понеделник, 31 януари 2011 г.

Науката - инвестиция в криза

stroitelstvoimoti.com
Бизнесът само печели, ако се довери на науката, казват от фирмата „Хелиос-Металург“, която изгради в Пловдив модерен завод за производство на арматурна стомана. © Архив СИ

Никой не оспорва, че „науката е слънце“. Добре е обаче не само да грее в душите ни, но и, колкото и меркантилно да звучи, да храни. Особено в критични периоди като този, в който световната криза подлага на изпитание всички и всичко.

Нуждата от наука в действие се осъзнава особено остро от строителния бранш, като един от най-засегнатите сектори от финансовия колапс. Крак да търсят помощта на учените повлякоха чуждите компании, дошли да работят у нас. Някои родни фирми също вече заделят по някоя пара за експертна разработка, та да решат свой важен проблем.

Диалогът между строителния бизнес и науката обаче трябва да е доста постен, ако се съди по отговорите на анкетата в сайта stroitelstvoimoti.com. Над половината от участниците (54.55%) смятат, че съвместната им дейност е инцидентна. Според експертите една от причините е, че българският бизнес не познава добре възможностите да получи средства, с които да финансира научни разработки. Затова е и похвална готовността му да задели до стотина хиляди лева за наука. За отбелязване е и фактът, че наши фирми инвестират в образованието на своите кадри.

В цял свят обаче инвестиращите в сферата, разширяваща възможността да печелят повече, получават държавна благословия - я данъчни облекчения, я нещо друго. Необходимо е и нашата държава да предложи конкретни инструменти за поощряване и мотивиране на бизнеса, а не чрез свой виден представител да нарича Българската академия на науката „старци“, слагайки под един знаменател всички. Държавата ни трябва да осъзнае огромния капацитет на умовете, които само чакат да им се постави задачата как да излезем от кризата. И дългосрочна стратегия в областта на строителството ще подготвят, и иновативни технологии, които са необходими в глобален мащаб, ще разработят...

Иначе ще се увеличи делът на отговорилите на анкетата в сайта stroitelstvoimoti.com, че сътрудничество между науката и бизнеса, строителния в частност, въобще няма. А подценяването на значението на науката може да ни изиграе неприятна шега. Тогава през носа ще ни излезе закачката, че, ако нещата продължават така, след 20 години ще четем в пресата сензационен материал: „Британски учени откриха... български учени!“.
Анелия ГОГЕВА

Купуването на разработки е твърде рядка практика

stroitelstvoimoti.com
Компаниите искат да са наясно за какво дават парите си. © Наташа МАНЕВА

Финансирането на научни изследвания и разработки от бизнеса в България е около два пъти по-ниско, отколкото в останалите държави в ЕС. Средно 54.6 процента от разходите за научна и развойна дейност на страните членки се осигуряват от фирми. У нас само 27.8 на сто от инвестициите в научните разработки се поемат от компаниите. Това се обяснява с ниския интерес на бизнеса към българските учени. Проучване на „Алфа рисърч“, направено по поръчка на „Вайс профил“ в края на миналата година, показва, че всъщност 80% от българските фирми нямат изгода да инвестират в наука.

В изследването, което е обхванало 106 средни и големи дружества, 46% от българските компании заявяват, че са си сътрудничили с научни институции. Най-често обаче основата на това взаимодействие е привличане на експерти. Закупуването или използването на български разработки е по-рядка практика. Друга форма, под която бизнесът и научните институции си съдействат, е подпомагането на млади специалисти или перспективни студенти. Останалите 54 процента са отговорили, че не са си сътрудничили по никакъв начин с научни или образователни институции.

Оказва се, че бизнесът има ясни приоритети за инвестиции в науката, но поставя и важни условия, за да влага средства в иновации. Около 40% от анкетираните са заявили, че биха инвестирали в наука, ако има данъчни облекчения или ако предварително са наясно какъв ще бъде продуктът. Други 17% от дружествата са склонни да дават пари, ако могат да подпомогнат перспективни млади учени. Такъв е процентът и на компаниите, които нямат интерес от инвестиции в науката.

Различни са посочените причини, заради които фирмите не се обръщат към науката. Мнозинството (57%) не смята, че е имало нужда, а 17% заявяват, че няма български разработки в областта им. Около 11 на сто внедряват директно чужди иновации. По 4 процента си разделят кризата, липсата на стимули и наличието на вътрешни специалисти.

В повечето случаи взаимодействието между бизнеса и научните институции е било успешно, а удовлетвореността - висока. Близо 70% са доволни от съвместната работа, 28% - в известна степен, а 2% не са. В същото време оценките за българските учени са силно противоречиви - 35% смятат, че науката е на средно равнище, 20% са убедени, че в повечето области тя е на високо ниво, а 17% са на противоположното мнение. Голяма част от представителите на средния и едрия бизнес (27%) нямат мнение за качеството и постиженията на научните разработки.

Готовността за инвестиции в българската наука от страна на компаниите е сравнително ниска. Само 20% от средните и големите фирми биха вложили средства в наука. Половината от тях са склонни да предоставят под 25 000 лв., около 3.6% биха отделили между 25 000 и 100 000 лв., а над 100 000 лв. са готови да инвестират едва 7.5 на сто.
Деси БАКЪРДЖИЕВА

Професор произвежда полимерни керемиди

stroitelstvoimoti.com
Модерна технология е приложена в изработването на керемиди "Ведерник"
Снимки: vedernik.com


Полимерни керемиди "Ведерник" - абсолютна новост в строителството, произвежда фирма Транском'с, собственост на проф. д-р на науките Ангел Стефанов. Иновацията се реализира в производствената база в Белоградчик. Януари не е сезонът за изграждане и ремонт на покриви, но от фирмата заявиха, че има търсене, поради което работят усилено и през зимата.

Новите керемиди се появиха на българския пазар през миналата година с търговската марка "Ведерник" - най-високия връх в Западна Стара планина, който се намира най-близо до Града на скалите. Керемидите не се отличават от класическите, но ги превъзхождат по всички показатели. Характеризират се с изключителна здравина. Показателите са постигнати с висококачествени материали и по модерна технология.

Трите съставки - мраморно брашно и мозайка, полиетилен и ултравиолетов стабилизиращ пигмент, правят продуктите много устойчиви на слънце. Заради влагания оцветител по желание на клиента могат да са червени, сини, зелени и т.н.

Друго ценно качество е хигроскопичността, която е с пъти по-ниска от тази на конвенционалните керемиди. Изчислено е, че полимерните издържат 200 цикъла на замръзване. Това ги прави на практика вечни, защото не се налага да бъдат подменяни след големи студове. И градушката не е проблем за новото покритие - ледените зърна отскачат от повърхността му, без да го засягат. Прахът и наносите от дъждове също не се отразяват на иновационния продукт. Заради радиопрозрачния материал, от който са направени, керемидите не са пречка за телефонния и интернет сигнал. Не са опасни и при гръмотевични бури.

Новите керемиди са по-леки - един кв. м тежи само 23 кг, при 45-те килограма на стандартните. Цената им е съотносима към средния клас керамични или циментово-пясъчни керемиди, твърдят от Транском'с за новото си производство.
Цвета ИВАНОВА

Глобяват ГОРУБСО за замърсяване на река

stroitelstvoimoti.com
12 пъти над допустимите стойности е замърсена с неразтворени вещества и олово водата в река Маданска, съобщиха от РИОСВ - Смолян. След сигнал от община Мадан и проверка на място екоинспекцията предписа на „ГОРУБСО - Мадан“ АД спешно да изгради утайници за механично пречистване на подземните води, инфилтрирани от рудник „Крушев дол“. Въпреки че дейността на концесионера не е довела до директно замърсяване на реката, дружеството е отговорно, че не е предвидило и реализирало превантивни мерки за пречистване на тези води преди заустването им, заявиха от РИОСВ - Смолян. На фирмата ще бъде наложена санкция, чиито размер и вид ще се определят допълнително въз основа на резултатите от анализираните показатели.
Петя СПАСОВА

Общини в Северозапада търсят концесионери за минерални извори

stroitelstvoimoti.com
Минералният извор в село Слатина тече като река по улиците му

Общината в Берковица е собственик на три минерални извора, за които търси концесионери, съобщи кметът на града Милчо Доцов. Те се намират в селата Слатина, Замфирово и Боровци. Водата в Слатина има доказани лечебни свойства, но не се използва. До извора е построена баня, която изобщо не е откривана. От дълги години ценната течност тече като река из селото и през лятото служи за обществена пералня.

