четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Пещерата Башовишки печ край с. Орешец, община Димово е застрашена да бъде унищожена от местната кариера, според спелеолози

24 февруари 2011 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Снимка: opazvane.blogspot.com

Пещерата Башовишки печ край с.Орешец, община Димово, Видинско е застрашена да бъде унищожена от местната кариера за добив на варовик, алармират от Българската федерация по спелеология.

В началото на октомври 2010 г. от федерацията са отправили сигнал към Министерството на околната среда и водите.

След почти 5 месеца, и след подадена жалба за неспазване на сроковете за отговор, предвидени в Административния кодекс, получихме отговор в който МОСВ, твърди че предоставената от нас информация е недостатъчна за установяването на точното местонахождението на пещерата спрямо концесионната площ. От БФСп се изисква допълнителна информация по въпроса. В отговора се казва още, че „На база на предоставената допълнителна информация, компетентния орган ще прецени необходимостта от проверка на място и изясняване на обстоятелствата и последващите действия”.

Недоумение буди проявените от МОСВ формализъм и инертност по отношение на поставения от нас въпрос. Твърденията, че от предоставената от нас информация не може да се определи точното разположение на пещерата спрямо концесионната площ са абсолютно несъстоятелни предвид на обстоятелството, че на предоставените от нас карто-схеми точно и ясно са отразени проекциите на пещерата върху терена на концесията. Още повече всеки местен жител може да покаже на експертите местонахождението на пещерата, казват от федерацията.

Според тях - писмото на МОСВ има формален характер и показва безсилието на ведомството да реши проблем, който само си е създало.

По необясними за нас причини, при изготвянето на изискващите се за отдаване на концесия документи (Задания за ОВОС, ОС, Доклад за резултатите от проведените през 2001-2002 г. геолого-проучвателни работни и пр.) не е взето предвид наличието на пещерата Башовишки печ и от формална гледна точка са създадени предпоставки за унищожаването й. Недопустимо е в резултат на проявената небрежност и недоглеждане да позволим пещерата да бъде унищожена, заявяват спелеолозите.

Според проекто-плана на кариерата, през 2014 г. добивните дейности ще достигнат хоризонт 300 (кота 300). Малко над това ниво (305 м.) се развива пещерата, при което най-малко 1/3 от нея ще бъде напълно унищожена с всички произтичащи от това последствия. Освен това, през м. октомври м. г. в Изпълнителната агенция по околната среда и водите, респективно РИОСВ – Монтана, е постъпил формуляр за мониторинг на прилепи в подземни местообитания, отнасящ се до пещерата „Башовишки печ”. В него съставителите категорично са подчертали, че „най-голяма заплаха за пещерата е развитието на кариерата” и необходимостта от промени на концесионния договор.

Българската федерация по спелеология смятат да информират българската и европейска общественост, както и европейските институции за проблема и липсата на адекватни мерки от страна на ведомството за неговото разрешаване. Същевременно – да организират национална и международна кампания за защита на пещерата от унищожаване. Според БФСп са необходими спешни практически мерки за актуализирането на съществуващия проект на Закон за пещерите или разработването на нов проектозакон.

Общините могат да печелят от производство на биогаз от отпадните води

stroitelstvo.info
Местните общности имат двойна полза от изграждането на пречиствателни станции с технологии за преработка на утайките и на отпадъци от хранително-вкусовата промишленост.

С произведения от тях биогаз може да се поддържат домакинствата в малки населени места или квартали на големи градове, както и да се продава електроенергия директно на разпределителните дружества.

Този модел за управление на отпадъчните води е широко разпространен в Швеция и няма пречки да се приложи и в България, стига да се използват грантовите схеми по европейски програми, както и финансиране от ЕБВР или други източници.
Това заяви Майкъл Пар от базираното в Брюксел дружество Грийн Карбон Лайт по време на кръгла маса в Института за икономически изследвания на БАН на тема: "Икономически аспекти на водоползването и ускоряване финансирането на проекти". Тя е част от цикъла академични дискусии "България 2020 – икономически и социални перспективи", които икономистите стартираха в края на миналата година.

Подходящ за България е и испанският модел, в който няколко общини обединяват капацитета си и изграждат пречиствателни станции с общи мрежи, подчерта и Хорхе Фунес Ферер от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел, който консултира българските правителства от 1996 г. Според него основният проблем у нас са тромавите процедури за кандидатстване и одобряване на проекти по оперативните програми на Европейския съюз и Закона за обществените поръчки, както и в липсата на визия и дългосрочна перспектива на административните решения.

Подобни трудности са изпитвали и други новоприсъединили се държави, но решение за България има, смята консултантът. Съветът му е администрацията да започне да прилага гъвкави подходи, а към Националното сдружение на общините в България да се изгради междинно звено, което да подпомага избора на ефективни технологии за пречиствателните съоръжения.

От общо договорените 660 млн. лева по ОП "Околна среда" досега са усвоени едва 6%, стана ясно още на дискусионния семинар. По думите на Галя Бърдарска от Института за икономически изследвания на БАН в следващите три години 42.3% от населението на страната трябва да бъде обхванато от пречиствателни съоръжения. Сега имаме 58 станции в селища с над 10 000 жители, като 43 от тях се нуждаят от модернизация, каза тя, като допълни, че до края на 2014 г. предстои да се изградят още 55 големи и 350 малки пречиствателни съоръжения.

Широка лъка чака приемането си в ЮНЕСКО

ecomedia.bg
Смолянското село Широка лъка очаква съвсем скоро да мине под егидата на ЮНЕСКО. Това съобщи на пресконференция кметът Александър Каврошилов, предаде репортер на радио „Фокус”-Смолян. Вече са минали няколко комисии, които трябва да ни одобрят, но все още не е ясно кога точно ще стане дългоочакваното от нас събитие, поясни Каврошилов.

По думите му, ползата на селото ще е голяма, тъй като след като премине към ЮНЕСКО по отношение на запазена етнографска архитектура, се надяват да отпуснат средства за реставриране на старите къщи, които имат нужда от освежаване. От скоро основното училище „Никола Вапцаров” вече е асоцииран член на международната организация.

Селото разполага със 100 старинни къщи, 80 %, от които са обитаеми целогодишно, а останалите основно през летните месеци. Църквата „Успение Богородично” също е атракция в селото, тъй като е построена преди 177 години и то само за 38 денонощия.

Паметници на културата са и трите римски моста, които също са с дългогодишна история. Съпругата на белгийския посланик Мари-Шантал Биела ще открие своя изложба навръх националния празник 3 март в Широка лъка, съобщи още Александър Каврошилов.

Платната ще бъдат изложени в местното читалище „1872 - Екзарх Стефан”, а на представянето ще присъства и Негово превъзходителство Марк Михелсен - посланикът на Белгия в нашата страна. По думите на Каврошилов, високопоставеното семейство ще отседне в родопското село, като дори може да остане и за традиционното кукерско шествие „Песпонеделник”, което ще е на 6 март.

По случай националния празник 3 март, жителите и гостите на Широка лъка ще поднесат венци и цветя на паметника на капитан Петко войвода и паметната плоча на загиналите през войните още в навечерието му на 2 март, казаха още организаторите на празника.
Нели Гергьовска

Товарният кораб „Йохан Кеплер" се скачи с МКС

„Йохан Кеплер", вторият европейски товарен кораб от серията „ATV", се скачи с руския модул на Международната космическа станция. „В 17,59 часа корабът се скачи към служебния модул „Звезда", съобщиха от руския Център за управление на полетите. Товарният кораб достави на МКС 7 тона, включително 5 тона гориво, харни, дрехи, санитарно-хигиенични принадлежности, различно оборудване и писма за екипажа.

На станцията в момента работи 26-тата основна експедиция в състав руските космонавти Александър Калери, Олег Скрипочка, Дмитрий Кондратиев, американците Скот Кели, Кетрин Коулман и италианецът Паоло Несполи.

Финландец загина в лавина край Банско

cross-bg.net
Един скиор е загинал в лавина край Банско, а други двама са тежко пострадали. Четвъртият човек от групата е невредим. Това разказа пред Информационна агенция КРОСС дежурният в Планинската спасителна служба в Банско. „Получихме сигнал, че четирима души са попаднали в лавина, която се спуска по един от улеите на Тодорка. Мястото е извън пистите, в район забранен за каране", подчерта дежурния.

Той добави: „Към 15 часа тръгна първата наша група, към 15.15 е стигнала до първия от четиримата финландци, който не е пострадал. Оказва се, че единият от тях вече е починал в самата лавина, а останалите двама са с тежки контузни рани. Те са транспортирани в болницата в Разлог."
В акцията са участвали 15 спасители от Банско с двама лекари - планински спасители.

10 години затвор за бизнесмен от Перник заради незаконна кариера

dariknews.bg
Съдът в Перник присъди наказание от 10 години лишаване от свобода и конфискация на имущество на стойност 10 800 000 лева на бизнесмена Венцислав Йорданов. Присъдата е незаконен добив на инертни материали в землището на пернишкото село Студена и кражба на стойност над 2 млн. лева.

Съдът разпореди още Венцислав Йорданов да заплати и глоба от 5000 лева. Престъпленията са извършени в рамките на две години 2006 и 2007 г. Осъденият е собственик на фирма „Надежда-ВИ”, която е добивала незаконно инертни материали на терени на „Автомагистрали Хемус”АД. Едноличният търговец е изкопал нерегламентирано около 300 000 куб.м скална маса.

