четвъртък, 31 март 2011 г.

Киселинен дъжд валя над България

btv.bg
Киселинен дъжд е валял над България, съобщиха от Института по метеорология и хидрология към БАН. Явлението няма връзка с радиационната обстановка в Япония и не крие никаква опасност за човешкото здраве.

Специалистите го отчитат като "киселинен" дъжд, който е с pH под 5-то ниво. Стойности от 4,4 и 4,8 са отбелязани вчера във Видин, Враца, Монтана, Ловеч.

Подобни "киселинни" дъждове се наблюдават ежегодно и най-често се дължат на индустриални замърсявания.

Явлението е забелязано и в района на Сливен, Шумен и Бургаска област, но специалистите са категорични, че то не представлява опасност за хората и околната среда.

Доброволец от „Фукушима-1”: Оттук има само един път-към небето

cross-bg.net
Един от ликвидаторите на аварията в японската атомна централа - Казума Яакота, който е доброволец е дал интервю пред италианският вестник „Република". Той е разказал, че в АЕЦ-а работят хора, загубили всичко- семейството си, близките си, работата си, приятелите и сега борбата с радиацията придава нов смисъл на живота.

"Оттук има само един път - към небето".

Специалистите трябва да прокарват нови кабели, за да се възобнови подаването на електроенергията в системите за охлаждане, като едновременно с това заливат с вода реакторите. Яакота е казал, че се води борба с времето.

"Условията за работа стават все по-трудни и опасни, тъй като става трудно да се намерят нови техници, които биха искали да си рискуват живота".

Хората изкарват в станцията по 48 часа, след което имат право да излязат извън пределите на станцията, за да си починат, спят на оловни дюшеци, хранят се с витамини и консерви, има места в които не се свалят маските, заради високата радиация, нямат ток и вода. Преди няколко дни двама от работниците са били откарани в болницата, заради получената висока доза облъчване.

А немското издания „Зюддойче цайтунг" цитира думите на ръководителя на екипа доброволци Юкио Такаяма: „Не трябва да ни правят герои. Преди дни имахме среща с кмета на Токио и този строг и суров човек ни благодари със сълзи на очи". Според него, много от спасителите в префектурите Ивате и Миаги са загубили семействата си и работят денонощно, а в малкото минути на отдих търсят близките си. "Ето това са герои", е заявил Такаяма.

вторник, 29 март 2011 г.

Експерт: "Ядрена лава" е изтекла от реактор във Фукушима

dnevnik.bg
Схема на реактор като този във Фукушима. В долната част се вижда овалният авариен уловител на теч при пробив на обвивката.

Радиоактивното ядро на Реактор №2 в авариралата АЕЦ в Япония се е разтопило, пробило е дъното на обвивката и е изтекло като лава в специален бетонен уловител, вкопан в земята. По всички данни, които получаваме, японските специалисти са изгубили състезанието за спасяване на реактора, в района ще има проблеми с радиацията, но въпреки това няма опасност от катастрофа като тази в Чернобил.

Това заяви пред лондонския в."Гардиън" американецът Ричард Лейхи, ръководил изследователския екип по безопасността на този тип реактори в "Дженерал илектрик", когато компанията ги е инсталирала в централата край Фукушима.

При радиация в турбиннтата зала, достигаща на моменти нива, при които не може да се работи повече от 15 минути без опасност за живота, аварийните екипи обливат три реактора от шестте с вода в отчаян опит да охладят горивните пръти в тях и да предотвратят разтапянето им.

Но тези пръти вече на няколко пъти бяха оставени частично без вода в продължение на часове и във Втори реактор са прегрели до степен да се оформи свръхгореща втечнена маса, подобна на лава, прогорила дъното на последната стоманена защитна обвивка, обяснява Лейхи, позовавайки се на официални данни за радиацията, разпространени от японските власти и компанията оператор ТЕРСО.

"Индикациите, с които разполагаме - радиацията при реактора и частиците, които засичат - предполагат, че разтопеното ядро е минало през обвивката и е на дъното на т.нар. сух кладенец под него. Надявам се да греша, но фактите сочат категорично в тази посока. Изтичането на ядрото ще стане като поток лава, а не като изсипване на голяма маса и това е добра новина, защото е по-лесно да бъде охладена."