Изворите в Боровци и Замфирово са затапени. Няма интерес към тях, твърди кметът. Въпреки това скоро ще бъде обявена покана за отдаването им на концесия.

Берковица има още един извор - в село Бързия, но той е държавна собственост и е отдаден на концесия. В момента от него бутилира водата „Ком“ софийската фирма „Етап адрес“. От същия извор по специален водопровод минералната вода стига до Берковица. Общинската минерална баня вече е продадена на фирма „Геотехмин“, която я превръща в SPA център.

Минерален извор притежава и общината във Вършец. На територията на националния курорт лечебните извори са 4, но останалите три са държавна собственост. Общински е само изворът в село Спанчевци. Част от ресурса му е предоставен на две фирми, в момента е обявена концесия и за останалия. Таксата е 1 лв. за куб. м. Предстои и прекратяването на договор с един от досегашните концесионери, тъй като той не го изпълнява. Годишно досега в местната хазна от такси за този лечебен извор са постъпвали едва по 6000 лв.

В Северозападна България минерални извори има в 8 селища, но се използват само два - във Вършец и в село Бързия. Останалите са затапени поради липса на интерес и инвестиции. Най-ценен сред тях е източникът във видинското село Сланотрън. Той е доказал качествата си за лечение на няколко вида болести. Преди години обаче е затапен, защото се намира в близост до кладенците за питейната вода на Видин и прелива в тях. Заради „агресивната“ си вода, която разяжда тръбите, изворът е поставен под циментов похлупак. Общината във Видин търси инвеститор, който да го отвори отново. Тъй като това е свързано с големи капиталовложения, досега кандидат не е намерен. Кметството обяви офертата и в интернет и предизвика интереса на наши и чужди предприемачи. Резултати обаче все още няма.

В региона има още няколко минерални извора, но те не са изследвани за лечебни качества, нито са каптирани.
Полина ВАСЕВА

М+С Хидравлик получи награда от ГБИТК

profit.bg
М+С Хидравлик АД бе едно от трите дружества, които бяха отличени от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) на официална церемония по връчване на Наградата на германската икономика за 2010 г. в три категории.

За 2010 година АББ АУТОМЕЙШЪН" ЕООД инвестира в производствена дейност 20 млн. долара. Фабриката на компанията се простира върху площ от 20 000 кв.м. За АББ Аутомейшън ЕООД работят над 400 служители. А само през 2010 г. са открити още 309 нови работни места.

Гео Пауър ООД реализира през миналата година инвестиционен проект „Св. Никола" за 156 мегавата вятърна енергия. Проектът е успешно завършен и открит на 15 март 2010 година. През 2010-та предприятието успява да направи икономия от 300 000 тона емисии на въглероден диоксид, като това се равнява на 6 млн. тона за 20 години.

Изграждането на вятърния парк създаде 250 временни и 20 постоянни работни места, а в рамките на проекта са сключени договори на стойност 40 млн. евро с български подизпълнители.

М+С Хидравлик АД бяха отличени в категорията компания, нечлен на ГБИТК. През изминалата 2010 година в компанията е внедрено ново технологично оборудване с финансовата подкрепа на ЕС на стойност 4.97 млн. лева. Броят на работните места се увеличава с 10% спрямо 2009 година.

Седемте хиляди, които успешно преживяха кризата

profit.bg
Австрийският в. Die Presse излиза днес със статия на своя кореспондент от Световния икономически форум в Давос, който завърши вчера.

„Световният управляващ елит се състои от около 7000 души: жонглиращи с милиарди финансисти, икономически босове, политици и генератори на идеи. Година след година те се събират в швейцарското планинско градче", коментира вестникът.

Сред участниците се откроиха такива личности като Бил Гейтс, който предпочита да стои настрана, 80-годишният финансист Джордж Сорос, който напротив - винаги е обкръжен от тълпа, вечно бързащият и усмихнат Бил Клинтън, Никола Саркози, влязъл в любимата си роля на спасител на Земята.

„Глобалният елит се събира на 1 600 метра надморска височина за своята ежегодна среща, на която заседанията се редуват от пищни коктейли-приеми. Там бяха CEO-та като напускащият поста си Ерик Шмит(Google), Карлос Гон (Renault-Nissan), Викрам Пандит (Citi), държавните ръководители Ангела Меркел, Дмитрий Медведев, Дейвид Камърън, икономисти-пророци като д-р Фатум Нуриел Рубини и поп-патетикът Боно. Те и стотици като тях бяха в Давос. Списъкът би заел цяла книга".

Желаещите да участват в дискусиите, по слухове, са платили по 75 000 долара, а всеки от 25-те „стратегически партньори" плаща по 500 000 долара. Всичко това, за да са част от каймака на обществото, което Дейвод Роткопф нарича „Суперкласа".

Клубът в Давос признава две валути - пари и власт.

Сред участниците бе и ненавършилият още 30 години Марк Закърбърг, силата на чиято информационна технология наблюдаваме днес в Египет. Там протестите срещу диктатурата на Мубарак бяха организирани именно през Facebook. В Давос Закърбърг е сред свои.

Повечето супербогати дължат своето състояние не на предците си, а на собствените си усилия. Шест от десет присъстващи в Давос са направили сами богатството си. Останалите четирима са наследили и разширили империите на бащите си.

Самият форум е организиран за първи път от Клаус Шваб през януари 1971 г. Неговата идея била да запознае лидерите на европейската икономика с американския мениджмънт. След няколко години Давос се превръща в арена на нова глобализация. А след парите и блясъка винаги идват и политиците.

Тези, които имат особено високо мнение за себе си, организират собствени конференции. Сред тях тази година бе украинският магнат Виктор Пинчук. През миналата година по негова покана Бил Клинтън и Доминик Строс- Кан се включиха във форум, организиран в същата резиденция, в която през 1945 г. Сталин, Чърчил и Рузвелт подписват споразумението от Ялта.

Собствен прием имаше и руският олигарх Олег Дерипаска. „Шампанското се лееше като река, олигархът танцуваше. На другия ден, облечен с пуловер той стоеше в Industrial Lobby, стискаше ръката на Тони Блеър и оживено разговаряше с Натанаил Ротшилд", разказва кореспондентът на австрийския вестник.

Сред участниците тази година имаше по-силно присъствие от Латинска Америка.

„Седемте хиляди успешно преживяха кризата. В Давос те обсъждаха, макар и не особено задълбочено, ще има ли нов цикъл на кризата и кога. Говореше се и за нов суперцикъл, разпален от бурен ръст на икономиката", пише кореспондентът на Die Presse.

Световната консумация на риба е достигнала рекордни нива

ecomedia.bg
Потреблението на риба през 2010 г. е достигнало рекордни нива, което подчертава нуждата световните популации бързо да бъдат възстановени. Снимка: sanibelseaschool.wordpress

Потреблението на риба през 2010 г. е достигнало рекордни нива, което подчертава нуждата световните популации бързо да бъдат възстановени, съобщиха от програмата на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) в свой доклад в понеделник, предаде АФП.

„Приносът на рибата към световната диета е достигнал рекорд от почти 17 кг на човек годишно, осигурявайки на повече от три милиарда души най-малко 15 % от средния им прием на животински протеини”, се посочва в доклада на ФАО.

Общо в световен мащаб рибарници и аквакултурите осигуряват прехрана за около 540 млн. души, или 8 % от световното население.

Синтетично гориво обещава стабилна цена и нулеви CO2 емисии

GreenTech.bg
Снимка: fuelcellsworks.com

Едно изследователско сътрудничество в Англия е довело до създаването на синтетично гориво на водородна основа, което би могло да се окаже с по-стабилна цена от нефта и в същото време да не отделя никакви въглеродни емисии при изгарянето си в автомобилен двигател с вътрешно горене.

Горивото е разработено от учени от Cella Energy – млада компания, обособена от лабораторията Rutherford Appleton при Университетския колеж в Лондон и Оксфордския университет. Горивото се базира на сложно химическо съединение, наречено хидрид, което съдържа водород. Хидридите се използват в някои популярни видове батерии (никел-метал-хидридни батерии) за съхранение на енергия и от доста време биват разглеждали като начин за съхранение на водород в електрическите автомобили, задвижвани с водородни горивни клетки.

