Турция, Италия, Португалия, Мароко и България.

Историческите данни и геоложката активност на региона е повод европейските учени да посочат Балчик като място, където да бъде насочено вниманието към изследвания на приливните вълни. Сред доказателствата са свидетелството на хрониста Страбон за потопяването на Бизоне (Каварна) през ІІІ в., разрушаването на храма на Кибела в Балчик след земетръс и последвала приливна вълна през 543 г. Трусът край древния Одесос (Варна) през август 815 г. и пагубното земетресение на 31 март 1901 г. с разрушителни вълни, които са го съпътствали са също пример за активността на района.

вторник, 9 март 2010 г.

Босна и Херцеговина има петролни находища за милиарди долари


Държавата би имала огромна полза, ако някой се заеме с експлоатацията на петрола. Снимка: sxc.hu

Босна и Херцеговина лежи на богати петролни находища, което е установено още преди войната в страната през 90-те години на миналия век, съобщава Макфакс.

Експлоатацията стана отново актуален въпрос при неотдавнашното посещение на премиера на Република Сръбска Милорад Додик в Русия, отбелязва агенцията. Две руски компании проявяват интерес да проучат находищата на петрол и газ в Босна и Херцеговина.През 1989 г. са били установени четири петролни полета с капацитет 50 млн. тона или 366 млн. барела, което по актуални цени на петрола на световния пазар би струвало около 27 млрд. долара.

Единствен проблем за използването на залежите според експерти ще представлява разделението на страната на съставни единици. Ситуацията е специфична, тъй като някои находища се простират по протежение на границите на съставните единици и едва ли някой ще има интерес да разработва, но да няма концесия върху целите находищата, отбелязва агенцията.

Държавата би имала огромна полза, ако някой се заеме с експлоатацията на петрола, защото според първоначални проучвания залежи има за близките 50 години.

Компетентно проектиране и качествено изпълнение на строежите препоръчват от института по Сеизмология на БАН


По повод земетресението в Източна Турция на 8 март 2010, Румяна Главчева, ст.н.с. в секция Сеизмология, Геофизичен институт при БАН е изпратила материала на Агенция “Фокус”

Сеизмичният риск в определен район произтича главно от:
- сеизмичната му история;
- повърхностните (почвени) условия в момента на конкретно земетресение;
- релефните особености;
- уязвимостта на сгради и съоръжения.