Голямото притеснение в подобни случай е, че тази силно радиоактивна маса влиза във взаимодействие с бетонния под на "сухия кладенец" и това отделя радиоактивни газове в околността. Във Фукушима кладенецът е пълен с морска вода и това би трябвало да охлади по-бързо "лавата".

Този уловител се намира вътре в специална стоманобетонна конструкция, чиято цел е да не позволи радиоактивният материал да изтече в околната среда. Но има опасения, че след серията водородни експлозии в реактора тази конструкция може да е повредена.

"Причината е, че там засичат вода с високи дози радиация извън зоната за задържане, а тя би могла да дойде единствено от пробития реактор. Няма да има нещо като в Чернобил, където стана голям пожар и изхвърляне на пара, но няма да е добра новина за околната среда", допълна Лейхи.

Друг американски експерт съветва японските власти да започнат да дават на населението по-разбираеми и точни данни за радиацията. Робърт Питър Гейл, който е бил поканен от съветските власти след експлозията в Чернобил през 1986г., обсъди в Токио с министри създаването на независима комисия за събиране на данни от ядрената централа и превеждането им на ясни обяснение за населението дали е безопасно да се яде храната и да се пие водата, в която са открити радиоактивни частици от Фукушима.

"Това, което е изключително объркващо, са съобщението ,че един ден водата е радиоактивна над определени нива, а ден-два по-късно - че е безопасна за пиене. Хората просто не знаят дали първия път някой се е престарал или че втория път ги лъжат", казва Гейл.

Кметът на Община Трън Станислав Николов пред Агенция „Фокус”

focus-news.net

Фокус: Предстоеше ви разваляне на концесията на „Трънска вода” като това трябваше да се случи през февруари. Стана ли факт развалянето на концесията?
Станислав Николов: Не, ние имаме уверения от концесионера на водата, че до края на май месец ще се изплатят дължимите суми към общината. Показаха ни договори с чужди инвеститори, които ще инвестират в концесията. Ние много лесно може да спрем водата, но никой не печели от това. Ако има удължаване до май, обаче ще е окончателно. Ако до края на май месец те не внесат всички дължими суми, които са около 200 хил. лв., тогава спираме водата.

Фокус: Те изплатиха ли някаква част от дължимото след като през февруари искахте да развалите концесията?
Станислав Николов: Не, последно внесоха пари преди Нова година като тогава дадоха 10 хил. лв. Сега ни убеждават, че са сключили договори и им е нужно време до началото на май, а ние даваме срок до края на май. Това е последният им шанс. Ако развалим сега концесията, ние нищо няма да спечелим, защото преди нас са банките и другите кредитори. Затова предпочитаме да изчакаме още месец-месец и половина.

Фокус: Министерство на околната среда и водите даде възможност общините да получат за управление минералните извори. Вие защо не се възползвахте?
Станислав Николов: Изворът на минералната вода в Трън е общински. По принцип изворите са държавна собственост, но в случая не е така, защото от там ползва вода град Трън и се използва за захранване на водопровода.

Фокус: Споменавате водопровода на града. Там беше възникнало едно свлачище и вие поискахте пари от държавата за укрепването му?
Станислав Николов: За момента сме укрепили свлачището временно. Получихме 780 хил. лв. от Комисията за бедствия и аварии. До месец ще започнем дейностите по укрепване на района. При провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител фирмата, която избрахме, даде 500 хил. лв., така че проектът ще бъде изпълнен за 500 хил. лв. Ще бъдат изградени около 100 м. път, подпорни стени, укрепване на свлачището.

Фокус: Много пъти сте споменавал, че водопроводът, който снабдява Трън с вода, е амортизиран и това допълнително спомага за свлачищните процеси. Предвиждате ли да работите за изместването му?
Станислав Николов: Изпратих преди месец писмо до МРРБ, с което искам да се заложат средства. Водил съм преговори с МРРБ, с представители на финансово министерство, с представители на МОСВ да се заложат около 300 - 350 хил. лв. от капиталовите разходи на МРРБ. Целта ни е чрез използване на безизкопни технологии в старите тръби да вкараме нови такива. Копае се през 300 м. за вкарване на тръбите като така водопроводът става чисто нов и има гаранция от 50 години. Така няма да се наложи да копаем за 3 млн. лв., а ще ни струва само 300 хил. лв. Все още нямам обаче отговор от МРРБ.
Росица ГЕОРГИЕВА

Румънците в психоза заради озоновата дупка

dnes.bg
Всеобща тревога обхвана северната ни съседка Румъния през изминалите дни.