Проблемът, според Cella Energy, е в това, че традиционните средства със съдържание на хидриди не са добре проектирани. Според сайта:

„Съхранението на водород, постигнато досега, се прави под високо налягане в цилиндри за съхранение с налягане до 700 пъти по-голямо от атмосферното налягане или при в течна форма супер охлаждане при -253 градуса Целзий, – се казва на сайта на Cella. – Това не е практично решение за приложение в по-голям мащаб, тъй като тези методи за съхранение на водород се нуждаят от големи количества енергия за сгъстяване или за охлаждане на водорода, а от друга страна създават сериозни рискове за безопасността“.

В Cella Energy са намерили начин при ниска цена да улавят и съхраняват хидридните съединения в нано-порест полимер с микро-сфери. „Материалите за съхранение на водорода се съхраняват при стайна температура и налягане, което означава, че въпросните материали могат да се прилагат в стандартен резервоар за гориво. Те не изискват използването на големи тежки бутилки, предназначени да издържат на високо налягане, каквито обикновено се използват за резервоар за водород“.

Микро-сферите правят хидридите по-ефективни като гориво, но освен това служат като филтър, който ги предпазва от досега с вредни химикали и ги защитава от досега с кислород и вода. Остатъчният продукт изглежда подобно на бяла салфетка или на прах.

И тъй като микро-перлите се движат като течност, те могат да бъдат използвани по поне два начина:
като начин за сигурно съхраняване и предоставяне на водород за използване в двигатели с вътрешно горене или горивни клетки;
като горивно добавка за намаляване на въглеродните емисии от въглеводородни горива като бензин, дизел и др

Според шефа на Cella Energy Стивън Волер, първите тестове са показали, че „микро-перлите могат да бъдат използвани в съществуващите превозни средства, без да се налага изменение на двигателя“.

Търсенето на храни по света ще се утрои

darikfinance.bg
Търсенето на храни в света ще се увеличи със 70 процента до 2050 г., съобщи за Дарик евродепутатът Мария Неделчева, като цитира доклад на ООН за прехраната и земеделието. Според Неделчева основната цел на Европейския съюз е да успее да произвежда достатъчно разнообразни и качествени хранителни продукти, за да не се налага внос от трети страни. Акцентът трябва да падне върху биологичното земеделие. Евродепутатът постави началото на дебат по общата селскостопанска политика.

„На всеки от континентите нуждите са доста различни. Ако в Африка има базисна нужда от ориз и царевица, то в Европа тенденцията е за биологични зеленчуци и плодове, тоест тук предпочитам не подхода на ООН, а подхода на ЕС, който да оказва нужното влияние на спецификата на даден район, на даден континент и въз основа на тези нужди да се направят политиките така, че те да бъдат координирани помежду си, а не да имаме политика, която да цели да задоволи нуждите на всички населени места“, каза Неделчева.

На въпрос дали само биопродуктите ще бъдат проблемни за ЕС, Неделчева коментира, че е достатъчно да бъде цитиран вносът на месо от трети страни, особено страните от Латинска Америка. Тя допълни, че 80 на сто от натуралните сокове в ЕС са внос от Бразилия.

„Категорично не смятам, че ще ни липсват само биопродуктите. Предизвикателството е Европа да бъда самодостатъчна за себе си и така да осигурим подкрепа за основните сектори – и зърно, и зеленчуци, и месопроизводство, че да задоволяваме тези си нужди и да нямаме нужда от внос, защото тук се повдига един много голям въпрос – вносът на продукти и изискванията към тях. В ЕС изискванията са най-високи по отношение на качеството на продуктите.

Мария Неделчева допълни, че България може да допринесе за решаването на продоволствените проблеми с производството на плодове и зеленчуци, както и традиционните български млечни продукти като кисело мляко, сирене и кашкавал. Евродепутатът каза още, че засега зърнената политика не е обсъждана, но със сигурност, когато се стигне до дебат по нея, ще бъдат засегнати и съмненията за картелни споразумения за цените на хляба и олиото у нас. Неделчева допълни, че картелите в хранителния сектор не са прецедент за Европейския съюз и дори в други страни има осъдени производители.
Марта Младенова

Чинарът от Гърмен участва в европейски конкурс

vesti.bg
600-годишен чинар в село Гърмен, Гоцеделчевско, спечели първия у нас конкурс "Дърво с корен"
Снимка: Elena Gencheva

Прочутият 600-годишен чинар село Гърмен, Гоцеделчевско, ще се състезава за Европейско дърво на годината.

Той спечели първия у нас конкурс "Дърво с корен 2010", съобщиха от фондация "ЕкоОбщност" (bepf-bg.org).

Сега преминава на следващия етап от конкурса - онлайн гласуване за Европейско дърво на годината.

Дървото, един от Заградските чинари от Гърмен, се състезава с четири дървета от Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Гласуването ще започне в първите дни на февруари на сайта treeoftheyear.org и ще продължи до началото на март.

Чинарът е номиниран от 17-годишната Мария Софтова от с. Гърмен (garmen.bg).

"Казвам се Мария и уча в град Гоце Делчев, но моето родно място е Гърмен - малко селце в Югозападна България, което никога не би предизвикало интерес, ако наблизо не се намираха топли минерални извори, стар римски град Никополис ад Нестум и един вековен чинар.

Искам да ви разкажа за това дърво, защото то предизвиква интерес не само с атрактивния си вид, но и с многовековната си история. Намира се вдясно от пътя Гоце Делчев - Марчево, в Гоцеделчевската котловина на 0,5 км от центъра на село Гърмен.

Дървото е представител на реликтния вид източен чинар (platanus orientalis), който през терциера е образувал гъсти гори в долината на Места. Днес то е остатък от палеогеографията на района, впечатляващо с огромния си ствол.

Висок е 24 м, обиколката му е 10,46 м. На възраст е над 600 години и през 1961 г. е обявен за защитен заради своята възраст, размери и красота.

За мен това дърво заслужава да носи името "Дърво с корен". През своята многовековна история, чинарът е видял много човешки радости и скърби. Под неговата дебела сянка са се правели сватби и кръщенета, виели се хора, на които баби и дядовци оглеждали своите бъдещи зетьове и снахи. До късна вечер се носела весела детска глъч на безгрижно играещите в голямата хралупа деца..."


Дървото е получило най-много гласове в онлайн вота на конкурса. От 15 ноември 2010 г. до 3 януари 2011 г. 10-те финалисти в "Дърво с корен" са събрали близо 6 000 уникални гласа, а над 1700 от тях са били за чинара.

В категория "Млад природолюбител" журито е отличило клуб "Бъдеще за Земята" към основно училище "Пенчо Славейков" в Димитровград за "осиновения" от тях бадем в парка до училището.

Две са дърветата, излъчени в категория "Дърво в опасност" - столетният дъб в местността Картала край варненското село Аврен и чинарът в парк "Бедечка" край Стара Загора.

До финалния кръг на конкурса бяха допуснати десет дървета от различни краища на страната. Финалистите бяха избрани от петчленно експертно жури сред 180 предложения.

“Торонто сън”: Учен работи върху отглеждането на месо в лабораторни условия

31 януари 2011 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Photo: Clipart
В малка лаборатория на втория етаж в основната научна сграда на Медицинския университет на Южна Каролина ученият Владимир Миронов от десетилетия работи върху отглеждането на месо, пише канадският вестник “Торонто сън”. Еволюционен биолог и инженер по тъканите, 56-годишният Миронов е един от малцината учени занимаващи се с биоинженерно „култивирано” месо. Вярва се, че този продукт ще помогне да решаване в бъдеще на световните проблеми с храните, криза която ще се появи в резултат на намаляване на земите позволяващи отглеждането на месо по стария начин – живи животни.
Подобни на това изследвания вече се провеждат в Холандия, но в САЩ тази наука търси финансиране и пазар, казва Киронов.

Да окажат финансова помощ са отказали Националният институт по храни и земеделие и Националният институт по здраве на САЩ, а НАСА рядко отпуска финансови средства.

Големият адронен колайдер ще работи до края на 2012 година

cross-bg.net
Работата на Големия адронен колайдер вероятно ще продължи до края на 2012 година. Това решение е взето на конференцията във френския град Шамони, в която участват учени, работещи в колайдера. Преди се предлагаше в края на тази година съоръжението да бъде затворено за реконструкция, която да продължи повече от половин година.