Заради кариерите в Студена, някои от които незаконни, жителите на селото многократно организираха протести като се стигна и до побой от неизвестни досега извършители над човека, оглавил недоволството. Протестите предизвика проверки от МОСВ и националния омбудсман, при които се установи, че от 8-те кариери само две са законни. При инспекцията бяха съставени три акта за незаконен добив на инертни материали на осъденият вече Венцислав Йорданов. Глобата бе с общ размер 80 000 лева.

Наш учен от БАН в класация за най-вярващи в НЛО

dnes.bg
Български учен попадна в класация за 10-те най-прочути личности в света, които вярват в НЛО и извънземни. Британският вестник „Телеграф” постави професор Лъчезар Филипов от БАН на трето място в списъка. Първи в класацията е физикът Стивън Хокинг, следван от кралския астроном Мартин Рийз.

Изданието припомня как астрофизикът от Института за космически изследвания на БАН проф. Филипов обяви преди две години, че вече е контактувал с извънземен живот.

„Извънземните в момента са около нас и ни наблюдават през цялото време. Те не са враждебно настроени, искат да ни помогнат, но ние не сме достатъчно напреднали, за да установим директен контакт с тях“, обясни той.

В класацията попадат още бившият астронавт от НАСА Едгар Мичъл, американският военен генерал Дъглас Макартър, теологът от Ватикана монсеньор Корадо Балдучи и Маршал лорд Даудинг.

В нея влизат и политически лидери – американските президенти Джими Картър и Роналд Рейгън, както и последният президент на бившия Съветския съюз Михаил Горбачов. „Феноменът НЛО съществува и трябва да се отнасяме много сериозно към него“, цитират от вестника думите на Горбачов.

На 24 февруари 1981 г.

focus-news.net
Умира Георги Стефанов Наджаков - български физик, обществен и държавен деец. През 1920 г. завършва физика и математика в СУ “Св. Климент Охридски”, а от 1925 г. до 1926 г. специализира в Париж в лабораторията на Пол Ланжвен и в института "Радиум" в Сорбоната при Мария Склодовска - Кюри. През 1927 г. получава научна степен доцент, а през 1932 г. става професор по физика. В периода 1937-1962 г. е ръководител на Катедрата по експериментална физика, от 1939 до 1940 г. е декан на Физико-математическия факултет, а от 1947 до 1951 г. е ректор на Софийски университет. Наджаков е основател и директор на секцията за научна апаратура и специални проблеми към Физическия институт при БАН за периода 1946-1971 г. Бил е подпредседател на БАН (1947-1959 г.) и председател на Физико-математическото дружество в България. Той е един от основателите и член на научния съвет и постоянен представител на България в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Освен това е един от основателите на Световното движение за защита на мира и член и председател на Световния съвет на мира за периода 1970-1981 г. В областта на физиката открива "фотоелектретното състояние на веществата". Откритието за фотоелектричния ефект при диелектрици и полупроводници е известно под името Ефект на Наджаков-Андрейчин. В България е узаконено едва през 1981 г., когато е вписано в Държавен регистър на откритията и изобретенията под номер 1. Георги Стефанов Наджаков е автор на около 120 оригинални научни статии, студии и трудове. Носител е на златен медал за мир "Фредерик Жолио-Кюри” (1967 г.).

сряда, 23 февруари 2011 г.

Населението на Земята ще достигне 9 млрд. души до 2050 година

investor.bg
Населението на Земята ще се увеличи до 9 милиарда в рамките на следващите 40 години, пише Daily Mail. За този период човечеството ще трябва да произведе толкова храна, колкото в последните 8000 години.

При запазване на сегашния начин на живот на планетата се очертава истинска битка за все по-недостигащите ресурси. Затова експерти настояват за промяна. От въвеждане на нови методи за производство на храна до инвестиране в семейното планиране и контрол върху раждаемостта.

Очаква се увеличаването на средната продължителност на живота да достигне до границата от 100 години в развитите страни, но най-голямо нарастване в населението ще има в Африка и Южна Азия.

В тези региони ще има и увеличаване на средния доход с до четири пъти. А както показват скорошни проучвания – хората с по-високо възнаграждение консумират повече храна.

„Повече хора, повече пари, по-голяма консумация, но същата планета. До 2050 година Земята ще е неузнаваемо променена”, е коментарът на Джейсън Клей от Световния фонд за дива природа (WWF).

Той смята, че спешно учените и правителствата трябва да започнат да работят заедно за намиране на алтернативи на настоящите методи за изхранване на хората.

Още тази година населението на света ще достигне 7 милиарда души.

Спътникова система ще търси признаци за земетресения

dnes.bg
Британски и руски учени заявиха, че спътникова система, която следи сеизмичната активност от космоса, ще може един ден да предсказва земетресения и вулканични изригвания, съобщи ЮПИ.

Учени от двете страни се присъединиха към проект, който предвижда два спътника да бъдат изведени на орбита, на
разстояние 400 км един от друг. Двата спътника ще работят в тандем, за да съберат и да интерпретират електромагнитни "подписи" на земната повърхност.

Геолози заявиха, че с покачването на напрежението в земната кора преди земетресение или вулканично изригване се освобождават неуловими електромагнитни импулси.

"Сегашните методи за събиране и изследване на свързани със сеизмичната активност сигнали не са достатъчно чувствителни, за да се използват за предвиждания, заяви Дхирен Катария от лондонския Юнивърсити колидж. Електромагнитните сигнали са прекалено слаби и до голяма степен са заглушени от шум.

За да бъдат наблюдавани, е нужно сензори да бъдат поставени много близо до мястото на земетресението, а това невинаги е възможно, защото повечето наземни сензори са на определени места. От друга страна в космоса шумът е по-малко, а сигналът се разпространява в по-голям район и затова е по-лесно да бъде уловен."

Кораловите рифове могат да изчезнат до 2050 г.

dnes.bg
Кораловите рифове в целия свят могат да изчезнат до 2050 г., ако не се вземат мерки срещу интензивния риболов и глобалното затопляне, гласи експертен доклад, съобщи АФП.

Затоплянето на моретата, свързано с климатичните промени, окисляването на океаните, предизвикано от замърсяване с въглероден диоксид, корабоплаването, свръхриболовът, урбанизацията по крайбрежията застрашават коралите.

Ако не се вземат мерки, ще бъдат застрашени над 90% от кораловите рифове до 2030 г. и почти всички коралови рифове до 2050 г., се пояснява в доклада.

Той е съставен въз основа на резултатите от десетки изследвания, извършени под патронажа на Световния институт за морски ресурси със седалище във Вашингтон.

Интензивният риболов, урбанизацията по крайбрежията и замърсяването са най-преките заплахи за коралите, като застрашават над 60% от тях в краткосрочен план.

Глобалното затопляне вече нанесе големи вреди - покачването на температурата на водата предизвика избелване на коралите, се отбелязва в доклада.

Окисляването, което е следствие от изхвърляне на големи количества въглероден диоксид в атмосферата, също застрашава растежа на коралите.

Унищожаването на кораловите рифове е голяма загуба за биоразнообразието, защото в тях живеят около една трета от морските видове на планетата.

Източна Турция в паника от трусове

actualno.com
Продължава сеизмичната активност в района на окръг Муш (Източна Турция) и част от местните жители прекараха нощта навън от страх, че са възможни нови трусове, след като вчера там бе регистрирано земетресение с магнитуд над 4 по Рихтер, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА и АСН.

Леки земни трусове има в околията на град Булaнък. Според сеизмологичната обсерватория Кандилли към университета Богазичи в Истанбул техният магнитуд варира между 2,5 и 3 степен по Рихтер.

Част от гражданите са прекарали нощта в автомобилите си, а други в палатки. Времето в района е снеговито и някои от тези, които излезли на палатки, се отоплявали с електроуреди, ползвайки ток от жилищата си.

Червеният полумесец е изпратил в района одеяла и печки. Утре те ще бъдат раздадени на хората.

Няма пострадали или нанесени материални щети от вторичните трусове досега, съобщи околийският управител на Буланък Ферит Гьорюкмез. Първото земетресение обаче е нанесло щети на някои къщи. Най-силният трус с епицентър Буланък е бил от 4,5 степен по Рихтер в 11 ч. вчера. Освен него са били регистрирани около трийсет по-леки труса вчера с магнитуд над 2,5 степен, съобщава обсерваторията Кандилли.

Щетите от труса в Нова Зеландия се оценяват на $12 млрд.

dnes.bg
Силното земетресение, покосило преди ден Нова Зеландия, е най-тежкото природно бедствие в страната за последните 80 години, съобщи Ройтерс.

Броят на загиналите в най-силно засегнатия град, Крайстчърч, достигна 75. Досега са идентифицирани 50 от жертвите.

Поне още 300 души са обявени за изчезнали, но властите изтъкват, че реалният брой на затрупаните под развалините не е известен.

Спасителните екипи продължават да разчистват с голи ръце, обучени кучета, тежки кранове и булдозери в опит да открият оцелели. Досега са били спасени 120 души, като на някои от тях спасителните екипи били принудени да ампутират крайници, за да ги извадят от развалините.

Хиляди хора прекараха нощта в училища, на градския хиподрум и в зали на обществени сгради. Водоснабдяването и канализацията на града са сериозно засегнати.

При труса от най-големия ледник в страната се е откъснал блок с дължина около километър и с маса около 30 милиона тона, който се свлякъл в Тасманийското езеро, на 200 км западно от Крайстчърч, и предизвикал вълни с височина 3,5 метра, посочва Ройтерс.