Причината е, че според учени голяма част от озоновия слой е изтъняла на Северния полюс и точно този изтънял слой ще достигне до Скандинавските страни и Източна Европа на 30 или 31 Март.

Проблемният участък ще стигне и до Румъния, предупреждава euractiv.com.

Маркус Рекс, учен в областта на атмосферата в института „Алфред Вегенер“, твърди, че озоновата загуба е голяма, и не мисли, че нещата могат да се оправят в следващите 14 дни.

Той казва още, че засегнатата част от въздуха на 20 км над Земята остава над Северния полюс, но може да се отклони далеч на юг към Италия или Гърция за няколко дни.

Според лекарите повишаването на ултравиолетовите лъчи може да доведе до рак на кожата, проблеми с очите и отслабване на имунната система.

Именно затова голяма част от румънците предпочитат да си останат у дома през цялата седмица и да не се излагат на слънце.

Все пак, ако това се наложи, добре е да използват слънцезащитни кремове, да се обличат в светли дрехи, които да покриват колкото може по-голяма част от тялото, съветва доктор Мирела Миертою.

29 март, XIX в., САЩ - през 19 години

focus-news.net
На 29 март 1848 г. поради замръзване Ниагарският водопад спира да тече за едно денонощие. Разположен на река Ниагара, в Северна Америка на границата между САЩ и Канада. Козият остров го дели на 2 части - в Канада (широчина около 800 m, височина 48 m) и в САЩ (широчина 300 m, височина 51 m). Годишно отстъпва с 0,08-1,5 m. ВЕЦ и туристически обект. Открит е през 1678 г.

На 29 март 1867 г. САЩ купуват от руския император Александър II (Цар Освободител) Аляска за 7,2 милиона долара.



На 29 март 1886 г. в Атланта Джон Пъмбертън за първи път произвежда напитката “Кока-кола”.

понеделник, 28 март 2011 г.

Котките не обичат мъжете

dariknews.bg
Женската любов към косматите, мъркащи животни, която много мъже не разбират, може да си има свое научно обяснение, установиха експерти.

Резултатите от ново изследване показват, че котките наистина не обичат мъжете и не могат да се привържат към човек, който е стопанин на куче, пише БГНЕС. Експертите отдавна се чудят на какво се дължи "вкуса" на котките и как те избират към кого да бъдат лоялни и към кого не. Новото проучване изненада учените.

Оказва се, че не само мъжете не обичат котки, но и самите животни предпочитат да стоят на коленете на представителки на нежния пол. Проучванията в тази насока продължават, увериха учените.

Петролът все по-малко и все по-скъп

dnes.bg
Мрачни прогнози за цените и наличността на горивата направи Европейската комисия, огласявайки прогнозите си за развитието на транспорта до средата на века.

Според Брюксел до 2050 г. цените на петрола ще се увеличат повече от два пъти в сравнение цените отпреди 10 години (59 долара за барел през 2005 г.). Не може да се разчита нито на стабилизиране на цените, нито на сигурност на доставките.

Петролът ще намалява и ще се доставя от политически нестабилни държави, което прави снабдяването несигурно. В същото време 96 на сто от европейския транспорт зависи от традиционните горива, а 84 на сто от нуждите се задоволяват от внос и през миналата година ЕС е похарчил 210 млрд. евро за закупуване на горива.

Освен намаляване на зависимостта от петрола, с идеите си за развитие на транспорта ЕК разчита да постигне и целите си за намаляване на ефектите от глобалното затопляне. Целта е до 2050 г. парниковите газове от автомобилите да се намалят с 60 на сто спрямо нивата от 1990 г. Автотранспортът е най-цапащият (71% от транспортните емисии).

Според представената в Брюксел пътна карта, жп транспортът ще стане главно средство за предвижване на средни и къси разстояния, докато авиацията ще запази важността си за дългите дистанции.

Една от заложените цели е половината от превозите на разстояние над 300 км да минат на релси до 2050 г., а при късите - повече от половината от пътниците и товарите да се махнат от шосетата.