Както се уточнява в Nature News в колайдера има около 80 стабилизатора, които трябва да бъдат заменени, тъй като специалистите не гарантират, че при повишаването на напрежението, те ще могат добре да изпълняват функциите си. Решението да се отмени модернизацията на съоръжението за края на 2012 година е свързано с това, че цялата минала година ускорителят практически работеше без никакви проблеми. Физиците се надяват, че за допълнителните две години на експерименти, може да бъдат събрани достатъчно данни за уточняването на природата на бозона Хигс.

Регистрираха две едновременни изригвания на Слънцето

actualno.com

Според специалистите няма заплаха за Земята. Потоците рентгенови лъчи са минали покрай нашата планета

Американският научен спътник, Обсерваторията за слънчева динамика /ОСД/ е регистрирала две слънчеви изригвания, които са станали почти едновременно на противоположни страни на небесното ни светило, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Изригванията са били съпроводени с мощни изхвърляния на плазма.
Според специалистите те не заплашват с негативни последствия Земята и орбиталните спътници.

ОСД е регистрирала двойното изригване на Слънцето на 28 януари. Едното е било по-силно, а другото - по-слабо. Потоците рентгенови лъчи са минали покрай Земята.
Обсерваторията за слънчева динамика (Solar Dynamics Observatory или SDO) представлява спътник с няколко уреда, които позволяват по качествено нов начин да се изследват мощните експлозии и гигантските дъги от плазма.

ОСД е предназначена за изучаване на процеси, които протичат в дълбините на Слънцето, за проследяване на слънчевите бури. Обсерваторията изпраща на Земята около 150 млн бита данни на секунда.

Учени от Националната астрономическа обсерватория на Рожен откриха нова двойна звезда в галактиката Андромеда

31 януари 2011 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Учени от Националната астрономическа обсерватория (НАО) на Рожен откриха нова двойна звезда в галактиката Андромеда. Това съобщиха от обсерваторията. Откритието е направено в централната област на галактиката, с помощта на „Шмит” телескопа на НАО-Рожен. Не е изключено новооткритият обект да е променлива звезда от тип Мира. Само чрез последващи наблюдения може да се определи точно типът на обекта. Новите са явления, изглеждащи за наблюдателя като появяване на нова звезда на небето, от което идва и името им. Новите възникват в тесни двойни системи, състоящи се от хладна звезда и горещо бяло джудже. Избухването се дължи на запалване на термоядрени реакции в основата на акреционния диск, формиран около бялото джудже при падането на газ от звездата-компаньон. Светимостта на системата се повишава до милион пъти и спада до предишното си състояние за месеци. Проследяването на изменението на блясъка на новите с времето е важно, както за разбиране на физичните условия и процеси, водещи до подобни механизми, така и до калибрирането на тези обекти като индикатори на разстояния във Вселената. През последните години търсенето и изследването на нови галактики е една от актуалните наблюдателни задачи в астрономията. Спиралната галактика М31 -Андромеда, благодарение на разположението си спрямо нас на небето, е особено подходяща за изследване на нови. В момента по света работят няколко екипа, търсещи нови в близки галактики. Повечето от тях са съставени от европейски учени, като един от тях е българският екип, съставен от учени от Катедрата по Астрономия към СУ “Св. Климент Охридски” и Института по Астрономия и НАО-Рожен към БАН. Годишно в М31 се откриват около 25 нови. Новата от 27-ми януари е 15-ата в М31, открита от българската група за търсене на нови в близки галактики от края на 2004 г. до днес. Откриването и получаването на първоначални данни за блясъка и местоположението на новата са едва първите стъпки от изследването на тези явления. Откритието на новата е дело на изцяло български екип в рамките на научно-изследователските проекти DO 02-340 и DO 02-362 (СМАРТНЕТ) на Катедрата по Астрономия към СУ “Св. Климент Охридски”, Института по астрономия при БАН и Шуменския университет, финансирани от Фонд „Научни изследвания” на МОМН.

Хиляди евакуирани в Япония заради изригване на вулкан

actualno.com
thejakartaglobe.com

Повече от хиляда човека са евакуирани в южната част на Япония заради опасност от пирокластични потоци в резултат на изригването на вулкана Синмое, на остров Кюшю, съобщава агенция Киодо.

Петстотин семейства са били принудени да прекарат тази нощ под открито небе, заради предупреждение от метеоролозите за опасност от потоци от горящ газ, пепел и камъни в радиус от три километра. Според преценка на специалистите, кратерът на вулкана е с диаметър вече повече от 500 метра.

Вулканичната пепел, която засипва в последно време японски градове в радиус от 50 км. в резултат на изригването, през миналата седмица стана причина за отмяна на полети и спирането на движението по автомагистралите и жп. линиите.
Първите признаци за засилващата се активност на вулкана са регистрирани на 19 януари. Първоначално тя бе оценена като слаба, но до вечерта височината на огнения стълб достигна 1500 метра. В четвъртък, за първи път от 52 години вулканът е изхвърлил пепел и камъни, а стълбът дим достигнал до 3 хиляди метра.

Под вулканичната пепел, която е вече поне пет сантиметра останаха няколко хиляди хектара селскостопанска продукция. Миналата седмица метеорологичното управление на страната повиши опасността на трета по петобалната система. В район от три километра около вулкана е забранено движението на коли.

Какво е парников ефект?

ecomedia.bg
Парниковият ефект често влиза в асоциация с глобалното затопляне, но може да съществува и без него
Know-the-Changing-Climate

Какво причинява парниковия ефект?

Животът на Земята зависи от енергията на слънцето. От падналата върху земята слънчева енергия, около 38% не достига повърхността й. Тя се връща обратно в космоса, отразена от облаците и различни частици, намиращи се в атмосферата. 48% се поглъща, като нагрява сушата, океаните и атмосферата. Едновременно с това всяко нагрято тяло излъчва топлина. Така по-голямата част от падналата върху повърхността на земята слънчева енергия се връща обратно в космоса.

Излъчените топлинни лъчи от земната повърхност се поглъщат от молекулите на някои газове в атмосферата - вода, въглероден диоксид, метан, азотни окиси и други. Така се задържа топлинна енергия в атмосферата и се затопля. Това явление се нарича парников ефект, а газовете, чиито молекули го предизвикват - парникови газове. Такива са въглеродният диоксид и метанът например.

Въпреки че парниковите газове са само около 1% от земната атмосфера, те регулират климата като задържат топлината във вид “завивка” от топъл въздух, която огражда планетата ни. Това явление учените наричат парников ефект. Учените смятат, че ако той не съществува, средната температура на Земята ще бъде с около 30 градуса по Целзий по-ниска - твърде ниска за поддържане на сегашните екосистеми.

Как хората допринасят за парниковия ефект?

Парниковият ефект по принцип е съществена предпоставка за нормалните температури на Земята, но и той не е полезен, ако е в прекалено големи количества.

Проблемите започват, когато човешката дейност нарушава и ускорява естествения процес. Това става чрез създаване на повече парникови газове в атмосферата, отколкото са необходими за загряване на планетата до идеалната температура.

Изгарянето на природен газ, въглища и нефт, включително бензинът от автомобилните двигатели повишава нивото на въглероден диоксид в атмосферата. Някои селскостопански практики и използването на земята повишават нивата на метан и азотни оксиди.

Много производства произвеждат различни отпадъчни промишлени газове. Те съдържат вещества, които не се срещат естествено в природата, но спомагат за засилването на парниковия ефект.

Обезлесяването също допринася за нарушаване съотношението на газовете в атмосферата. Дърветата поглъщат много въглероден диоксид и отделят кислород, но когато ги отсечем, започват процеси на гниене и силно отделяне на въглерод.

Естественият прираст е друг фактор. Все повече хора използват изкопаеми горива за топлинна енергия, транспорт и това води до производството на повече парникови газове. Необходими са и все повече продукти от селското стопанство. В крайна сметка повече парникови газове означава по-силен парников ефект и по-високи средни температури в ниската част на атмосферата.

Температурите вече се увеличават бързо и то с безпрецедентна скорост. През XX век средната глобална температура се е увеличила с около 0,6 градуса по Целзий. Компютърни модели показват, че до 2100 година средната глобална температура ще се увеличи с 1.4 - 5.8 градуса Целзий.

Не всички учени са съгласни

Някои учени смятат, че промените в климата, които наблюдаваме, са част от естествен природен цикъл, а не от антропогенна дейност. Но промените са факт. Факт са и последиците от тях - повишаване на температурите; повишаване на морското равнище; недостиг на прясна вода; изчезване на видове; промени в местообитанията; недостиг на храни; разпространяване на някои насекоми и болестите, които пренасят.