Щетите от земетресението се изчисляват на най-малко 12 милиарда долара, посочва Ройтерс.

Cassini надникна в атмосферата на спътник на Сатурн

dnes.bg
В атмосферата на най-големия спътник на Сатурн – Титан – има тънки, белоснежни образувания, които много приличат на перестите облаци на Земята.

В състава им влиза "екзотична материя с органичен произход", чиято природа предстои да се установи. Това обявиха във вторник учените Кери Андерсън и Робърт Самуелсън от Центъра за космически полети на НАСА в Гринбелт, щата Мериленд.

Титан трудно се поддава на изучаване заради гъстата облачност, закриваща цялата повърхност на спътника. Заради нея от Космоса Титан прилича на огромна оранжева топка с размити контури.

Да се проникне през непроницаемата обвивка и да се разгледат перестите облаци в стратосферата на Титан, е станало възможно само благодарение на бордовия спектрометър на автоматичната междупланетна станция Cassini на НАСА.

Глобалното затопляне води до натрупване на токсини в морските продукти

dnes.bg
Глобалното затопляне може да стимулира растежа на токсични водорасли и бактерии в световните моретата и океани, констатират американски учени от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA). Влиянието на глобалното затопляне в тази насока ще се усети приблизително след 10 години.

Проучванията показват, че промените, предизвикани от изменението на климата в океана и в сладководните води, водят до токсичен цъфтеж на някои водорасли и увеличават размножаването на различни микроби и бактерии.

Чрез виртуално моделиране на океаните и метеорологичните условия в бъдеще, учените от NOAA прогнозират размера на токсична вълна, причинена от цъфтежа на водораслото Alexandrium catenella. Токсините от водораслото могат да попаднат във всеки един обитател на морското дъно. Така при консумация на риба или други морски продукти могат да се проявят сериозни здравословни проблеми, включително и парализа.

Alexandrium catenella има определен сезон на цъфтене. В следствие на глобалното затопляне, този сезон се удължава, разяснява Стефани Мур от изследователския екип на NOAA.

От друго проучване, учените от NOAA съдят, че пустинният прах, съдържащ желязо, може да доведе до повишаване на вредните бактерии в морската вода при пренасянето му от атмосферните течения. Съдържанието на желязо в морската вода се е увеличило драстично през последните 30 години и се очаква да продължи да се покачва заради протичащите климатични промени, предупреждават изследователите.

НАСА засне Слънчевата система отвътре

bgfactor.org
Снимката на онова, което се намира в съседство с нашата планета, ни напомня, че Земята е част от системата от планети, сформирали се чрез общ процес преди 4,5 милиарда години

НАСА оповести, че космическият апарат "Месинджър" е направил първата снимка на Слънчевата система, наблюдавана отвътре, предаде ЮПИ, цитиран от БТА.

Фотографията е сглобена от 34 снимки. "Това е голям успех за екипа, свързан с мисията на "Месинджър", заяви изследователят Шон Соломон от института "Карнеги" във Вашингтон.

Снимката на онова, което се намира в съседство с нашата планета, ни напомня, че Земята е част от системата от планети, сформирали се чрез общ процес преди 4,5 милиарда години. Скоро "Месинджър" ще влезе в орбита около най-вътрешната планета в Слънчевата система.

Меркурий може да даде отговор на въпроса как подобни на Земята планети са се сформирали и са еволюирали." Снимките са направени с широкоъгълна камера на апарата през ноември м.г.

Те се добавят към направените през 1990 г. от "Вояджър 1" фотографии, на които се вижда Слънчевата система, наблюдавана отвън.

"Месинджър" кръжи около Слънцето между Меркурий и Венера и на 17 март ще се опита да стане първият космически апарат, орбитирал около Меркурий. На фотографията се виждат всички планети в Слънчевата система, с изключение на Уран и Нептун, чиито очертания са твърде неясни, за да бъдат забелязани.

Откриха връзка между парниковите газове и наводненията

bgfactor.org
Парниковите газове значително увеличават вероятността от падане на обилни валежи и наводнения в някои райони на планетата

Отделянето на парникови газове, свързано с човешката дейност, значително е увеличило вероятността от падане на обилни валежи и наводнения в някои райони на планетата, най-вече в Северното полукълбо, съобщават учени в статия в Nature.

Експертите смятат, че едно от проявленията на глобалните промени в климата ще бъде увеличаването на броя и силата на екстремалните климатични явления, включително засушаванията, проливните валежи и наводненията.

Според ново изследване на канадски учени, базирано на данни за периода 1951 – 1999 г. в две трети от изследваните територии наблюдаваното увеличение на честотата на екстремалните природни явления може да бъде обяснено с увеличаването на емисиите от парникови газове.

ООН: Зелената икономика значи растеж

GreenTech.bg
Инвестирането на 1,3 трилиона долара годишно в зелените сектори на икономиката ще осигури дългосрочна стабилност на световната икономика, сочи доклад на ООН. Влагането на около 2% от световния БВП в 10 ключови области ще даде тласък на „ниско-въглеродната, ресурсо-ефективна зелена икономика“, казват авторите. Те също така препоръчват следването на политики, при които няма обвързване между икономическия растеж и интензивното потребление. Резултатите са публикувани по време на среща, в която участваха 100 министри.

“Правителствата имат централна роля в промяната на законите и политиките, както и за инвестирането на публичните средства в общественото благосъстояние, за да стане възможен преходът, – казва Паван Сухдев, ръководител на Инициативата за зелена икономика при Програмата на ООН за околната среда (UNEP). – Неправилното разпределение на капитала е в основата на настоящите дилеми пред света, а налице са бързи действия, които могат да се предприемат буквално от днес“. Според него тези мерки варират от постепенното намаляване и пълното спиране на 600-те милиарда долара световни субсидии за бизнеса с изкопаеми горива, до пренасочване на повече от 20 млрд. долара субсидии от изкривеното стимулиране на бизнеса с неустойчиви аквакултури.

UNEP определя “зелената икономика” като такава, която ще доведе до „подобряване на благосъстоянието на човека и социалната справедливост, като се постигне значително намаляване на рисковете за околната среда и екологичните проблеми“.

Що се касае до инвестициите на 2% от БВП в „разеленяването“ на световната икономика, авторите препоръчват редица инвестиции, в т.ч.:

-> $108 млрд за „раззеленяване“ на селското стопанство, като например насърчаване и подкрепа на дребните земеделски стопанства
-> $134 млрд за строителния сектор, включително за подобряване на енергийната ефективност
-> $110 млрд. За подобряване на рибарството, включително намаляване на капацитета на риболовния флот в света
-> $15 млрд. за горското стопанство, като важен инструменти за справяне с изменението на климата
-> Почти $110 млрд. за вода и отпадъци, включително пречистване и рециклиране

В доклада, изготвен от експерти от развитите и развиващите се страни, се казва, че зеленият икономически модел ще осигури по-високи годишни темпове на растеж в рамките на 5-10 години, отколкото сценарият „обикновен биизнес“. За да се отключи търсеното ниво на необходимите инвестиции ще е необходима реформа на съществуващите национални и международни политики.

Изследователи учат езика на растенията

cross-bg.net
Биохимици разбират "езика" на растенията все по-добре. На провелата се във Вашингтон, международна конференция изследователи оповестиха разкрити нови думи от езика на растенията, съобщава германският вестник "Берлинерцайтунг". Както насекомите, така и растенията разполагат с усъвършенствана система за комуникация чрез химични сигнали. Според последни изследвания те разполагат с методи за извличане и отдаване на информационни сигнали и чрез корените си.

След като изнесе доклада си на конференцията във Вашингтон, Йън Болдуин, директор на института по химия и екология в германския град Йена, заяви : "Ние имаме доста опит в това да накараме растенията да изпращат сигнали. Затова пък знаем твърде малко как растенията получават информация от околната среда ". Той разясни, че хормонът етилен допринася за узряването на плодовете. Вече е известно чрез кой рецептор растенията приемат този хормон. Доказано е, че плодовете на растения, чиито рецептор за етилен е блокиран, зреят много по-бавно.

Пчелите изчезват, кошерите опустяват

cross-bg.net
По покана на пчеларско дружество "Акация" в четвъртък в Кърджали пристига проф. Петър Ненчев от катедра "Пчеларство" в Тракийския университет в Стара Загора, съобщава в. „Нов живот". Ученият е едно от светилата в българското пчеларство.

От 17.30 ч. във Военния клуб той ще изнесе лекция за причините за изчезването на пчелите в страната, уточни председателят на дружеството Николай Бурулянов. В България този проблем съществува от две години, а в Източните Родопи от миналата.

Оплаквания за изчезване на пчели в Кърджалийско има от почти всички райони, но най-вече от Джебелско и Кирковско. Загубите са големи. Говори се за случай на опустял цял пчелин от 20 кошера, на друг стопанин от 40 кошера му останали седем-осем.

Тайната за изчезването на пчелите все още не е разгадана. Дори най-големите специалисти не могат да дадат категоричен отговор за причините.

От пчеларите могат да се чуят най-различни предположения. Едни смятат, че виновник е паразитът азиатски нозема церана. В Европа е познат паразитът нозема апис, но азиатският бил много по-опасен. Други казват, че лекарствата срещу кърлежа вароа, който причинява болестта вароатоза, не са ефективни. Споменава се и за някакъв нов еврейски вирус по пчелите. Коментира се и масовото третиране на земеделските култури с пестициди, които отслабват имунната система на пчелите. Не се изключват и комплексни причини.