ЕК предлага различни схеми, за да накара бизнеса да се откаже от магистралите. От октомври 2012 г. ще е готова новата европейска система за електронното таксуване на камиони.

Принципът е същият като при мобилните телефони — таксата отива обратно при националните органи независимо от местоположението на плащащия в Европа. Системата позволява таксите лесно да бъдат коригирани в зависимост от различните условия (по-високи в пикови часове или по-силно замърсяващи превозни средства).

Новата евровинетка също цели да намали задръстванията като за най-използваните европейски магистрали ще се плаща повече. По-високи такси ще се събират за преминаване през планински райони или защитени територии.

Освен това ЕС планира да предложи на общините възможност да въведат такси за шофиране по градските улици и схеми за ограничаване на достъпа до градските центрове.

До 20 години половината от използващите дизел автобуси ще трябва да бъдат заменени с нови видове транспорт, а до 2050 г. градският транспорт трябва да премине изцяло на електрически, водородни и хибридни двигатели.

Плановете на Брюксел предвиждат жителите на градовете да карат по-активно велосипеди или да ходят пеша, за да подпомогнат поддържането на чистотата на въздуха в градовете.

Залага се и на намаляване на акцизите за алтернативни горива и дори освобождаването им от налози. Според предвижданията модернизирането на автопарка и разработването на нови и по-чисти автомобили ще струва около 1 трилион евро.

Доминиращото положение на железниците и на вътрешния воден транспорт (реки и канали) ще бъде затвърдено и от изискването за трикратно увеличение на дължината на линиите на високоскоростните влакове в Европа, както и чрез задължителното "връзване" на всички основни европейски летища с жп гари и то по възможност със супербързите влакове.

За водния транспорт се предвижда премахването на хартиените документи и качването им на електронни носители за ускоряване на трафика.

Осъществяването на плановете, заложени в пътната карта за евротранспорта до средата на века ще изисква огромни инвестиции.

По изчисления на Еврокомисията модернизирането на европейската пътна инфраструктура ще погълне поне 1,5 трилиона евро само през следващите 20 г. Това е почти два пъти повече от похарченото от ЕС за първите 6 години от новия век.
Най-много средства ще са нужни за Централна и източна Европа, където транспортните мрежи са най-слабо развити. По данни на Евростат магистралите са най-малко в новите страни членки - общо 4800 км. От тях само 418 км минават през България.
В новите страни няма високоскоростни влакове, а жп мрежите са в лошо състояние.

Транспортният еврокомисар Сим Калас съобщи, че за да подобри ефективността на усвояване на средствата, ЕС ще заложи повече на частните инвестиции в транспорта, ще търси по-добри цени и ще загърби "чудовищните" транспортни проекти за сметка на тези, които подобряват екологичните параметри и ефективността.
Никола Димитров

Земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер е регистрирано в Япония

focus-news.net
Земетресение на неголяма дълбочина с магнитуд 6,5 по Рихтер е регистрирано на североизточния бряг на Япония, предава АФП, позовавайки се на американската геоложка служба. Издадено е локално предупреждение за цунами.

Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че вълна цунами от 50 сантиметра се очаква да достигне бреговете на японската префектура Мияги. Префектурата беше тежко засегната от разрушителното земетресение в Япония на 11 март и от последвалото го цунами.

неделя, 27 март 2011 г.

Откриха древен манастир в Созопол

actualno.com
Вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров сложи началото в Созопол на новия археологически сезон. Той каза че това е станало с ново голямо откритие.

"Предишния ден при разчистване на терена, на който трябваше да започнем разкопките - на носа на Созопол, се откриха останките на дълго търсения близо половин век, известен само по документи – древен манастир „Свети Апостоли”. Там е мястото, където за пръв път е стъпил християнският проповедник Св. Андрей, вероятно с още 2-3 апостоли от по-малко известните и затова, когато християнството е станало официална религия, са издигнали голям храм, около който в следващите векове се е завъртял голям аристократичен манастир", информира той, предаде Фокус.

Този манастир, за съжаление, е унищожен от турците, но все пак са оцелели неговите сгради макар и в основи - 50 см, малко над земята.