Климатичните промени са неизбежни

Според Организацията на обединените нации, изменението на климата вече е неизбежно, тъй като увеличаването на емисиите над нивата от индустриалната епоха са факт. Ако емисиите на въглероден диоксид продължат да растат със сегашните нива, количеството на парниковите газове в атмосферата най-вероятно ще се удвои или дори утрои спрямо нивата от пред-индустриалната епоха. Въпреки че климатът на Земята не реагира бързо на външни промени, много учени вярват, че глобалното затопляне вече има значителен импулс.

Какво се прави за намаляване на парниковите газове и глобалното затопляне?

Някои държави полагат големи усилия, за да се намалят дългосрочните ефекти. Най-добрият пример е срещата за климата в Копенхаген и Канкун. Но дали това е достатъчно? И не трябва ли да започнем промените на по-ниско ниво - в домакинството например? Хората трябва да се научат да пазят ресурсите и природата, преди да се наложи да се стига до глобално споразумение.
Петър Петров

На 31 януари 1958 г.

bta.bg
На 31 януари 1958 г. САЩ изстрелват първия си изкуствен спътник на Земята "Експлорър 1" от Кейп Канаверал, Флорида.

Построен е от Лабораторията за реактивно движение към НАСА. Това изстрелване, ръководено от Вернер фон Браун, е предшествано от неуспешния опит на Военноморските сили на САЩ да изведат в орбита спътника "Авангард–1" във връзка с международната геофизична година.

Още при този първи полет на американски изкуствен спътник на Земята е получена ценна научна информация от Гайгеровия брояч. Експлорър 1 прави първото велико откритие в областта на космонавтиката – съществуването на радиационните пояси на Ван Елън. Това откритие повлиява върху цялата космонавтика и начертава пътищата на бъдещите програми.

Открити златни залежи в Германия

bgnes.com
lr-online.de

Минна компания, търсеща мед в недрата на източна Германия, попадна на големи залежи на злато, съобщават германските медии.

Компанията Купфершифер Лаузиц, която прави сондажи от 2008 г., търсейки мед, откри злато на 1300 метра дълбочина близо до Спремберг, на границата на Бранденбург и Саксония, уточнява "Билд ам Зонтаг". Според вестника това са най-големите златни залежи в Германия, съдържащи близо 15 тона от ценния метал. Към това се прибавят 2,7 милиона тона мед, а също сребро и цинк на площ от 80 кв.км. Общата стойност на откритите залежи е между 8 и 9 милиарда евро, отбелязва "Велт".

Проливни дъждове в Гърция: щети на островите Родос и Кос

bgnes.com
Десетки къщи и магазини на островите Родос и Кос са наводнени, а пътната мрежа е силно повредена в резултат на проливните дъждове, излели се над югоизточните части на Егейско море.

Най-видими са щетите в три села, разположени на петдесетина километра от град Родос, и в няколко селища на остров Кос. Гражданската защита е обявила извънредно положение в тези райони и започва да описва щетите.

неделя, 30 януари 2011 г.

Извънредни разговори за климата идват през април

GreenTech.bg
Преговарящи по изменението на климата от почти 200 държави ще съберат на допълнително заседание в Банкок през април, за да се опитат да продължат работата по продължението на Протокола на ООК от Киото за намаляване на скоростта на глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Според представители на ООН, 2011 г. вероятно ще отбележи намаляване в общия брой на заседанията на ООН относно изменението на климата, след като от 2007 г. насам тези срещи се провеждаха доста интензивно, но не успяха да постигнат желаното.

„Сесията … ще бъде в Банкок от 3 до 8 април“, според длъжностно лице от организацията. В Банкок ще се съберат висши правителствени представители.

Заседанието е нова точка в дневния ред за тази година, в който вече е вписана една среща за заседание през юни в Бон, Германия, и годишните преговори на министрите на околната среда в Дърбан, Южна Африка, които ще се състоят в края на 2011 година. Още сесия може да бъде добавена за периода между Бон и Дърбан. Миналия месец подобна среща протече в Мексико.

Маргарита Павлова: В Кърджали вече се говори за екологическа катастрофа

cross-bg.net
Снимка: Нов живот - Кърджали

Около 100 души се събраха пред сградата на общинска администрация в Кърджали, за да протестират обгазяванията от страна на ОЦК. Майка на две деца от Кърджали и инициатор на мълчаливия протест под надслов „Аз искам да дишам !” Маргарита Павлова заяви, че ако ако до месец няма решение около ОЦК ще преминат към гражданско неподчинение и ще блокират кръстовището към квартал. „Веселчане”. Според нея не само собственикът на ОЦК Валентин Захариев е виновен, но и институциите носят отговорност, че не са наложили необходимия контрол досега.

Вече се говори за екологична катастрофа, за това, че следващите 25 години рибата в язовир „Студен кладенец" на практика не трябва да се консумира. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС инициаторът на днешния протест в Кърджали „Аз искам да дишам" Маргарита Павлова. Тя уточни, че последната дума трябва да бъде казана от Министерството на екологията, но все пак нещата са много по-сериозни, отколкото се опитват да бъдат представени.

Относно самия протест Маргарита Павлова смята, че той се получил: „Важното беше, че ни подкрепиха институциите. Кметът беше там, областният управител - г-жа Таушанова, Цвета Караянчева /депутат от ГЕРБ/, омбудсманът на град Кърджали, директорът на болницата. Хората, включително и тези, които са лице на политическите партии и които трябваше да бъдат там, присъстваха. Според мен се получи много добре за протест, чиято реализация се подготвяше от седмица".

Свързана с "Фронтиер" фирма ще търси нефт и газ край Силистар

dnevnik.bg
Фотограф: Юлия Лазарова

След продължил една година конкурс Министерството на икономиката и енергетиката избра дружеството "Ледербел БГ" да търси и проучва за находища на нефт и газ край Силистар по дълбоководен способ, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък. Площта на терена е около 7000 кв.км.

Решението беше одобрено от Министерския съвет. Спечелилата компания е съсобственост на сочения в медиите като близък приятел на бившия енергиен министър Румен Овчаров и шеф на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. Към момента Георгиев не фигурира в ръководството на "Фронтиер", а единствено в "Фронтиер адвайзърс", показва справка в ДАКСИ.

Името на Георгиев беше споменавано и около разследването на бившия изпълнителен директор на "Топлофикация - София" Валентин Георгиев. В края на 2009 г. пък Красимир Георгиев косвено беше свързан и с акцията на МВР "Наглите 2" - вътрешният министър Цветан Цветанов тогава съобщи, че по времето на операцията е било предотвратено похищението на дъщерята на шефа на "Фронтиер".

Красимир Георгиев притежава 40% в дружеството "Ледербел БГ" от 17 август 2010 г. Останалите участници в компанията са Михаил Радев с 44%, Константин Спиров с 10% и Калина Павлевчева с 6%.
Конкурсът за първия дълбоководен добив на нефт и газ край Силистар беше обявен през 2010 г.

Другите кандидати в конкурса бяха българските "Овергаз" и "Проучване и добив на нефт и газ" на "Химимпорт" и американската "Интегрити тауърс". Първоначално интерес към концесията проявяваха и големи компании като "Тотал", "Статойл", "Репсол" и "Анадарко".

"В конкурса за Черноморския шелф в площта "Силистар" първоначалният интерес беше много голям и ние се зарадвахме, че се явиха и международни компании. После някои от тях ни казаха, че според проучванията им the rock is not right, тоест са преценили, че условията не са подходящи за техните технологии.

Имаше изявления, че сроковете били кратки за фирмите да подготвят офертите и затова решихме да направим всичко възможно да ги задържим", коментира в началото на септември икономическият министър Трайчо Трайков в интервю за "Медиапул".Тогава той обясни, че заместникът му Марий Косев е написал писмо до големите фирми с питане дали имат нужда от удължаване на срока, както и лично е разговарял с представители на "Анадарко", но те са заявили, че няма такова нещо.

Експерти определиха като причина за отлива на кандидати кратките срокове за подаване на документи за участие в конкурса. Те бяха обявени още през октомври миналата година, показва справка в Държавен вестник, а самият конкурс беше открит в началото на юли 2010 г. В случай че "Ледербел БГ" открие нефт и газ, дружеството ще получи концесия за добив, обясниха от пресслужбата на Министерския съвет.