От години в Америка явлението е известно като синдрома на празния кошер. В Европа също зачестява. Наблюдавано е във Франция. Пчелари от Кърджали, които поддържат връзки с колеги от гръцкия град Ксанти, разбрали, че там също пчелите изчезват.
Пчеларите остават шокирани, когато отворят празните кошери. Лятно време, когато е топло и семействата са силни, също се губят пчели, но това не се забелязва. Най-често разбират, че са изчезнали рано напролет, когато започне летежът на пчелите.

Откриват динозавър "Гръмовни бедра"

bgnes.com
Нов динозавър, наречен "Гръмовни бедра" е бил идентифициран от британски и американски учени, които съобщават че огромните му, мускулести бедра биха осъществявали свиреп удар.

Изследователи са открили кости от два непълни скелета – на възрастен и на млад екземпляр – от преди това ограбена кариера в Юта, в западната част на САЩ. Учени установили, че Brontomerus – латинското наименование за гръмовни бедра е имал уникална форма на тазобедрената кост, необичайно голяма в сравнение с подобни дълговрати динозаври "сауропод" като диплодокус и брахиозавър. Динозавърът, Brontomerus mcintoshi носи и името на американския палеонтолог Джон "Джак" Макинтош. Палеонтолози смятат, че по-големият екземпляр е бил майката на по-малкия и че е имал тегло от около 6 тона – приблизително размерът на голям слон – и е бил 14 метра дълъг. По-малкият екземпляр е бил с тегло около 200 кг – размерите на пони и е бил 4.5 м дълъг. Размерът на тазобедрената кост показва, че животното по всяка вероятност е притежавало най-големите мускули на краката от всеки динозавър в семейството на сауроподите.

10 % ръст в биотехнологичните култури в света

vesti.bg
Глобалните посеви на генетично модифицирани култури (ГМО) са нараснали с 10 % през 2010 в сравнение с предходната година според изследване на организация, която се занимава с подобни култури. Миналата година 15,4 милиона фермери в 29 държави са засадили ГМО култури върху 148 милиона хектара, според доклад на Международната служба за придобиване на агробиотехнологични приложения (ISAAA). Ръководителят Клайв Джеймс заяви, че бързото увеличаване от 1996 показва, че "биотехнологичните култури са най-бързо възприеманата технология в историята на модерното земеделие". САЩ остават най-големият производител на подобни култури с близо 67 милиона хектара соя, царевица и памук. Бразилия е на второ място с 25 милиона хектара, ръст от 19 % спрямо 2009. Развиващите се държави бележат увеличение от 48 % при биотехнологичните култури, според доклада, който допълва, че до 2015 година те ще изпреварят индсутриализираните държави по този показател.

вторник, 22 февруари 2011 г.

22 февруари 1875 г.

focus-news.net
Умира Чарлз Лайъл - английски естествоизпитател, един от основоположниците на актуализма в геологията. Следва в Оксфорд древни езици, право и геология. През 1827 г. Лайъл се отказва от адвокатската практика и се посвещава на геологията. В основния си труд "Основи на геологията" (т. 1-3, 1830-1833 г.) развива учението за бавното и непрекъснато изменение на земната повърхност под влияние на постоянните геоложки фактори. Поддържа еволюционната теория на Ч. Дарвин.

Един голям язовир за последните 20 години

sg.stroitelstvo.info
"Цанков камък" е единственият язовир, който е проектиран и изграден в България в периода 1990 – 2010 г. Намалението на валежите след 1981 г. е в границите на 12 - 16 %, а намалението на оттока на реките се изменя от 20 до 40%. Глобалното затопляне е факт, който не може и не трябва да се пренебрегва, предупреждава доц. Стефан Модев в своя доклад за актуализираната оценка на оразмерителните високи вълни за яз. "Цанков камък"
Язовирите в България са наследство от миналия век, част от новия е само хидровъзел "Цанков камък", който не е приумица или плувен басейн, а постижение на инженерната мисъл и строителния гений. Много трудно ще бъде подготвяните в момента стратегии и програми, каквито и в миналото е имало многократно, да помогнат за решаване на проблемите в сектора. Истината е, че няма финансиране, а по-страшно е, че поне за момента няма визия за развитие на хидроенергийните съоръжения и язовири в България. Ще настъпи ли време на реално развитие след периодите на минала слава и ударно изграждане на язовири през 60-те години на XX век, замразяването на всякакво язовирно строителство в края на миналия и разграбването на напоителните системи за няколко милиарда лева в началото на XXI век, се питаха водните специалисти по време на научната конференция "Язовирното строителство в България - настояще и перспективи".

Подготвени кадри засега все още има, съгласиха се преподаватели, проектанти и инженери от строителството. Те са създавани в продължение на години на всички български обекти - над 2000 язовирни стени, от които 216 големи язовира по класификацията на Международната комисия по големите язовири, повече от 100 водни централи в България, четири ПАВЕЦ, сред която е най-голямата на Балканите ПАВЕЦ "Чаира", хидравлични тунели и деривационни канали над 750 км. Факт е и специалната немскоезична учебна програма в Хидротехническия факултет на УАСГ съвместно с Техническия университет - Виена, част от чиито възпитаници например веднага започнаха работа към изпълнителя на "Цанков камък" австрийската "Алпине". Това подчерта ръководителят на катедра "Хидротехника" при УАСГ, председател на Българския национален комитет по големите язовири и координатор на конференцията доц. д-р инж. Димитър Тошев.

Най-голям брой големи язовири у нас са изградени през шейсетте години на миналия век - 95 язовирни стени (44%), което съвпада със световните тенденции по това време. В момента начело в света по брой на изградени язовири е Китай - 26 278, САЩ - 9265, Индия - 4636, Испания - 1267, и Корея - 1205 язовирни стени. В световен мащаб строителството на язовири намалява, като причината е значителното изчерпване на икономическата целесъобразност поради това, че в голяма степен речните системи са вече застроени. Например Швейцария, където е изградена най-високата бетонна язовирна стена "Гранд Диксанс" (284 м), има 167 големи язовира в експлоатация и е застроила 86.6% от технически възможния енергиен потенциал.
Поради липсата на достатъчно реализиран капацитет за разлика от индустриализираните нации развиващите се страни имат по-големи възможности. В Китай в процес на строителство са 66 язовирни стени, в Индия - над 40 нови язовира. В Турция при изградени 172 големи язовира в строителство са 26 язовирни стени. Актуален пример е изграждането на двойно дъговата язовирна стена "Деринер" в Североизточна Турция с височина на стената 249 м и ВЕЦ с мощност 670 MW.

Средното годишно производство на електроенергия от ВЕЦ намаля през последните 15 години и рядко надхвърля 3200-3400 GWh, което се дължи на отклоняване на водни маси от изградените хидроенергийни комплекси за водоснабдяване, напояване и други нужди, влошен КПД на системите и др., стана ясно от презентацията на инж. Николай Любенов от Националната електрическа компания.
Сега около 20% от производството на електроенергия в света се падат на хидроенергията. България се задължава до 2020 г. да удвои от 8% на 16% добива на електроенергия от възобновяеми енергийни източници - водна, вятърна, слънчева и геотермална енергия.
В структурата на електроенергийната система обаче липсват типични подвърхови мощности: с голяма маневреност, широк диапазон на натоварването и голяма честота на пускане и спиране. При това положение тази роля се изпълнява от намиращите се в експлоатация ВЕЦ.
През изминалата година са приключили и работите по разширението на ВЕЦ "Студен кладенец" с инсталация на допълнителен пети хидроагрегат, като общата мощност на ВЕЦ "Студен кладенец" достигна 85 MW.

Докладите представиха миналото и неясното настояще на каскада "Горна Арда"
- тристъпална схема – 172 MW, 440 GWh/г., започнала 2000 г. и спряла през 2002 г., с изтекли срокове на разрешителни, концесия и ОВОС. В момента проектът се ползва с правителствена подкрепа, стратегически инвеститор е EVN, а параметрите се очаква да бъдат уточнени.
Инж. Пламен Никифоров, експерт от МРРБ и председател на НТС по водно дело, презентира особеностите на проекта за развитие на общинската инфраструктура с финансиране от Световната банка. Неговият трети компонент включва довършване на трите язовира "Пловдивци" с пречиствателна станция за питейни води за Мадан и Рудозем - 16.5 млн. евро, "Нейковци" с ПСПВ за Трявна - 11.1 млн. евро, "Луда Яна" и ПСПВ за Панагюрище - 19.4 млн. евро, както и рехабилитация на стената на язовир "Студена" - 1.5 млн. евро.
Град Пловдив се водоснабдява от кладенци в терасата на река Марица. Водоснабдяването е изцяло помпажно, а качествата на водите и температурата им през лятото не са задоволителни. Тези предпоставки са наложили търсенето на алтернативен вариант за водоснабдяване на града с водоизточник в северните склонове на Родопите, съобщава докладът на доц. д-р инж. Б. Цанков – УАСГ, и инж. Н. Милошев относно възможностите за използване на каскада "Доспат - Въча" за водоснабдяване на Пловдив.
Научните разработки разглеждат още проекта за укрепване на бреговете на реката в района на Кърджали – т.нар. водно огледало, състоянието на незавършените язовири в България, управлението на водите на поречия с изградени хидротехнически съоръжения, експлоатационното състояние на язовирите, стопанисвани от министерството на земеделието и от НЕК.