Ето как изглежда епицентралният район на земетресението, станало на 8 март в източна Турция.
Планински терен, предразполагащ към неблагоприятни склонови явления и допринасящ за усилване на ефектите в сградите. При започнало снеготопене, възможно е високо ниво на подземните води, особено около водния басейн Кебан. А относно сградите, населявани от жителите в пострадалия район, кадрите, показани от телевизията, не оставят съмнение в ужасяващо ниската им устойчивост.
Едно от последствията от земетресението с магнитуд 6, продукт на активиране на Източно-Анатолийската разломна система, бе направеното от правителството на Турция обещание за изграждане на нов, антисеизмично осигурен, сграден фонд в засегнатия район.
Тук идват въпросите на обикновения човек, от когото нищо не зависи: Защо “предпазните” мерки винаги следват поражението? Защо десетки жертви и излишни материални загуби трябва да изваждат на светло несвършена работа? А колко по-икономично би било да се извършат конструктивни огледи в застрашени от земетресения райони, за да се извършат превантивни укрепващи дейности.
Да отидем отново в района на вчерашното земетресение. Това земетресение е генерирано в сектор от Източно-Анатолийската разломна зона, на около 150 км южно от мястото на контакт със Северно-Анатолийската система разломи. Засега, локалното активизиране в района не би могло да се свърже с предстоящо възбуждане на най-опасната за Турция Северно-Анатолийската разломна система, чиято по-западна област създаде две катастрофални земетресения през 1999 година (17 август и 12 ноември).
В района на станалото на 8 март 2010 земетресение са документирани и по-раншни
сеизмични прояви. Благодарение на усилията на Ник Амбрасейс, професор в Империал Колидж, са издирени сведения за съизмерими по сила и по-силни минали земетресения в съвременни извори за събитията.
1789, 29 май - катастрофично въздействие в района на Палу “с 51000 жертви”; селището Палу се намира на източния край на язовира Кебан.
1874, 3 май – пълно разрушаване на селата покрай езерото Хазар (Гьолчюк) – езерото се намира в околностите на Елазъ [епицентър на вчерашното земетресение]; много склонови ефекти – падащи скали увреждали селските къщи; южната страна на езерото се повдигнала с 1-2 метра; през река Тигър изтичаща от езерото, се образувал бент и езерото заплашително покачило ниво – околни селища и свързващи ги пътища били потопени; медните мини в Маден получили частични повреди. В селището Харпут [силно засегнато от земетресението от 8 март] редица от сградите били повредени, част от затвора и стени на военната болница били съборени; добре построените къщи не пострадали много. Документирани са силни афтершокове за следващите 3 дни, както и наличие на човешки жертви.
1875, 27 март – в почти същия район, както на 3 май 1874. Много човешки живота били погубени. Това земетресение изглежда е генерирано от активизация на същия разломен сегмент в югозападна посока.
1893, 3 март – епицентър южно от Малатя [на 70-80 км от Елазъ]. В Акчеда, на около 25 км от Малатя, от 11740 къщи, 2719 били напълно унищожени, 1345 станали негодни за обитаване, а 2195 били повредени. Тази числова характеристика показва, че тогава, в края на XIX век, е имало около 40% качествени сгради. В планинските селища от 7000 стопанства напълно унищожени били 5100; останалите били с повреди. Човешките жертви били над 1200. Силни афтершокове продължили до 12 март, като увеличавали повредите. За сравнение с последствията от вчерашното земетресение, тогава в Харпут земетресението било само “силно усетено”.
1905, 4 декември – епицентър на стотина километра южно от Елазъ, огнище в района на Източно-Анатолийската разломна зона. Магнитудът му се оценява на около 6.8. Епицентралният район е в планинска област, където селата тежко пострадали, включително и с човешки загуби. Макар и далеч от епицентъра, тогава Кебан и Харпут били между чувствително повредените селища. Земетръсната поредица приключила за 2 седмици.

Изводите са очевидни.
Планинските условия утежняват обстановката.
Документираната кратка продължителност на сериите земетресения в района свидетелства за тригериране на земетръсния процес на малка дълбочина под земната повърхност. От това следват значителни по сила сътресения в епицентралния район, дори при неголям магнитуд на земетресението.
Изходът е в компетентно проектиране и качествено изпълнение с предписаните количества и качества на материалите.

Разместване по Северноанадолския и Източноанадолския разлом може да предизвика нови трусове


В Северен и Източен Анадол във всеки един момент могат да се очакват земетресения, но е трудно да се прогнозира колко ще е енергията, която ще се отдели от земната кора.

Разместването на земните пластове при земетресения върху Анадолската тектонска плоча по линиите на Северноанадолския разлом и Източноанадолския разлом може да предизвика напрежение на земната кора и да стане причина за нови големи земетресения.

Това прогнозира директорът на астрономическата обсерватория към университета "Богазиджи" и Института за проучване на земетресенията в Турция проф. Мустафа Ердик, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Проф. Ердик посочва, че в Източна Турция за последното столетие са регистрирани доста земетресения с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер и най-рискова територия в земетръсната карта на Турция е линията на Северноанадолския разлом. Той посочи, че не е възможно да се каже със сигурност дали вчерашното земетресение може да предизвика други големи земетресения, но трябва да се направят проучвания в тази насока. По думите му подобни трусове не са изключени. В Северен и Източен Анадол във всеки един момент могат да се очакват земетресения, но е трудно да се прогнозира колко ще е енергията, която ще се отдели от земната кора.