В момента Европейската комисия разглежда варианта да бъда забранен дълбоководният добив на територията на общността след разлива в Мексиканския залив. Според български експерти компаниите, които в момента участват в конкурса, и без това нямат достатъчно опит и технология за дълбоководен добив. Находището на блок 1-14 Силистар е за проучване и търсене на нефт и газ през следващите пет години. Депозитът за участие в конкурса беше 10 хил. лв.
Цветелина Катанска

Индустриален клъстер "Електромобили"

На 31 януари, понеделник, от 12.00 часа ще се състои пресконференция на Индустриален клъстер "Електромобили" /ИКЕМ/ на тема:

Какво се прави и какво трябва да се направи, за да се случи
електромобилът в България с активното участие и на българския
бизнес?

След пресконференцията пред представителите на медиите ще бъдат демонстрирани конвертирани в електрически автомобили.

Участници:
Илия Левков - председател на УС на ИКЕМ;
Андрей Константинов -"Даян Системс" ООД, член на ИКЕМ;
Кръстю Морев - "Транспортна електроника 91" ООД, член на ИКЕМ;
доц. д-р инж. Иван Миленов - ВТУ "Тодор Каблешков";
Мартин Заимов - член на ИКЕМ
и представители на БАН.

За 8000 лв. колата става електромобил

Старозагорецът Цветомил Белчев изобрети български електромобил. Сн.: БГНЕС

Превръщането на обикновен бензинов или дизелов автомобил в електромобил може да струва не повече от 8000 лв.

Това съобщиха от Индустриален клъстер „Електромобили“, обединяващ няколко български производители на такива возила, на слънчеви батерии и на зарядни станции за електромобили, както и учени от БАН.

Според доц. Иван Миленов от Националното висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, България може успешно да се нареди да излезе на европейския пазар на електромобили, предаде LiveNews.

„След като днес заради вълненията в Египет петролът удари 100 долара, вече не мисля и да се качвам на бензинова кола“, каза той и представи един от електромобилите, произведени в България, със слънчев панел на покрива.

„Нашият електромобил е напълно екологичен и не е хибрид. В него са заложени всички най-модерни технологии от Япония, Германия и други страни“, похвали се Миленов.

Средната цена на европейски електромобил е 28 000 евро, а на китайските - около 11 000 евро. „10-12 000 лв. ни струваше оборудването на един автомобил с нашата система и слънчев панел“, обясни Миленов.

2,50-3,00 лв. струва изминаването на 100 км на електричество, което е почти 10 пъти по-евтино от изминаването на същия пробег на бензин.

От клъстера поискаха държавата да сложи нулева ставка ДДС за електромобилите в България и да създаде специален „зелен фонд“ с отпускането на потребителите на поне 5000 лв. за закупуването на подобни возила от български производители.

Според Здравко Стойнов от БАН, България след като е била един от най-големите производители на акумулатори и електрокари, е напълно нормално сега да си възвърне позициите. Според него българските учени още от времето на първата световна петролна криза през 70-те години разработват електромобили.

Според Андрей Константинов от българската фирма „Деян системс“ България би могла да изгради мрежа от зарядни станции за електромобили. Той представи интелигентната система Smart GRID, която може да бъде използвана от всички български ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете в България, за да се сведат до минимум вредните емисии.

“Системата може да бъде прилагана във всеки един жилищен блок така че дистанционно да се включи или да се изключи системата му за произвеждане на ток. Идеята е всеки един наш клиент да стане и производител на енергия“, обясни Константинов.

По думите му по този начин България би могла да започне да създава свои интелигентни къщи, които сами да се захранват с енергия и дори да бъдат свързани с електроразпределителните предприятия.

Общинският съветник Мартин Заимов (ДСБ) заяви, че Столична община напълно подкрепя идеята за изграждане на инфраструктура за електромобилите в София. По думите му вече е решено паркирането в синята зона да бъде абсолютно безплатно за електромобилите.

„Обсъждаме тези автомобили да не се облагат с данък и общината по възможност да финансира някои проекти“, каза Заимов.

Д-р Тодор Чобанов: В София ще съчетаем метрото като задължителна градска инфраструктура с уникален подземен музей

30 януари 2011 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Идеята за създаване на подземен музей в София е била представена на научна конференция във Виена от арх. Васил Китов, дългогодишен реставратор на църквата „Света София”. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” д-р Тодор Чобанов, заместник-министър на културата.

„Действително това е една от сериозните задачи пред Министерството на културата – да създадем модерни музеи, отговарящи на най-новите тенденции и на конкретните възможности, които се разкриват. В случая със София, метрото ни предостави уникален шанс да разкрием античното и средновековно минало на централната част на града. Тези разкопки ще променят съвсем скоро някои шаблонни схващания в нашата собствена история. Но не по-малко важен е фактът, че откритията ни позволяват да съчетаем метрото като задължителна градска инфраструктура с уникален по своя характер подземен музей, който ще радва българите и техните гости от чужбина”, каза Тодор Чобанов.
По думите му – в подземния музей от една страна посетителят ще има възможност да се разходи сред запазените антични и средновековни структури – например представителни жилища от античността, частна баня, средновековна църква, а от друга – ще посети истински музей с информационни табла, дисплеи, инсталации и интересни предмети, разположени тематично в подземното пространство. „Идеята е да се съчетае движимото и недвижимо наследство по един оптимален начин. Да се изложат предметите на мястото на откриването”, каза д-р Чобанов.

Хелиос-Металург

bta.bg

Точно преди 4 години в Пловдив е открит първият металургичен завод в България, създаден изцяло с частен капитал - "Хелиос-Металург". Предприятието е разположено на територията на бившия Домостроителен комбинат в Източната индустриална зона на Пловдив.

Стартът е даден официално на 30 януари 2007 г. Заводът е изграден за две години, а в строителството му участват български и чуждестранни фирми. Продукцията включва арматурна стомана - периодичен профил, клас А III с диаметър от 10 до 28 мм. В предприятието работят над 160 души, а продукцията му е предназначена както за вътрешния, така и за международния пазар.„Хелиос-Металург“ ООД е новосъздадено дружество, което се явява продължител на дейността на СД „Хелиос“ в областта на производството и търговията с черни метали, което през 2006 г. се преструктурира в две самостоятелни дружества. То се явява четвърто по големина в България след трите металургични гиганта: „Кремиковци“ - София, „Стомана“ - Перник, и „Промет“ - Дебелт.

Страшна суша в Китай

bgnes.com
В Китай повече от 2,2 милиона души изпитват недостиг на вода заради най-силната за последните няколко десетилетия суша, налегнала редица райони, пише в."Чайна дейли".

Най-силно засегнати са провинциите Шандун, Хънан, Хъбей, Анхой, Шанси и Цзянсу. По последни данни на държавния щаб за борба с наводненията и сушите заради пълното отсъствие на валежи от октомври м.г. досега са нанесени щети на повече от 4 милиона хектара селскостопански посеви в изброените провинции. Катастрофална е ситуацията в източната провинция Шандун, обхваната от най-страшната за последните шестдесет години суша. В някои части на провинцията такова ниско ниво на валежите не е имало от 200 г.

Птиците виждат земното магнитно поле

TechNews.bg
Откритието ще подпомогне навигационните технологии
Птиците имат уникална способност да виждат магнитното поле на Земята, твърди физикът Симон Бенджамин от Оксфорд. В своето изследване той не е изчислил напълно колко информация може да събере птичият поглед, но лансира нова теория, която може поне малко да проясни нещата.

Бенджамин, заедно с връстници от Центъра за квантови технологии в Сингапур, смята, че птиците имат възможността да виждат прилива и отлива на магнитното земно поле. Докато летят във въздуха, ятата от птици най-вероятно са способни да разчитат почти неуловими електрически сигнали, благодарение на сложни химични реакции.

Ако това е така, то райски пейзаж ще се появява под формата на непрекъснато менящи се сенки в тъмни или светли нюанси, пише torontosun.com.

Учените винаги са се възхищавали от това как птиците използват зрението си и вътрешната си „пътеводителна” система, за да контролират движенията си, изминавайки огромни разстояния.

Преди повече от три десетилетия те предполагали, че добрата навигация на летящите животни е подпомогната от биохимична реакция в очите, повлияна от геомагнитни сили. Днес учените считат, че клетките в окото на птиците правят това възможно чрез отделяне на протеина криптохром, който взаимодейства с всеки светлинен фотон, влизащ в очите им. Новото проучване теоритизира, че подобен процес позволява да се види електромагнитното поле на Земята. Това може да се случи само на светло.