"Цанков камък" - третото стъпало от каскада "Доспат - Въча"
Няма завършен в срок и бюджет хидротехнически обект

Първата част от конференцията от общо 18 доклада, подготвени от преподаватели от УАСГ и експерти от практиката, беше посветена на техническите особености и опита от единствения в последно време построен голям хидровъзел "Цанков камък" - опитът от изграждането му, първо завиряване и пускане в експлоатация, вероятностен анализ на сеизмичния риск на язовира, актуализирана оценка на оразмерителните високи води на язовира, контролно-измервателна система на язовирната стена.
Язовирът е завършен в края на миналата година. Той е разположен в средното течение на река Въча в участъка след ВЕЦ "Девин" и преди яз. "Въча". Той е с дъгова куполна язовирна стена с обща височина 130 м, общ завирен обем 130 млн. куб.м, инсталирана мощност във ВЕЦ 80 MW, средногодишно енергийно производство 185 GWh и е част от хидроенергийната каскада "Доспат - Въча" - проектирана и реализирана като пет основни енергийни стъпала с обща инсталирана мощност 485 MW. Каскадата е с една от най-сложните хидравлични схеми у нас на територия 2083 кв. км.
Както е известно от световната практика, няма завършен в срок и бюджет хидротехнически обект, коментира Данаил Тафров от Българската хидроенергийна асоциация по повод завършването на "Цанков камък". Поскъпванията обикновено са в рамките на 30%, в нашия случай са по-високи основно поради неочакваните геоложки условия. Те са наложили - за стената: допълнителни изкопи в десния бряг в 12 м дълбочина, третиране на тектонски зони и допълнителни количества бетон, а за долината на река Гашня: промяна в типа и технологията за тампониране на дъното и откосите.
Към причините за забавянето и оскъпяването на проекта бяха изтъкнати подписаното споразумение за ранен старт, което значи незавършени отчуждения на земи, липса на електроснабдяване и водоснабдяване на строителните площадки, липса на инфраструктура и подходни пътища и др.
Реализацията на обекта става на база на Протокола от Киото след подписване на меморандум за сътрудничество между Австрия и България. Инвеститор е Националната електрическа компания при сключен договор с австрийски консорциум от Andritz - проектант, доставчик, производител и главен монтажник на електромеханично оборудване, ALPINE - главен изпълнител на строителните работи, PÖYRY ENERGY - главен проектант,
SWECO Group – "Енергопроект – Хидроенергетика" АД, София – технически проект и съпроектант за работните чертежи на обекта, от чийто състав е излъчен проектантският екип на местостроежа.

България има неизползван потенциал за малки ВЕЦ
Хидрокомплексът "Никопол - Турну Мъгуреле" е с по-добри параметри от "Силистра - Кълъраш"

По мнението на експертите значителна част от неусвоения хидроенергиен потенциал на България може да бъде оползотворен с изграждането на малки ВЕЦ. Най-добри възможности съществуват по река Искър, където могат да бъдат изградени 711 GWh, и по Струма - нисконапорни централи с годишно производство 238 GWh.
Безспорно с по-добри технико-икономически параметри е хидрокомплексът "Никопол - Турну Мъгуреле" и неговото изграждане трябва да започне първо в сравнение с хидровъзел "Силистра - Кълъраш", заключава инж. Стойно Венков от "Енергопроект хидроенергетика" АД.
При ПАВЕЦ "Чаира" е необходимо да бъде увеличена продължителността за работа в генераторен режим и да бъде увеличен обемът на долния изравнител на централата, като за целта се предвижда да бъде изграден язовир "Яденица" на котата на яз. "Чаира", свързан с последния със съединителна напорна деривация - така образуваната система от скачени съдове ще позволи да се прехвърлят гравитачно води от единия в другия изравнител, което по същество означава увеличаване на обема на долния изравнител.
С оглед наличието на ПАВЕЦ "Чаира" със своята инсталирана мощност от 864 мВт и съществуващата възможност за увеличаване на нейната роля в енергийния баланс на системата се налага изводът, че е целесъобразно да се продължи изграждането на язовир "Яденица", заключава инж. Николай Наумов от "Станилов" ЕООД в своя доклад, още повече че са изпълнени строителни работи по обекта за около 6.5 млн. евро.
Наличието на "тромави" електропроизводствени мощности (основно КЕЦ и АЕЦ) в структурата на електроенергийната система и перспективите за развитие на ВяЕЦ предопределят големите ВЕЦ в страната като неин основен настоящ и бъдещ "балансьор", коментира в своя доклад инж. Митьо Христозов от ЕСО ЕАД.

Основни хидроенергийни обекти до 2020
- Каскада "Горна Арда"
- Язовир и тунел "Яденица"
- Хидровъзел "Цанков камък" - изграден
- Прехвърляне на води от река Места
- Хидровъзел "Никопол - Турну Мъгуреле" и "Силистра - Кълъраш"
- Каскада "Елешница"
- Малки ВЕЦ на Искър, Струма и Марица

Основни въпроси пред хидротехниката в България
->Как и с какви приоритети да развиваме водната и енергийната инфраструктура
->Как да се адаптираме към климатичните изменения и произтичащите от тях промени в хидроложките условия (режим на оттока, наводнения и др.)
->Какво трябва да бъде мястото на хидроенергетиката сред другите възобновяеми енергийни източници (слънчева, вятърна, геотермална енергия)
->Как да увеличим производството на върхова енергия за поддържане на устойчив честотен режим на енергийната система
->Как да използваме водните ресурси на трансграничните реки Места, Струма, Арда, Марица и др.
->Кога България ще има възможност да се включи в Паневропейски коридор №7, като започне изграждане на хидровъзли на р. Дунав

12 млн. дка обработваеми земи пустеят

bia-bg.com
От 46 млн. дка възстановена земя у нас е постигнат 34 млн. дка оборот при най-големия бум на ползването й, коментира пред БТА проф.д-р Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия. Като мащаб, цифрата, която посочва специалистът, се равнява на над 1/10 от територията на България, повече от област Варна и област Бургас взети заедно. С полски култури са засадени 28 млн.дка от включените в оборот площи. Страната ни разполага с голям ресурс възстановена земя, която все още не участва в производството на земеделска продукция. Земята е уникален капитал и използването й по предназначение е наложително, защото поради увеличаване на населението в световен мащаб производството на земеделски продукти се превръща в най-важния поминък на всяка държава, отбелязва проф. Бъчварова. Нужда от окрупняване чрез коопериране

Спиране на процеса на раздробяване на земята е едно от задължителните условия за развитие на модерно земеделие, посочва още Бъчварова. Земята у нас е разделена на 20 млн. парчета между 2 млн. собственици.От 540 000 регистрирани земеделски производители в България само 5 000 са търговски дружества със значителен ресурс и доходите им в земеделието са водещи. От тях в края на 2009 г. земеделските кооперации са около 700, при условие, че през 2001-2002 г. са били 1 600, сочат данни на Селскостопанската академия.В българското земеделие останаха класическите земеделски кооперации от XVIII век, които са характерни за дребните производители. Всички останали форми на коопериране - снабдяване, търговия, маркетинг и др. почти не получиха развитие. За да произвеждат и оцеляват обаче дребните земеделски стопанства трябва да се съюзяват. Ефективността от подобен акт е повишаване на мащаба на произвежданата продукция. Притесненията на дребните производители, че сдружаването под някаква форма ще ги ограничи в дейността им звучи пресилено от гледна точка на резултатите, които биха получили, категорична е Бъчварова.Окрупняването на площите е свързано с осигуряване на значителен ресурс от вода за напояване. Хидромелиорациите в България се разрушиха. От 7 млн. дка поливна земя през 1989 г., двадесет години по-късно напояваните площи са около 350 000 дка - основно в Пазарджик, Пловдив,Сливен и Ямбол. Те непрекъснато намаляват. Водата като ресурс, който осигурява ефективно производство в България е недостъпна поради високата цена и приетите нормативи за ползване, отчитат от Селскостопанската академия.

Сериозен дисбаланс между производство и преработка Преработката у нас не е свързана с производството, твърди проф. д-р Бъчварова. По думите й с помощта на европейски програми са създадени преработвателни мощности в месното и млечно направление, които са 2.5 пъти по-големи от самото производство. Несигурността в запасите със суровина кара преработвателите да се ограничат, установили агроучените. Скъсването между производство и хранителна индустрия, създадено изкуствено през 1997 г. с отделянето на хранителната промишленост в Министерството на икономиката е сериозен проблем и възпрепятства формирането на важни национални баланси. Помощ за животновъдите За да се стимулира животновъдството, на скотовъдите трябва да се предостави земя от общинския и държавен поземлен фонд, апелират селскостопанските учени. По техни проучвания, ако стопанството не произвежда 60-70 процента от фуража, то не би могло да издържи. Първите фалити се дължат именно на недооценка на този факт - създават се ферми, купуват се животни, без насреща да има обработваема земя, която да осигурява фураж.Поради липса на работна ръка в селата масово се преминава не към млечно, а към месодайно животновъдство, уверяват още анализаторите. Там обаче не се получават ежедневни приходи, което пък се отразява на средствата за инвестиране и развитие на производството. В България и сега влизат млечни и месни продукти със сравнително високо качество, които са на по-ниски цени от нашите. За да се стабилизират земеделските стопанства така, че не само да покриват разходите си, но и да инвестират в нова техника, е необходимо да бъдат подпомагани, препоръчват експертите. Финансирането на сектора е плачевно Директните плащания са най-достъпният начин за усвояване на европейските фондове и вероятно ще останат водещи и след 2013 г.. Във всички страни от Европейския съюз се разработва система на държавни помощи. От 117 000 земеделски производители, подали заявления за подпомагане през миналата година, 43 000 от тях поради наличие на задължения към държавата не са могли да получат национално доплащане. Сериозен проблем за земеделците е достъпът до кредити. В почти всички европейски страни се използва като залог земеделската продукция, особено за получаване на оборотни средства. В България обаче това не се случва.