В тази връзка като мярка срещу евентуално бедствие местните власти и центровете за бедствия трябва да се съобразяват с изискванията за защита на населението и да не се изграждат опасни и неотговарящи на изискванията сгради.

Според бившия директор на центъра проф. Ахмет Ъшъкара е необходимо укрепване на сградите и къщите в селата в райони, застрашени от земетресения в Източен и Северен Анадол.

понеделник, 8 март 2010 г.

6,5 по Рихтер заплашват София



В близките няколко години в България няма да има разрушително земетресение, но в бъдеще това не е изключено. Това прогнозира ръководителят на секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН Емил Ботев.

Според Ботев максималната сила на евентуално земетресение в София ще бъде 6,5 по скалата Рихтер.

По негови прогнози то може да вземе най-малко 9000 жертви. Поради тази причина населението трябва да бъде подготвено, като за целта още сега трябва да се вземат незабавни мерки за противоземетръсно строителство и укрепване на останалите сгради, смята експертът.

Ботев уточни, че най-опасната зона остава София, тъй като в столицата живеят най-много хора и дори слаб трус може да вземе голям брой жертви заради старото строителство. Най-катастрофално е положението на сградите в централните градски части.

неделя, 7 март 2010 г.

Учените не могат да предвидят навреме кога ще настъпи катастрофалното обръщане на магнитните полюси

Дори и да разполагат с детайлни познания за земното магнитно поле, специалистите няма да са в състояние да предскажат катастрофичното обръщане на полярността на земното магнитно поле повече от 10 или 20 години по-рано, съобщава статия в "Ню сайънтист". Със сигурност се знае, че в исторически план това се е случвало от време на време. Някои модели показват, че промяната може да бъде завършена за година-две, но има и други, според които тя ще се проточи с десетилетия и ние ще останем изложени на слънчевата радиация.

Ако това стане, ще се повредят сателитите, пътниците в самолетите ще бъдат изложени на опасност, а функциите на наземните електрически апарати ще бъдат нарушени. Ненавременната прогноза силно стеснява набора от възможните мерки за редуциране на последствията от такава катастрофа.

За да провери в каква степен можем да предскажем такава опасна промяна, Готие Нюло и негови колеги от университета “Дени Дидро” в Париж проведоха обширни компютърни симулации, като използваха реалистични стойности на характеристики като вискозитет, електрическа и термична проводимост на външната част на земното ядро, както и за температурните разлики в неговите части. Прогнозите на този модел, поради известна вариативност на стойностите, остават меродавни само за няколко десетилетия, смята екипът на Хюло.

Изводът на учените категорично показва, че подобна прогноза не може да бъде направена за по-голям период от време. Дори и в този си вид тя е възможна само при най-съвременни и точни данни. “Прилича в известна степен на предсказване на времето” - коментира Хюло.

Последното преобръщане на магнитните полюси е станало преди около 800 000 години. През последните десетилетия бе отбелязано такова отслабване на земното магнитно поле, което прави възможно обръщането да се случи в близките няколко хиляди години. Няма научни гаранции дори за толкова време - опасното събитие е възможно и в значително по-кратки срокове.

Древната кора на Луната се разкрива в най-дълбокия й кратер

Долните слоеве на лунната кора, които са съхранили доказателства за историята на спътника на Земята, може би са открити в кратера Аполон в края на най-големия и дълбок лунен кратер - Айткен, съобщават учени на 41-та конференция на NASA по планетология и изследвания на Луната.

Кратерът Айткен се намира край южния полюс и е бил образуван при сблъсък на младата Луна с астероид. Неговият диаметър е почти 2,4 хил. км, а дълбочината - над 8 км. В самия му край се намира 538-километровият кратер Аполон, от където научен екип с ръководител Ноа Петро (Noah Petro) от Центъра за космически полети Годард в Гринбелт открил скала, сходна по състав с разтопените скали в кратера Айткен.
Астероид, паднал на Луната, е оставил кратер с диаметър над 2400 километра, съобщиха учени от НАСА след среща в Института за лунни и планетарни изследвания в Хюстън, Тексас.