"Именно тях открихме вчера при разчистване на терена за днешното официално откриване", разказа Димитров. Той уточни също, че вече освен манастирите на островите Св. Иван и Св. Кирик, освен крепостните стени на града, които също усилено се реставрират, а също и мощите на Св. Йоан Предтеча, Созопол има още един голям обект, който през следващите години ще се превърне в обект на международния туризъм.

Новооткритият манастир се намира в близост до крепостта Каструм Домини.

"Каструм Домини стърчи много повече, няколко метра е запазената стена, и него ще превърнем в такъв обект, но аз мисля, че той вече е известен. По принцип разкопките започнаха заради него и се надявахме някъде около него да е манастирът, който щастливо излезе даже един ден преди официалното обявяване началото на разкопките”, каза още историкът. Археолозите ще продължат работа и на остров Св. Иван, а и най-вероятно на о. Св. Кирик.

По думите на Димитров от есента ще започнат и разкопките в двора на църквата „Св. Кирил и Методий”, където също има крепостна стена.

Расте радиацията в морето край Фукушима

dnes.bg
Снимка: Reuters

Концентрацията на радиоактивен йод в морето край японската АЕЦ „Фукушима-1” е нараснала в последните часове, съобщава Ройтерс, като се позовава на националната Агенция по атомна и промишлена безопасност.

Измерванията сутринта на 27 март показват, че съдържанието на радиоактивни вещества във водата надвишават нормата 1850 пъти. В събота беше съобщено, че радиацията надвишава допустимите норми1250 пъти.

Агенция Киодо уточнява, че водата, използвана за охлаждане на четвърти реактора на „Фукушима-1” е по-малко радиоактивна, отколкото на другите реактори. По данни на Агенцията по атомна безопасност съдържанието на йод-134 във водата на втори реактор е „изключително високо”.

Причините за повишаване на концентрацията на радиоактивни вещества още не са изяснени. Високата радиоактивност на АЕЦ затруднява работата по възстановяването на системите за охлаждане на реакторите, които излязоха от строя след мощното цунами на 11 март.

По-рано беше съобщено, че повишаването на нивото на радиация на „Фукушима-1” може да свидетелства за повреждане на обвивката на един от реакторите.

събота, 26 март 2011 г.

50 пожара се гасят в страната


focus-news.net
Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 105 пожара до обяд днес, това съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на МВР. Към момента продължава гасенето на 50 от тях.

Вчера служителите на пожарната са реагирали на 288 сигнала за произшествия. Към 18.00 часа все още не са били погасени 62 пожара.

В Община Своге, на непристъпен терен, гори пожар в землищата на селата Огоя, Буковец, Заселе и Добърчин. Там горят сухи треви и храсти. Теренът е планински и непристъпен за пожарна техника към момента. Гаси се предимно от лесничеи от Горското стопанство и доброволци от местното население. Няма опасност за населените места.

В Област Смолян, между селата Арда и Могилица е изгоряла десет декара борова гора и пет декара стърнища. Пожарът е погасен от един пожарен екип. При разчистването е намерено тяло на жена, причините за пожара все още не са установени. Жената е била на 67 години.

В Пазарджишко тази сутрин около 10.00 часа е пламнал пожар в района на селата Априлци и Извор. Горели са около 150 декара сухи треви и храсти. Огънят е погасен преди около час от два пожарни екипа. Горели са сухи треви и храсти на общинска земя. Причините за инцидента са неустановени.

Рекорден брой държави ще участват в инициативата „Часът на Земята”

focus-news.net
Рекорден брой от 134 държави и територии се включва официално в „Часът на Земята” на международната природозащитна организация WWF и ще изключат осветлението си за един час от 20.30 до 21.30 ч. В инициативата ще участват хиляди места на всички континенти. Ще притъмнеят 25 от най-големите градове в света и 79 столици. В България официално ще се присъединят 47 града, с три повече от миналата година. По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктида, Таймс Скуеър и Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай...

„Часът на Земята” в България се провежда под патронажа на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”. Българските градове, които ще се включат в инициативата са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Асеновград, Балчик, Белене, Белоградчик, Благоевград, Бяла (Русенско), Бяла Слатина, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Долна Митрополия, Две могили, Добрич, Казанлък, Кнежа, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Никопол, Нова Загора, Перник, Петрич, Плевен, Разград, Разлог, Сандански, Свищов, Своге, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Тутракан, Търговище, Ценово, Хасково, Шумен.