Но дали можем със сигурност да узнаем какво вижда птицата, когато погледне надолу, към останалата част от света? „Това е всеобщ проблем” , признава Бенджамин в интервю. „След всичко дотук, как мога да съм убеден, че виждате зеления цвят по същия начин, по който и аз?”

Освен, че ще ни помогне да разберем повече за света около нас, разкриването на загадката, свързана с птичето зрение, ще послужи много и за развитие на навигацията в човешката дейност.

„Устройства, които могат да засичат магнитни полета, са много полезни навсякъде - от медицинската до полицейската дейност”, добави още Бенджамин.

Технология на науките за Земята

January 30, 2011 | Geology.com
Сборник на дейности в класната стая и Учебни планове

Ето списък на обучителните ресурси, които могат лесно да бъдат модифицирани и включени в класната стая по науките за Земята:

Астрономия
Земетресения
Ерозия
Карти
Тектониката на плочите
Скали и минерали
Вулкани
Води
Времето
Диамантите не са от каменни въглища

Геоложки проучвания на САЩ (USGS) образователни източници
Тези средства са полезни за 7-12 клас. USGS има пълни модули за обучение, организирани дейности в класната стая и ресурси за много теми.

Скали и минерали
Снимки на вулкански, седиментни и метаморфни скали, които можете да споделяте на компютъра чрез прожектиране или използвате при изучаването. Информация за минерали и тяхната употреба.

Арт идентификационни графики за минерали
За отпечатване на диаграми в Excel, които може да се персонализират и използват за минерали при преподаване и адаптиране към различните възрастови групи.

Геологическо дружество на Америка
Геоложкото общество на Америка е съставило списък на ресурсите за К-12 педагози по науки за Земята. Всички теми са учебни планове и допълнителни ресурси за подпомагане на преподавателите.

Карти и сателитни изображения
Колекцията от над 600 референтни карти и сателитни снимки може да отговори на много въпроси за географията и геологията. Отделни индекси за световните карти и американските държавни карти са на разположение, както и сателитни изображения .

Барабани за оглаждане и полиране на скални късове
Научете повече за скалните барабани. Как да изберете барабан, инструкции, въртящи се барабани, вибрационни барабани, доставки и много повече.

Ресурси по науки за Земята
Средства за Науки за Земята и Инструкции за география има списък по азбучен ред от теми с линкове към почти 400 понятия от науките за Земята, който може да бъде трансформиран в организирани планове за урок.

Скала на Геоложкото време (геохроноложка таблица)
Този мащаб на геоложкото време е лесен за разбиране и не е прекалено сложен. Той може лесно да бъдат персонализиран за нуждите на всички учители по науките за Земята.

Геоложкото общество на Лондон
Геоложкото общество е съставило много връзки към учителя с ресурси от собствените си материали, уеб-базирани ресурси, както и печатни учебни помощни материали. Има още много връзки, като изберете директории и след това изберете Технология и обучение.

Речник по Науки за Земята
Този лесен за използване Речник по науки за Земята съдържа няколко стотици от най-често използваните термини в науките за Земята. Този речник е от полза за начално, оснвно, средно училище и студенти.

Обучител за учители
Обучителят има много различни материали, обучаващи за дейности, работни листове и учебни планове за учители по науката в горната част на начално и средно образование.

Geography4Kids
Този сайт има голям асортимент от науки за Земята, география, астрономия, материали и т.н., които могат да се използват като учебни планове и дори дейности за класната стая. Тези основни идеи по науки за Земята са подходящи за преподаватели и студенти.

EarthNet
EarthNet предлага образователни дейности, връзки към различни сайтове, науки за Земята, страница на учителя, както и много полезни теми за Земята за научни възпитатели.

Музей на щата Илинойс
Илинойският музей разполага с голям асортимент от уроци по науки за Земята с планове в помощ на учителите и обясни материали за студенти в клас К-12.

Наука за образование на НАСА
Този сайт е за образователни дейности, които дават възможност на учащите да изследват света и вселената като използват ресурси на НАСА.

Геоложки проучвания на САЩ (USGS)
USGS обяснява водния цикъл чрез кликване върху схема, която покрива всички аспекти, занимаващи се с кръговрата на водата. Има няколко версии на диаграмата на разположение на учителите за класната стая.

Прозорци на Вселената
Този сайт предлага много информация за науки за земята и космоса и включва занимания в клас, списания за класната стая, образователни връзки, както и място за обмен на информация за учители.

Хавайски космически грант консорциум
Разполага с над 25 готови страници за учителите и учениците за изследване на Земята, планетите, геология и космическите науки и становищата на възпитател за отпечатване и употреба; има и списък с връзки към образователни сайтове, както и списък с връзки към стандарти.

Изследване на околната среда
Изследване на околната среда разполага с голям набор от модули и дейности, които могат да се превърнат в учебни планове, страница на учителя, както и списък на други полезни сайтове. Материалът варира от основни знания до напреднали ученици в 5-12 клас.

Discovery образование
Discovery образование има списък с науки за Земята, астрономия, времето и много други полезни планове за уроци за учители от всички класове.

Клас по наука
Клас по наука има голямо разнообразие от теми в науката, и няколко придружаващи всяка тема дейности, интернет ресурси, демонстрации и много други.

John Lahr
Голям списък с практически дейности за обучение и учебни планове за класната стая по науки за Земята.

Учител
Учител предлага голям списък със завършени планове за уроци и дейности, които могат да се използват от възпитатели в науките за Земята .

НОВА
НОВА предлага разнообразие от теми по науки за Змята, които включват занимания в клас, идеи от учители, връзки с ресурси, както и взаимодействието между учениците, които учителите могат да включат в уроците в класната стая.

В Университета на Илинойс
В Университета на Илинойс има списък на учебните дейности, които въвеждат теми от метеорологията. Има и ръководство за учителя, което съответства на всяка дейност.

НАСА http://image.gsfc.nasa.gov/poetry/
Национално управление по аеронавтика и космически изследвания предоставя актуална информация за начална наука и изучаване на магнитното поле на Земята. В класната стая дейности и проекти са от полза за преподавателите и учениците. Още

Земя и небе
Земя и небе е радио поредица, която има различни категории дискусии, които преподавателят може да включи в класната стая.

Oil On My Shoes
Науката за петролна геология се обяснява чрез този сайт. Обяснява скали, вкаменелости, добива на нефт и още много други, които лесно могат да се използват от преподавателите.
Кристи Прат

Пробиха най-дълбокия нефтен кладенец в света

DarikFinance.bg
Компанията Exxon Neftegas сондира нефтени залежи на дълбочина 12.345 километра, като това е най-дълбокото сондиране в света, съобщиха руските медии.

Сондажът OP-11 постави нов световен рекорд по дълбочина. Досега рекордно дълбоки бяха Колският свръхдълбок сондаж (12,261 километра) и пробитият в 2008 година от компания Transocean за Maersk Oil сондаж в Катар - 12,289 километра.

За сравнение авариралият през 2010 г. петролен сондаж, пробит от платформата "Дийпуотър хърайзън" в Мексиканския залив, бе на дълбочина 10.68 километра.

Сондажът на Exxon Neftegas е в петролното поле Одопту OP-11, като сондирането е продължило 60 дни, при използвана нова технология за бързо пробиване.

Одопту е едно от трите нефтени полета в дълбоки води край остров Сахалин, счита се че в региона има огромни залежи от нефт и газ, но голямата дълбочина и субарктичния климат оскъпяват и затрудняват добива.

Сондажът на Exxon Neftegas е на около 11 км. от острова, намиращ се във водите между Русия и Япония.

Предполага се, че в района има залежи на 307 млн. тона суров петрол и 485 млрд. куб метра газ.

Основни акционери в Exxon Neftegas са американската компания Exxon Mobil и японската компания Sodeco, които държат по 30% от акциите. Останалите акции са собственост на "Роснефт" и индийската компания ONGC, които контролират по 20 процента от капитала на дружеството.

събота, 29 януари 2011 г.

Метеорит на 4 млрд. години откриха край Девин

dnes.bg

Метеорит на 4 милиарда години е открит преди един месец в района на Девин. На уникалната находка се натъкнали екип палеонтолози. Очаква се скоро експерти да потвърдят възрастта на откритието и то да стане едно от осемте чудеса на Девин.
Късът от космоса тежи около 1 килограм. В момента се намира в лаборатория, където ще се доказва произходът му. Експерти обаче са категорични, че това е остатък от меторит, който е стигнал Земята.