Кратерът се намира в басейна Айткен, в близост до южния полюс на Луната и е дълбок близо 8 километра. "Това е най-големият и най-дълбокият кратер на Луната, голяма празнина, в която може да се побере част от САЩ", заявиха учени от Центъра за космически полети на НАСА.

Кратерът е бил изследван от лунния минерален картограф M3(Moon Mineralogy Mapper) на НАСА, летял с индийския сателит - Чандраян-1.Анализът на спектрални изображения, получени от M3 показва сходство между скалите в кратерите Аполон и Айткен.

Когато Луната се е образувала, разтопените по-тежки елементи, например желязо, са се спуснали по-близо до ядрото, а по-леките като силиций, калий и натрий останали на повърхността, образувайки лунната кора. В Айткен от сблъсъка с астероида тези слоеве са се разтопили и смесили.Генерираната топлина от удара на астероида превърнала кратера в море от разтопена скала. Десетки астероиди са падали на Луната в продължение на милиони години, оставяйки на повърхността й безброй кратери с различна големина, някои от които останали покрити с втвърдена лава, отломки и прах.

"Смятаме, че в центъра на басейна на Аполон се разкриват долните слоеве от кората на Луната. Ако наистина е така, това може би е едно от малкото места, където човекът може да види дълбоката кора на Луната, защото тя не е покрита от вулкански материал, както в другите дълбоки кратери" - казва Петро.

По данни на Петро съдържанието на желязо в басейна на Аполон е по-мако отколкото в Ейткен, но по-високо отколкото в съседните кратери, което е указание, че скалите от кратера Аполон се намират някъде между повърхността на Луната и дъното на дълбоките кратери подобни на Ейткен. Тези дълбоки кратери са едни от най-древните на Луната, тъй като са покрити от множество други по-късни кратери. Вероятно голяма част от реголита (лунната скала, открита в Аполон) е от долните слоеве на кората.

Петро и неговите колеги смятат, че по ранната история на Луната може да се възстановят следите от бурната младост на Земята: на самата ни планета последствията от "бомбардировките" с астероиди, каквито са преживели също Меркурий и Марс, са били изтрити от движенията на тектонските плочи, вятъра и дъжда.

събота, 6 март 2010 г.

Древната Земя е имала наполовина по-малко магнитно поле


Геофизици от САЩ, Южноафриканската Република и Китай изясниха, че магнитното поле на древната Земя е било едва ли не два пъти по-слабо от днешното.

Характеристиките на полето са определени благодарение на изучеаването на скали с възраст над три милиарда години, които били намерени в Африка. Вниманието на учените привлекли вулканските скали дацити, съдържащи милиметрови кристали кварц, в които на свой ред се откриват магнитни включения с наноразмери, съхраняващи информация за полето на Земятя. Те извлекли от скалите с възраст 3,40 – 3,45 милиарда години частици фелдшпат и кварц.

С помощта на модифицирани свръхчувствителни магнитометри били направени редица измервания. Изяснило се, че преди 3,5 милиарда години полето на Земята е било с 30 – 50 процента по-слабо, отколкото сега. Геофизиците предполагат, че в онези времена средната интензивност на слънечевия вятър около 20 пъти е надвишавала съвременната.

Следователно, в условията на отслабеното поле магнитопаузата на нашата планета трябва да е била на разстояние по-малко от пет земни радиуса от нейния център. Сега тя се намира приблизително два пъти по-далече.

При това под действието на слънчевия вятър Земята е губела значителен обем летливи вещества от екзосферата. А освен това на младата планета е имало гигантски полярни сияния. "Обикновено нощем преди 3,5 милиарда години полярното сияние би трябвало да стига на юг до Нью Йорк" - уверява участникът в изследванията Джон Тардуно от Рочестърския университет.