Много предпазливо банките търсят друг вид залог - или земя, или други трайни активи. Начинът на подаване на проекти и дългият период, в който се осъществява тази процедура също създава изключително неудобство за земеделските производители. Евентуална децентрализация в системата на приемане и обработка на проекти би ги облекчила, според агроспециалистите.Иновации и координация: такива липсват Иновациите и развитието на науката са съществени за българското земеделие. В страната ни навлязоха много семена и препарати за растителна защита. Ако се ползват чуждестранни сортове без експертиза дали са подходящи за българските условия, рискът за фермерите е огромен, предупреди проф. д-р Бъчварова. По думите й България е единствената страна в Европа, която има 46 почвени типа. Затова е необходимо с помощта на науката да се определи в кои райони са най-добри условията за развитие на определена култура.

Аграрната наука, работейки със съвременни технологии и възможности, трябва да получи подкрепата на българските земеделски производители и да се реализира потенциала в българското земеделие, апелират от Селскостопанската академия. Засега обаче според българските учени връзката между наука и производство е скъсана поради липса на координиращи структури.

ОПЕК е готова да увеличи добива на петрол

profit.bg
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще увеличи добива си в случай на недостиг на пазара заради протестите в Близкия Изток, заяви саудитският министър на петрола Али ал-Нуаими.

"В този момент няма недостиг на пазара, но ако има намаление на предлагането заради вълненията в страните производителки, държавите от ОПЕК като Саудитска Арабия ще увеличат добива си", увери министърът на пресконференция в Рияд. "Има безпокойство и страх на пазара, но не и недостиг", заяви Ал-Нуаими, въпреки че насилието в Либия започна да се отразява на добива на страната, а цената на суровия петрол скочи до най-високите си нива от септември 2008 г. Министрите на петрола на Кувейт и на Обединените арабски емирства преди това подчертаха, че световният пазар е "много добре снабден".

Пребит от полицаи миньор осъди МВР за 5000 лв.

dnes.dir.bg
Административният съд в Стара Загора осъди Областната дирекция на МВР в града да плати 5000 лв. обезщетение на миньора Кольо Колев, пребит от полицаи на митинг пред мини "Марица Изток" през лятото на 2007 г. Според решението на магистратите осъдената институция ще трябва да поеме и разноските по делото в размер на 2250 лв., предаде БНР. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

След безредиците на протеста през 2007-а между униформени и миньори, от МВР обявиха, че Колев сам си е ударил главата в асфалта. На мястото обаче имаше няколко телевизионни камери, които заснеха как полицаите го бутат на земята и го налагат, а след това му попиват кръвта с националното знаме. “Никого не съм бил, никого не съм предизвиквал и не съм скачал срещу униформени”, оплака се пред медиите Колев.

Сумата от 5000 лева е обезщетение за физическите травми и психическите болки и страдания, за преживения стрес и емоционален шок, за унижение на личността и човешкото достойноство, причинени от незаконосъобразните действия и неправомерно използване на физическа сила от длъжностни лица от МВР-Стара Загора, пише в решението на Административния съд. Въпреки това магистратите отхвърлиха пълния размер на иска от 15 000 лв.

От изживения стрес миньорът се разболя от остра форма на диабет. Той бе осъден да заплати на един от полицаите, охраняващи синдикалния протест, 2500 лева за леки телесни повреди. Първоначално Колев направи опит за заведе дело срещу полицията по Закона за МВР, но Софийският градски съд определи, че делото ще бъде административно и ще се гледа в Стара Загора.

Скандалният случай бе повод за поисканата оставка на вътрешния министър Румен Петков.

Злато за 11 милиарда евро има на Халкидическия полуостров

Гръцки учен е открил "златна жила", чиято стойност се оценява на 11 млрд. евро.

Златните находища се намират в северната част на Халкидическия полуостров, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Професор Йоанис Паспалиарис от минногеоложкия институт при университета в Мецово казал, че трите златни находища, намиращи се в района на Стратони, Олимпиада и Скуриес, могат да носят на страната приходи в размер на 450 млн. евро на година, а общата им стойност се изчислявала на 11 млрд. евро.

Ученият смята, че добиването на златото е надеждно и експлоатацията му може да става без да се замърсява околната среда.

Защо кълвачите не ги боли глава?

cross-bg.net
От векове хората ги мъчи един въпрос- защо кълвачите не ги боли глава и досега не са полудели, след като по цял ден дълбаят дърветата? Учените най- накрая разгадаха тази тайна. Съдейки по всичко, кълвачът не страда от главоболие, не получава и сътресение на мозъка. Как става това? Установено е, че птицата дълбае твърдата повърхност със скорост 20 удара в секунда, като прилага сила 1,2 хиляди пъти повече, отколкото е земното притегляне. Можем да сравним ударът с врязването на реактивен самолет в повърхността на Земята. Нито един човек не би оживял при подобен удар. А на кълвачът му е все едно и всеки ден доброволно се подлага на такова чудовищно натоварване- и въпреки това си е жив и здрав.

За първи път двама американски учени успяха напълно да разшифроват механизма за предпазването на кълвачовата глава от ударите. Айвън Швоба и Филип Мею за откритието си получиха „Игнобеловата награда, която е премия за „откритие, което първоначално предизвиква смях, а след това те кара да се замислиш".

И така - на първо място, неговият свръхтвърд клюн удря ствола на дървото строго перпендикулярно, не се прегъва и не вибрира. Това осигурява координираната работа на шийните мускули, отговарящи за движението на главата напред-назад, които по време на „действие" работят, а мускулите за страничните движения тогава бездействат.

Освен това, в черепната кутия на кълвача има тънък слой вътрешночерепна течност, която отделя мозъка от кутията и не позволява да има толкова силни вибрации, че да му навредят. Течността е много вискозитетна и затова мигновено „гаси" всички възникнали при удара вълни не допуска увреждане на най-важния нервен център.

Костадин Манев: В Златната книга на откривателите и изобретателите на България са вписани имена, значими за световната техника

focus-news.net
Председателят на Патентното ведомство Костадин Манев в интервю за Агенция „Фокус” .

Фокус: Г-н Манев, какъв интерес предизвикват в световната общност изобретенията, вписвани в Златната книга на откривателите и изобретателите на България?
Костадин Манев: Вписването в Златната книга не е вписване, което да отчита интереса, икономически или търговски, към дадения обект – изобретение на изобретателя, който се вписва в Златната книга. Ние вписваме изобретатели, които имат значителен принос за техническото творчество в страната, хора, които последователно създават технически решения. Те се отличават от останалите с това, че са творци в областта на техниката. Понякога те самите участват в бизнес процесите по внедряване, независимо дали в България или в чужбина, или пък се свързват с представители на бизнеса, които реализират и внедряват в практиката техните изобретения. Вписването в Златната книга е един акт на признание към творчеството на тези българи. Символът и признанието ние държим да отбележим по подобаващ начин, да бъде изразен пред обществото и пред бъдещите поколения, за това че разчитаме и се надяваме българският творчески гений да бъде носител и на икономическия растеж на страната. Интелектуалната собственост е един от основните фактори за икономически растеж и всяко съвременно общество, всяка съвременна икономика трябва да се базира именно на нови творчески решения. Те в по-голямата си част, практически, са изобретения, високоиновативни решения, осигуряващи напредъка, който ще почувства и обикновеният гражданин, когато изобретението се внедри и реално започне да носи печалба.

Фокус: Имат ли българите силна техническа мисъл?
Костадин Манев: Със сигурност изобщо не страдаме от липсата на добри имена и на капацитети в областта на техниката. Като се направи преглед дори на записите в Златната книга, извършени през годините и започнали от 1981 г., може да се види колко и какви значими имена не само за българската, а и за световната техника, са вписани в нея. Това са имена на български учени, положили основите на направления в техниката, които и до днес са полезни, за който и да е потребител в света. Например, това е откриването на фотоелектретното състояние на веществата, извършено от акад. Георги Наджаков, което служи за създаване на копирните технологии. Има още много български изобретатели, учени, които са дали своя принос за развитието, както на българската, така и на световната техника. Важно е да се знае и е добре да се стимулира днес интересът към тази техника, към това творчество. Влизането на нови млади хора в процеса на създаване на изобретения да бъде по-интензивно, за да може да се стигне до едно по-бързо израстване на икономиката, базирано на високотехнологични решения.

Фокус: Кажете за процеса на подбор на изобретателите, които да бъдат вписани в Златната книга.
Костадин Манев: Комисията по подбора работи по точно утвърдени критерии, именно по степента на защита, по резултатите от творческия процес, броя на изобретенията през годините. Това е оценка за цялостен процес, а не е дадена за конкретно изобретение. В бъдеще се надявам да имаме и такъв годишен конкурс, който да отличава изобретатели, които през годината са направили нещо значимо. В момента това са основните критерии, по които Комисията оценява изобретателите. По тази причина имаме и вписване не на всички, номинирани от научноизследователските организации и от университети, към които сме се обърнали за номинации.