След коледните и новогодишните празници, хотелиерите отчитат отлив на туристи. За да запалят интереса на повече хора към този регион, в момента те правят картата на осемте чудеса на Девин.

„Едно от чудесата е новооткритият метеорит на 4 милиарда години, а другото - пещера на възраст над 1 милион години, която също разкрихме наскоро”, е заявил председателят на сдружението на хотелиерите в Девин Владимир Солаков.

Близо до Девин са открити и следи от древни цивилизации – пещерни жилища на над 35 хиляди години, което говори, че районът е обитаван много хилядолетия преди новата ера, твърдят експерти.

Девин разполага с леглова база от 1500 легла. Нощувката на човек започва от 15 лева в къщите за гости и стига до 100 лева в модерните спа хотели с минерална вода. Любопитно място за спане са автентичните родопски къщи, които побират между 4 и 6 човека. Вътре има камина, а спалните са покрити с родопски завивки.
Много от туристите идват до Девин само за да опитат от традиционните родопски ястия.

„В ресторантите в Девин няма да видите да ви мерят порцията с кантар, а просто трябва да останете доволни, аз това съм забелязал“, сподели впечатленията си туристът Атанас Сирийски.
В заведенията пък държат храната да се приготвя по вековни рецепти с натурални продукти.

„Не се отмятаме от това, което е било примерно преди 100 години, защото е най-лесно да се купи нещо от магазина и да се претопли на микровълновата печка, но то няма натуралния продукт, който ние си произвеждаме“, разказва Румен Ангелов, който е главен готвач в един от ресторантите.

Освен че е красиво, въздухът в Девин е много чист. Научно е доказано, че от цяла България на това място озоновият слой е с най-голяма дебелина.
Илиян Велков

Алексей Жалов: Българи като че ли е мръсна дума в Албания

news.bg
Фотографска изложба за българите от албанския район „Голо Бърдо" е открита на 28 януари в Националния музей „Земята и хората" в София. Основен организатор е Сдружението „Нашенци". Сред организаторите са още Националният музей „Земята и хората", Фотографска къща „Ралица" и ВМРО - Българско национално движение.

Автори на изложбата са н.с. І ст. д-р Веселка Тончева от Института по фолклор при БАН и Алексей Жалов, изпълнителен зам.-председател на Българската федерация по спелеология, който бе любезен да даде интервю за news.bg.


Откъде е интереса у един спелеолог към българите от „Голо Бърдо"?
Моят интерес към „Голо Бърдо" бе мотивиран от филма, който бе излъчен по БНТ през 1993 г. На мен като спелеолог ми направи впечатление релефа на областта и реших, че там би могло да има пещери. Година по-късно моя милост и още трима колеги посетихме района и така попаднахме на българите там. Когато това се случи, ние прегърнахме идеята, че трябва да се работи тези хора да станат известни на българската общественост и ако може самите ние да направим нещо за тях.

Какво по-конкретно имахте предвид?
Още при първата ни спелеоложка експедиция, която организирахме през 2002 г., имахме ясното съзнание, че ако не можем да помогнем пряко, то можем да направим това косвено. Със самото си присъствие ние бихме могли да помогнем на хората в „Голо Бърдо" - чрез контакта им с нас - да се самоидентифицират. Защото това е един много сериозен проблем за тези хора. Част от тях не знаят какви са - българи или македонци. Не говоря за тези, които откровено казват: „Ние сме си албанци!", като имат предвид не тяхната национална принадлежност, а страната, в която живеят.

Доколко е запазено българското в „Голо Бърдо"?
Това е най-сложният въпрос. Една част от нашите сънародници там твърдо се определят като българи, докато други заявяват, че са такива конюнктурно - в зависимост кой ги пита! Затова е много трудно процентно да се каже какво е съотношението между тези, които се самоопределят като българи и македонци. За това по мое мнение определена вина има и българската дипломация. И то не само по отношение на българите в „Голо Бърдо", но и на тези, които живеят в останалите райони на Албания.

Явно имате преки впечатления от работата на нашите дипломати със сънародниците ни в Албания...
Искам да отбележа, че аз правя ежегодни спелеоложки проучвания от 1991 г. не само в централна част на Албания, където се намира „Голо Бърдо", но и на север, и на юг. През целия този 20-годишен период аз съм контактувал с българската дипломация, базирана в Албания, и съм си създал много приятелски връзки. Въобще следя къде отблизо, къде отдалеч какво там се случва в това отношение.

И каква е оценката Ви?
Според мен работата на българската дипломация в Албания е на критично ниско ниво. С изключение на някои периоди, когато в Тирана имаше по-отворени към темата дипломати. Изобщо много слабо се работи в това отношение. И фактът, че тези хора не са обект на едно по-специално, задълбочено, целенасочено внимание от страна на България се отразява зле на това кой като какъв се самоосъзнава.

А каква политика води Македония спрямо това население?
Македония води една много по-агресивна от нашата политика спрямо сънародниците ни не само в „Голо Бърдо", но и в другите райони на Албания. И резултатът е налице - на някои места, като например в голобърдското село Требище, много малко хора се осъзнават като българи или го правят това конюнктурно. Което неизбежно засилва позициите на македонската партия, която функционира в страната.

Само агресивната политика на Скопие ли ерозира българското самосъзнание на нашенците в Албания?
За увеличаващия се брой на самоопределящите се като „македонци" има и още една причина, която е много добре известна и за която отдавна се говори. Това е проблемът с получаването на българско гражданство. Аз мога да твърдя отговорно, че от момента, в който ние попаднахме там хората ни третират едва ли не като месии, които могат да направят всичко. Много често ни задават въпроса: „Защо ние като преди 4-5 години сме подали молби за българско гражданство, не го получаваме?" И това се точи с години, което също се отразява на това как тези хора се чувстват.

Не преекспонирате ли проблема?
Ще ви отговоря с думите на Иляз Камили, един много добър мой приятел, който е от този район и неотдавна ми каза: „Да, Майка България, но каква е тази майка, която е забравила децата си?" Нещо, което като го чух, направо ми излезнаха сълзи на очите, защото това е потресаващо! Затова и аз, да си призная честно, въпросът „Кой какъв е?" не го задавам на нашенците в Албания.
Но на предстоящото преброяване този въпрос ще бъде зададен и от отговора му в значителна степен зависи дали ще има българско присъствие в Албания. Да, това е точно така! И аз като човек, който се вълнува от този проблем, почти всеки ден си задавам въпроса: „Какво ще стане след преброяването?" Още повече, че има и друго нещо, което е определен минус за процесите на съхраняване на българщината в Албания.

Преди две години бе подписан договор за създаване на български културен център в Тирана и на албански в София. Той бе ратифициран от нашия парламент, но албанският парламент така и не го прави.

Как реагира България?
Лошото е, че българската държава не „подбутва" албанската, въпреки че сме в много по-благоприятна позиция от нея. А културният център е един сериозен инструмент, който може и трябва да се използва.

А беше ли поставен този въпрос при посещението на министър Божидар Димитров в Албания през миналата година?
Нямам информация дали този въпрос е бил повдигнат, но според мен държавата като цяло търпи сериозни упреци по отношение на това какво се прави спрямо сънародниците ни в Албания. Защото, поне в моите очи, посещенията на наши политици, включително и на президента, и на външния министър, и на министъра без портфейл за българите в чужбина не са променили с нещо ситуацията. Най-малкото, като признаване на българите в Албания на статут на национално малцинство.
Не отивате ли отново в крайност?
Официална Тирана е признала за малцинство „македонците", но изглежда „българи" като че ли е мръсна дума в Албания. Въпреки че в някои от изявленията на отговорни албански политици като Сали Бериша и Фатос Нано, под сурдинка се признава за наличието на българско национално малцинство. Но какво от тов, след като в официалните документи то не съществува? Така че този въпрос е изключително сериозен. И ако на предстоящото преброяване не се даде възможност определени хора там да се определят по съвест като българи, тогава нещата за нас ще са само един блян.

Казвате, че сме на път да запишим поредния блян в историята си. А има ли някаква алтернатива?
Да, има! И тя е да се върнем към онова време на по-агресивната политика от началото на 30-те години на миналия век, когато всяко нещо по отношение на българите в Албания се е правело сериозно. Иначе тези хора ще ги загубим!
Евгений Еков