Добивът на диаманти в Русия се сви с 6%, но Русия става най-големия производител на диаманти

Русия излезе на първо място в света по производство на диаманти чрез продукцията на държавната компания АЛРОСА, съобщава Reuters.

През 2009 г. АЛРОСА е добила 34.7 млн. карата диаманти, изпреварвайки по този начин южноафриканската компания De Beers, световен производител No 1 за 2008 г. с добив от 24.6 млн. карата (5 карата са приблизително равни на 1 грам след обработката на диаманта).

През 2009 г. в Русия са добити 34,759 милиона карата диаманти, което е с 5,9% по-малко в сравнение с 2008 г., се казва в съобщение на руското министерство на финансите, цитирано от агенция Интерфакс.

Въпреки това през първото полугодие на 2009 г. се е наблюдавал 4% растеж в сравнение със същия период на 2008 г. През първата половина на миналата година са били добити 18,349 милиона карата в сравнение със 17,594 милиона карата през първата половина на 2008 г.

През второто полугодие на миналата година е бил регистриран спад на добива в сравнение със същия период на 2008 г. - 16,410 милиона карата срещу 19,331 милиона съответно. В ценови еквивалент добивът на диаманти се е свил с 6,7% и е достигнал 2,341 милиарда долара през 2009 г. в сравнение с 2,509 милиарда през 2008 г. За трета поредна година се отбелязва свиването на добива на диаманти в Русия, сочат данните на финансовото министерство.

През последните години Русия делеше с De Beers първото място по обем на добив на диаманти, но не и по обем на карати. Рекордният добив на АЛРОСА за 2009 г., изразен в пари, е 2.34 млрд. долара - срещу 2.51 млрд. през 2008 г. Любопитното е, че компанията, добиваща 97% от всички диаманти в Русия, приключи финансовата 2008 г. на загуба, а впоследствие се стабилизира.

В същото време с De Beers, разработваща диамантени мини в ЮАР, Ботсвана, Намибия и Канада, се случи тъкмо обратното - до избухването на световната криза компанията осигуряваше до 50% от световния добив, но през 2009 г. намали значително производството си и се превърна в губеща.

Макар и настоящ No 1 в света, АЛРОСА също се бори с кризата - през 2010 г. компанията ще съкрати около 800 свои служители.

Откриха доказателства за най-мащабното заледяване на Земята

Геолози откриха доказателства за най-мащабното заледяване на Земята преди 700 милиона години
Канадски и американски геолози откриха нови доказателства за най-мащабното заледяване на Земята преди повече от 700 милиона години, когато ледове са стигнали едва ли не до екватора.

При изследване на образци от скали, събрани в Северозападните територии и територията Юкон в Канада, учените открили отлагания отпреди 716,5 милиона години, които очевидно са се появили при заледяване.

Особеностите на скалите се състои в това, че тези отлагания са над древни утаечни скали в океана. При това анализът показал, че в някои случаи отлаганията били близо до екватора и се преместили далеч на север в резултат на дрейфа на тектоничните плочи.

Според учените получените резултати са първото директно доказателство, че по време на въпросното заледяване, продължило 5-20 милиона години, ледове са стигнали до тропиците.

Засега не е ясно каква е била причината за този толкова мащабен катаклизъм. Учените обаче отбелязват, че дори в такива сурови условия в океаните са се съхранили сложни организми - еукариотите, появили се преди 1,5-2 милиарда години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Тъмни и опасни астероиди дебнат Земята

Инфрачервен космически телескоп откри няколко непознати тъмни астероида, които се "крият" в близост до земната орбита, съобщи "Ню сайънтист". Поради неясния си образ и особена орбита досега те са оставали незабелязани от наблюденията, предназначени за откриване на опасни за планетата ни обекти.

Неприятните съседи бяха засечени от новия телескоп на НАСА "Wide-Field Infrared Survey Explorer" (WISE), който беше изстрелян в орбита на 14 декември и започна мисията си в средата на януари. Той е предназначен да картографира небето в инфрачервения вълнов диапазон.