Фокус: С кои университети работи Комисията?
Костадин Манев: Ние се обръщаме към всички технически университети в страната, както и към Съюза на изобретателите. Всички имат право да номинират и да излъчат лице, което според тях, заслужава да бъде вписано в Златната книга. Те познават своята работа, познават своя личен и научен състав, с който реализират своите научноизследователски проекти, знаят капацитета си. Затова е и най-добре от тях да дойде номинирането, а така и се осъществява на практика.

Фокус: Какви проблеми при патентоването има в България, има ли усложнени процедури?
Костадин Манев: В никакъв случай няма усложнения. Ние говорим за една изключително хармонизирана правна система, мога да кажа, че тя е унифицирана и с европейската патентна система – с Европейската патентна конвенция. По отношение на материалните критерии процедурите също са хармонизирани с европейските. Общо взето, даже имаме правни инструменти, които позволяват по-голяма гъвкавост и възможности за по-бърза защита на изобретателите. В този аспект в никакъв случай няма никакви проблемни изисквания на закона при осъществяване на патентната експертиза. Финансовата страна на нещата също е важна. В България таксите по никакъв начин не са проблем за явяване на защита и получаването й.

Фокус: Какъв е размерът на таксите?
Костадин Манев: Таксите се определят и зависят от вида на изобретението и неговото описание, респективно от обема на заявката за издаване на патент. Размерът варира от 500 до 600 лв., като имаме определени позиции от тарифата, таксите от които се заплащат в намален размер от заявители - от държавни или общински училища, държавни и висши училища или академични научноизследователски организации на бюджетна издръжка, микро и малките предприятия по Закона за малките и средните предприятия, както и изобретателите, когато са заявители на своите изобретения. Проблем от финансова гледна точка може да се появи, когато говорим за чужбина. Там нещата са по-тежки с оглед финансирането на патентоването – зависи от кръга страни, от които изобретателят иска да получи правна закрила. В момента обаче тече един такъв процес на подготовка за създаване на нормативна база за издаване на патент на Европейския съюз, който ще действа за всички европейски страни членки. Той много ще намали изискванията и разходите на заявителите, включително и на българските. Тази идея отдавна съществува и вече сме на прага на реализацията. Миналата седмица Европейският парламент прие решение, с което одобрява засиленото сътрудничество в областта на единната патентна закрила в ЕС. Има определени езикови проблеми за създаването на тази уредба – на какъв език ще се превеждат защитните документи и по тази причина нямаме единодушно решение, но имаме процес на засилено сътрудничество, в което участват 25 страни, включително и България. Страните, които не са заявили желание за такова сътрудничество, са Италия и Испания, защото те държат на определени езикови изисквания.

Фокус: Какви инициативи тази година сте предвидили от Патентното ведомство?
Костадин Манев: Ние традиционно провеждаме мероприятия за популяризирането на индустриалната собственост и защитата, повишаването на правната култура и на знанията на българския бизнес в областта на индустриалната собственост. Всичко е насочено към идеята да се повиши конкурентоспособността на бизнеса. За всички участващи в тези процеси е ясно, че трябва да се гради и да се базира на една много сериозна правна култура в областта на индустриалната собственост, както и на добър и специализиран подход и стратегии при създаването и защитата на обектите на индустриална собственост. Поради тази причина, в рамките на нашите бюджетни възможности, ние провеждаме програма, която осъществяваме във връзка с този въпрос. Една от инициативите е седмицата на индустриалната собственост, която провеждаме в отделни университети, основно технически. С тях имаме договори за сътрудничество и имаме изградени мини информационно-консултативни центрове (IP Points), така че знанията да достигат до настоящите, а и бъдещите изобретателите. Обикновено планираме и осъществяваме тази седмица в началото на пролетта – преди да приключи учебната година и преди да започнат сесиите на студентите, за да сме на разположение на студентите и техните преподаватели и ако имат въпроси, те да могат да се обърнат към нашите експерти за съдействие.

Фокус: Расте ли желанието на студентите да изобретяват?
Костадин Манев: Действително, при тези срещи сме забелязвали, че много от младите хора имат желание да се включат и го правят активно. На много места студентите са достигнали до реални технически решения и са заявители на такива изобретения, къде индивидуално, къде съвместно в екипи с други свои колеги и преподаватели. Те не се изключват от кръга на потенциалните и настоящите изобретатели. Целта е да направим по-голям кръга на тези млади хора, да ги подготвим, да им дадем възможност да влязат в конкурентната борба за развитие на българския техническо-научен потенциал. Те биха могли да се реализират навсякъде. Важното е да знаят как надлежно и надеждно да защитят своята индустриална собственост, за да могат да спечелят.

Фокус: Кажете повече за Договора за техническо сътрудничество с Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар.
Костадин Манев: Това е ведомството, което се занимава с регистрацията на марката на ЕС и дизайна на ЕС, което може да бъде използвано от всички български граждани. То извършва регистрация на марки и дизайни, които действат на територията на всички страни членки. Затова знанието за тези правни режими също е много важно за българския бизнес и този Договор най-вече е ориентиран към това да създаде добра база за информираност и за популяризиране на дейността на това ведомство, с което ние сме партньори при осъществяване на функциите и дейностите.

Фокус: Кои са мероприятията, които правите заедно?
Костадин Манев: Редица са мероприятията, които провеждаме съвместно – обучителни семинари за различни групи – за магистрати, за полицаи, митнически служители, за представители на досъдебното производство, със съдии също сме правили такива срещи, както и за бизнес представители. Издаваме и сборници със статии, посветени на практиката относно тези обекти, поддържаме и определени информационни бази, свързани със защитата. Освен това участваме и в подобряване на информационната инфраструктура. С този договор, използвайки капацитета на националното патентно ведомство, се подпомага информационно-познавателно българският бизнес относно дейността му по вътрешния пазар.
Христина ДОБРЕВАзакрила на своята индустриална собственост пред Ведомството за хармонизация на

Най-малко 65 са загиналите при земетресението в Нова Зеландия

cross-bg.net
Около 200 човека може би са затрупани от разрушените от земетресението къщи в Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация от кмета на града Боб Паркър. В града са разрушени много сгради, някои райони „са напълно непригодни за живот", затворено е летището, от болниците евакуират болните и медицинския персонал, подаването на електроенергията става с големи прекъсвания, има проблеми с телефонните връзки. След труса в много от разрушените здания са избухнали пожари, вертолети се опитват да ги потушат.

Не по-малко от 65 души са загинали при мощното земетресение във втория по големина град в Нова Зеландия - Крайстчърч, обяви премиерът на страната Джон Ки. Според информация на пожарната служба под развалините има много хора. В града е обявено извънредно положение. „Повече от всичко ме безпокои това, че земетресението стана по време, когато хората са на работа, а децата - на училище.", заяви в парламента премиерът. Според сеизмолозите огнището на земния трус се намира в непосредствена близост до града, на остров Южен. Дълбочината на труса е четири километра.

Земетресението провокира срутването на 30 млн. тона лед от най-големия ледник в страната - Тасманийския, съобщава АР. Краят на ледника, който е в Южните Алпи се намира на около 250 км. от града.

Морска буря изсипа тонове пясък в Кранево

btv.bg
Десетки тонове пясък засипаха част от плажната ивица на черноморското село Кранево. Причината е морската буря, която се разрази през почивните дни. Част от асфалтовата алея, която свързва селото с Албена е разрушена, наводнени са заведения и земеделски площи наблизо.

Никой не е предполагал, че през почивните дни морето ще нанесе такива щети на част от крайбрежната ивица край Кранево. Вятърът на брега бил слаб, но изведнъж вълните се надигнали и изтласкали голямо количество пясък към сушата. Той пък задръстил устието на река Краневска

Реката нямаше откъде да пробие и да се влее в морето и наводни целия плаж, част от земеделската земя, нанесе много сериозни поразии. Хиляди тонове пясък и тиня се нанесоха тук по крайбрежната част на плажа, наистина е нещо сериозно, обясни Румен Николов, кмет на село Кранево.

Около 400 метра подпорна стена и 400 метра асфалтова алея липсват. Това по първи данни надхвърля поне 100 000 лева, които трябва да се инвестират и то до началото на май, заяви Димитър Митев, представител на концесионер на плажа.

Всички се надяват прогнозите на синоптиците за влошаване на времето да не се сбъднат, за да могат да започнат да работят по отстраняване на пораженията. Комисия от община Балчик е направила протокол за пораженията, който ще бъде изпратен на областния управител. Очакванията са постоянната комисия по бедствия и аварии към министерския съвет да помогне за възстановителните работи.

Ласло Олах гостува в БАН

akademika.bg
Ласло Олах – основател и президент на Тексаския институт за наука ще гостува в БАН на 25 февруари (петък). Срещата ще се състои от 10 часа в Големия салон на институцията.

Тексаският институт е компания за трансфер на интелектуална собственост в глобален мащаб. Господин Ласло Олах ще представи методите на работа на ТИН и възможностите, които предлага на българските учени за развиване на идеите и постиженията им до конкретни комерсиални реализации.

В Африка намериха най-древната вода на света

obekti.bg
Учени намериха в Африка подземни води, които не са имали никаква връзка с други водоеми на Земята в продължение вероятно на милиони години. Изследователите от Канада смятат, че не е изключено да са се натъкнали на най-старата недокосната вода на планетата.

Групата специалисти изучавала солен водоем на дълбочина 3000 м в района на Уитуотърсранд в Южна Африка. Те анализирали съотношението във водата на изотопите на неона (изотопи са атоми на един и същ елемент, в чиито ядра броят на неутроните е различен) и стигнали до заключението, че във водите на този басейн се съдържа вода, която е била на нашата планета още преди 2 милиарда години и дори по-отдавна. С други думи, подземният водоем е запазил компонентите на най-древните земни океани - а това е възможно само в случай, че той е бил в изолация много дълго време.

В космоса са открити две "млади" Слънчеви системи

spacenewsbg.com
Астрономи са фотографирали два "двойника" на Слънчевата система, на раннен етап от тяхното развитие. Изследването на учените е публикувано в списание Astrophysical Journal Letters.

Според съвременните представи, планетните системи се формират от облаци газ и прах. На първия ета материала от облака започва постепенно да се "слепва" под въздействието на гравитацията, до момента в който в образуваните от слепването обекти започнат процеси на термоядрен синтез. От този момент се смята, че фрагмента от материята става звезда. Обикновенно за образуването на звезда се "изразходва" само част от материята на облака, а от остатаците се формират планетите. Те се образуват по същия принцип, както и светилото - постепенно нарастващи тела събират околосебе си обркръжаващите ги газ и прах.

Да се видят протопланетните дискове, които изпускат само отразена светлина, на фона на яркото излъчване на звездите - е много сложно. Авторите на новото изследване, работейки на телескопа "Субару" от обсерваторията Мауна Кеа на Хавайските острови, са успели да получат снимки на две звезди, около които се образуват планети. Едната е LkCa 15,разположена в съзвездие Телец, на разстояние около 450 св.г. Нейната възраст е едва няколко милиона години - по космичски мерки това е много малко (за сравнение възрастта на Слънчевата система е около 4.5 млд години). На получените от учените снимки добре се виждат "следите" в облака, оставени от формиращитете се планети.
Втората звезда, която са изучили астрономите е AB Aur, Тя е отдалечена от Земята на разстояние 470 св.г., а нейната възраст не превишава един милион години. Около AB Aur също така е открит протопланетен диск със следи от образуването на млади планети.

През 2009 г. учени публикуваха снимки над 30 протопланетни дискове на звезди в мъглявината Орион. Всички снимки тогава бяха получени с помощта на телскопа "Хабъл".

Ще изчезне ли безстрашната росомаха от САЩ заради затоплянето на климата?

ekipnews.com
Безумно смелата росомаха може би най-накрая ще намери противник, който не може да преодолее със свирепост и остри нокти: затоплянето на климата. Това опасение се поражда от резултатите от ново проучване, съобщава статия в "Нешънъл джиографик" (тук със съкращения). Създадени да живеят на студ, относително дребните хищници установяват дома си в студените райони на Северна Америка, Европа и Азия. Росомахите почти не се срещат на места, където температурите надхвърлят 22 градуса над нулата.

В студа дебелата, омазнена козина на росомахата е отличен топлоизолатор, а широките лапи с дебела кожа дават великолепна проходимост в снега. През пролетта тези животни правят хралупи в изтъняващите снежни преспи, за да отглеждат в тях малките си.

Понастоящем в Канада живеят към 15 000 екземпляра, в Аляска са неизвестен брой, а в основната територия на САЩ вероятно са останали само няколко десетки животни.

Според новото проучване климатичните изменения могат да изличат росомахите от територията на САЩ напълно. Службата "Fish and Wildlife Service" призова росомахата да бъде взета под закрила, но официалното вписване в списъка на защитените видове се забави, защото отговорната агенция дава предимство на други видове.

За изследването са извършени симулации на климатични модели, като е бил използван суперкомпютърът NCAR. Анализирани са различни бъдещи сценарии за климата на северозападната част на САЩ, базирани на ниско, средно и високо количество на изпусканите газови емисии.

При последните два варианта (големи и средни газови емисии) в съвременните обиталища на росомахите в основната територия на САЩ до 2050 година ще се появят периоди, в които няма да има сняг през пролетта години наред. Пролетните снежни покривки ще се запазят само при ниските емисии на парникови газове, което значи, че сегашното им количество не трябва да се увеличава до 2020 година, а след това трябва да започне да спада, достигайки до нула през 2080 година.

Пролетните температури в същите райони на САЩ ще се покачат до 32 градуса в двата неблагоприятни варианта. Учените не са сигурни как росомахите ще се справят с тези враждебни промени в климата. Смята се, че популацията им в северозападните щати силно ще залинее, ако изобщо успее да се приспособи. Изводите са, че климатичните промени правят проблематично оцеляването на това животно в основната територия на САЩ.

Вселената - триизмерна илюзия?

cross-bg.net
Теорията, че нашият свят е само триизмерна илюзия, съществува отдавна, но едва наскоро се получиха и доказателствата за това. Уред, наречен „Холометър", който сега се разработва от учените от Центъра за астрофизични изследвания от лабораторията "Ферми" е възможно да преобърнат нашите представи за устройството на Вселената.

Привържениците на „холографичната" теория изхождат от факта, че времето и пространството не са непрекъснати, а се състоят от отделни точки, подобни на цифровото изображение на екрана на компютъра, който се състои от пиксели. По такъв начин, увеличавайки мащаба, ние получаваме единствено „размазана картина".

Дълго време теорията се базираше само на предположения. Но през 1982 година, група френски изследователи откриха, че при определени условия микрочастиците са способни да общуват помежду си, независимо от разстоянието между тях.Теоретично този ефект бе открит още през 1935 година от Албърт Айнщайн и неговите ученици Борис Подолски и Натан Розен. Те издигнаха хипотезата, според която, ако два свързани помежду си фотона се разделят и единият от тях промени параметрите на поляризацията, например, ако се вреже в нещо, то той изчезва, но информацията за него мигновено се пренася на другия фотон, и той става изчезналия.

И ето, половин век след това, фактът бе потвърден експериментално. От откритието се заинтересувал английският учен Дейвид Бохъм. В главата му възникнала идеята, че странното поведение на микрочастиците - не е нищо друго, освен ключът към тайната на мирозданието. Той обърнал внимание на холограмите, които, според него, могат да бъдат идеалния модел на нашата Вселена.

Но триизмерното изображение не е единственото забележително свойство, присъщо на холографската картина. Има още една особеност - частите приличат на цялото. Ако холограма с изображението на дърво, разрязано наполовина се освети с лазер, всяка половина ще съдържа цялата информация за това дърво.Изхождайки от тези свойства Бохъм предположил, че и взаимодействието на материалните частици, не е нищо друго, освен илюзия. В края на краищата те, както и преди, представляват единно цяло. По такъв начин и самата Вселена се явява като много сложна илюзия, а материалните обекти са комбинация от холографски честоти.

Петролът расте с часове заради бунтовете в арабския свят

cross-bg.net
Бунтовете в арабския свят „запалиха“ и цените на суровините на световните борси. Петролът, среброто и златото вчера поскъпваха буквално с часове след информациите за продължаващите размирици в Либия и някои други страни в Близкия изток. През търговския ден износът на петрол от Либия падна с 50 хил. барела за денонощие, коментира представител на Международната агенция за енергия (МАЕ), пише "Класа".

Заради ескалацията на напрежението цената на лондонския сорт Брент удари вчера нов максимум, невиждан за последните 2 години, превишавайки символичния праг от 104 долара за барел. В следобедната сесия черното злато достигна и границата от 105 долара. Според Бил Белчър, анализатор от Mirae Asset Securities, цитиран от “Блумбърг”, трябва да се притесняваме сериозно, тъй като всичко това може да се отрази дългосрочно на петрола. По думите му, ако имаме нов скок от 20 или 30 долара за барел, светът отново може да изпадне в рецесия.

В същото време Шейх Фарах ал Зуай, водач на едно от либийските племена, постави на властите ултиматум в срок от 24 часа да спрат да потушават протестите. В противен случай шейхът заплашва с прекратяване на доставките на либийски нефт за Запада. Ситуацията в Либия засега изглежда най-притеснителна, тъй като тя е сред страните с най-големи петролни резерви в Африка.

Кризата в Близкия изток не се отразява добре и на световните борси. През вчерашната търговска сесия европейските фондови пазари се оцветиха в червено. Лондонският индекс FTSE100 падна с 0,24%, немският DAX губеше 0,68%, френският CAC40 – 0,62%. Дори Българската фондова борса приключи сесията с понижение на водещите индекси, като SOFIX изтри 0,28 на сто от стойността си.

Земетресението в Крайстчърс предизвика смъртни случаи и затрупа множество хора

22 февруари 2011 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер е разтърсило втория по големина град в Нова Зеландия, Крайстчърч, предаде АФП.

Според очевидци има напукани пътища и срутени сгради. Трусът е разтърсил града във вторник на обяд местно време. Земетресението е регистрирано на 5 километра от град Крайстчърч и на дълбочина 4 километра.

Обявено е извънредно положение. Земетресението, което разтърси новозеландския град Крайстчърс, е станало причина за смъртта на много хора. Сред жертвите са пътниците на два автобуса, които са били смачкани под отломки, паднали отвисоко върху превозните средства. Трусът е причинил множество разрушения на сгради и пожари. В полусрутени сгради има и много хора, останали заклещени под развалините.

Според говорителя на пожарната служба земетресението, чиято сила е 6,3 по скалата на Рихтер, е причинило повече щети от труса с магнитуд 7,1, който удари града през септември 2010 година.