Още в първите 6 седмици на мисията си апаратът откри 16 нови опасни астероида. 55% от тях отразяват по-малко от 1 десета от попадналата върху им слънчева светлина и това ги прави неимоверно трудни за откриване с телескопи, работещи с видима светлина. Единият от обектите е тъмен като пресен асфалт и отразява под 5% от попадналата върху него светлина.

Много от новите обекти имат орбити, силно отклонени под ъгъл от главната равнина, в която са разположени орбитите на повечето планети и астероиди. Това означава, че ако има и други тела с такива отклонения в орбитите, те също ще са трудни за разкриване, тъй като повечето телескопи са насочени в основната равнина.

За щастие светлопоглъщащите обекти са много ярки по отношение на инфрачервената радиация, тъй като поради ниската си отражателност се нагряват силно и са ясно видими за приборите на WISE. От “Jet Propulsion Laboratory” на НАСА заявиха, че апаратът е “наистина много добър за откриване на най-тъмните астероиди и комети”. Очаква се той да открие поне 1000 нови околоземни обекта, но и това може да се окаже е малко, тъй като по преценка на специалистите относително близките космически тела, които имат достатъчна маса, за да предизвикат разрушения при удар в земната повърхност, са десетки хиляди на брой.

Според ричард Бинзъл от “Massachusetts Institute of Technology” тъмните астероиди вероятно са бивши комети, които отдавна са изгубили ледената си обвивка и тъй като нямат активна повърхност, не образуват праха, който да състави опашките им. В подкрепа на тезата си ученият подчерта, че много комети имат “наклонени” орбити, а тези, които са посещавани от космически апарати, имат тъмна повърхност.

петък, 5 март 2010 г.

Динозаврите са измрели вследствие падане на астероид

Група от 41 изследователи от Европа, Канада, САЩ, Мексико и Япония стигна до извод, че падането на голям астероид на Земята е причина за изчезването на динозаврите и редица други видове животни. Тези изводи са направени според резултата от най-пълния досега анализ на наличните данни, получени през последните 20 години и отнасящи се към границата между кереда и терциер - преди около 65 Ма (млн години).

Материали, събрани от палеонтолози, геохимици, климатолози, геофизици и седиментолози са представени и обсъждени на 41-ата ежегодна конференция за лунни и планетарни изследвания (Lunar and Planetary Science Conference, LPSC) в САЩ. Анализът на даните показва, че видовете са измрели вследствие удар на гигантски астероид или комета в близост до мексиканския полуостров Юкатан, на дъното на морето. Там се намира гигантският кратерът Чиксулуб с диаметър 180 км, дълбочина след сблъсака - 40 км, който е заобиколен с кръгов разлом на 240 км. Според последни данни кратерът Чиксулуб е оставен от астероид с диаметър 10-30 км, движещ се със скорост над 10 км в секунда. Ударът му е предизвикал не само взрив, разтопяване, изпаряване и изхвърляне в атмосферата на огромно количество скали, но и силно раздвижване на земната кора, цунами над 300 метра и повсеместни пожари - катастрофа, следите от която са останали в геоложкия летопис на планетата.

Масовата гибел на животни и растения в края на кредния период е била стремителна. На Земята е имало колосални пожари, земетресения с магнитуд повече от 10 по скалата на Рихтер, свлачища с континентален мащаб. Последствията от удара на астероида в Земята са били милиарди пъти по-разрушителни от атомната бомба над Хирошима. Едновременното отделяне в атмосферата на сяра, прах и сажди предизвикало аномално дълга зима на планетата и погубило около половината видове живи същества. Тогава от лицето на Земята изчезнали и динозаврите, птицеобразните птерозаври и големите морски рептилии, след което започва господството на бозайниците.

В полза на хипотезата за астероид говори много резкият преход и отсъствието на каквито и да било вкаменелости от динозаври по-стари от това време, а също рязкото изменение и смаляване на размераите на морските микроорганизми, отбелязано от палеоокеанографите.

Освен това утаечните скали от този преход съдържат аномално високо количество иридий - тежък елемент, много рядък на повърхността на Земята, но доста разпространен в малките небесни тела - астероидите.
Защитена зона Белите скали, гр. Бяла, Варненско

Праисторическо хондритно тяло от въглерод се отделя от астероиден пояс и се сблъсква със Земята в близост до Чиксулуб, полуостров Юкатан (Мексико) преди 65 млн. Астероида с обем 900 куб. км., което прави кратер с диаметър 130 км и съвременна дълбочина 20 км. Извънземното тяло удря Земята под ъгъл 30-40° от югоизток.

По време на сблъсъка Юкатан се намирал под плитко море с дълбочина около 200 м. Тънка платформа, дълга около 3 км, съдържаща калцит, доломит и калциев карбонат се разпростира над палеозойската основа. От удара в атмосферата излитат 60 000 кубически километра скален материал под формата на прах, което предизвиква затъмнение на слънчевата светлина за период от 6 месеца. Прекъсва се фотосинтезата, падат температурите, настъпват повсеместни пожари, придружени от киселинни дъждове. Понижените температури правят невъзможен инкубационния период на динозаврите и те измират. Към новите условия на живот успяват да се приспособят бозайниците и започват да се развиват. Град Бяла се намира на 10 000 км от мястото на падане на метеорита и по времето на космическата катстрофа се е намирал да дъното на море на дълбочина около 300 м.

Белите скали представляват непрекъснат скален геоложки профил с геохроноложка граница креда-терциер и съпътстваща я иридиево-редкоментална аномалия. Това е първата креда-терциер граница в България и по думите на проф. Прайзингер (ръководител на експедицията по разкриването им), те са буквално на "една ръка" разстояние. Бяла е четвъртото място в света, където са открити следи за гигантската космическа катастрофа на границата креда-терциер, довел до края на ерата на динозаврите и дал шанс за развитието на бозайниците.

сряда, 3 март 2010 г.

Трусът в Чили е изместил земната ос, твърдят учени от НАСА


Земетресението в Чили, обявено за седмото най-силно в историята, е било достатъчно мощно, за да промени координатите на земната ос и да съкрати продължителността на дните. Такова твърдение изказа Ричард Грос, геофизик от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, цитиран от сп. "Нешънъл джиографик".

Съгласно компютърните модели, създадени от учения, трусът с магнитуд от 8.8 бала по скалата на "Рихтер" е изместил земната ос с около осем сантиметра. Той също така е предизвикал частично преразпределение на земната маса, с което е ускорил въртенето на Земята, намалявайки деня с 1.26 микросекунди.

Според учения подобни последици е имало и след други мощни земетресения - за сравнение, в резултат на труса от 9 бала по "Рихтер", който удари Суматра през декември 2004 г., продължителността на дните се е съкратила с 6.8 микросекунди.

Тези промени обаче могат да бъдат забелязани единствено от изследователи, занимаващи се с подобни въпроси, отбелязва Дейвид Керидж от Британския геоложки институт.

Учени от океанографския институт "Уудс Хол" (WHOI) в Масачузетс същевременно обявиха, че трусът в Чили може да се окаже "последствие" от мощно земетресение, ударило страната преди половин век. Според тяхното изследване разрушителното земетресение от 9.5 бала, регистрирано в латиноамериканската страна през 1960 г., е предизвикало натрупване на напрежение под земната кора, чийто резултат е бил трусът от миналата събота.

"Случаят е почти идентичен със земетресението на Суматра от декември 2004 г., което е било последвано от друго с магнитуд от 8.7 бала през март 2005 г. А разликата от 50 години съвсем не е голяма от геоложка гледна точка", посочва геологът Чжъан Лин от WHOI.