Националното сдружение на общините в Република България официално подкрепя "Часът на Земята" и призова членовете си да се включат.

В София ще притъмнеят ще бъде угасено фасадното осветление на двете сгради на Народно събрание, Министерски съвет, сградата на администрацията на Президента, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на физическото възпитание и спорта, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Народен театър "Иван Вазов", Българска народна банка, Катедрален храм-паметник "Александър Невски", Катедрален храм "Света Неделя", Храм "Света София", Руска църква "Св. Николай", Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Паметник на Васил Левски, Паметник на Царя-Освободител, Централния военен клуб, Национален Археологически институт, хотел "Шератон", Гранд хотел София, хотел "Хилтън", "БНП Париба", магазини и светещи реклами на „Глобул” и „Германос”, централа и офиси на "Овергаз", светещи реклами на "Кока-Кола", Институт "Сервантес", НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

С Няколко едновременни концерта ще отбележат "Часът на Земята" в София и Перник. Традиционната ежемесечна сбирка на „Лига на разказвачите” ще бъде на тема „Един час на Земята” и също ще се проведе по време на „Часът на Земята” в клуб „Грамофон”.

Часовниците в събота срещу неделя - един час напред

vesti.bg
Лятното часово време в България тази година ще бъде въведено в нощта срещу неделя - в 03 ч. на 27 март, съобщи Националният център по метрология.

Тогава ще се извърши промяна на Националната скала за време и часовниците трябва да бъдат преместени с един час напред.

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 04 ч. на 30 октомври 2011 г., когато Националната скала за време ще се измести с един час назад.

Както е добре известно, преминаването към лятното часово време е необходимо, тъй като остава дума за система, изработена да "спестява" от дневната светлина.

Тя се използва най-често в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

Първи лятното часово време е предложил американският учен, политик, журналист и дипломат Бенджамин Франклин (1706-1790) в писмо до вестник "Парижки журнал" през 1784 г.

Идеята му била изказана по-скоро с чувство за хумор и предлагала парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път сериозно го предложил британският архитект Уилям Уилет в монографията "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той обаче не успял да убеди британския парламент да приеме идеята му въпреки наличието на сериозно лоби.

Лятното часово време за пръв път се приема от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.

Скоро след това Великобритания последвала примера на своя смъртен враг и въвела лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

На 10 март 1918 г. американският Конгрес установил няколко часови зони и официално въвел лятно часово време, но законът не намерил отзвук и бил отменен.

В България за първи път лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г. От 1999 г. у нас то започва в 03 ч. в последната неделя на март.

Връщането към астрономическото часово време се извършва в 04 ч. в последната неделя на октомври, когато пък връщаме часовниците си с час назад.

петък, 25 март 2011 г.

Най-малко 25 души са загинали и десетки сгради са разрушени от силно земетресение в Мианмар

focus-news.net
Най-малко 25 души са загинали и десетки сгради са разрушени от силно земетресение в Мианмар, в близост до границата с Тайланд, съобщават официални източници от двете държави, предаде АФП.

Трусът е усетен и в Банкок (на 800 км от епицентъра му), Ханой и части от Китай. Според Геологическият топографски институт на САЩ (USGS) трусът е с магнитуд 6.8.

Властите в Мианмар предупреждават, че борят на жертвите „може да е много по-голям” в град Тарлай, намиращ се в близост до епицентъра.

четвъртък, 24 март 2011 г.

Три труса удариха Мианмар

News.bg
Три труса разтърсиха Мианмар, последният от които със сила 5,4 по Рихтер.

Първото земетресение бе с магнитуд 6,8 по Рихтер.

Няма предупреждение за цунами. Половин час по-късно е регистриран втори трус със сила 4,8 по Рихтер.

Първоначално световните агенции съобщиха за две земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, което по-късно бе коригирано

Засега данни за жертви и разрушения няма.

Трусът е регистриран по границата на Мианмар с Тайланд и Лаос, на 110 км от град Чианграй.

Земетресението е усетено и в Банкок, Тайланд, където сградите са се разлюляли.

сряда, 23 март 2011 г.

Едва 6% от минералните води у нас са разкрити

vesti.bg
Eдва 6% от потенциала на термоминералните води в недрата на българските земи e разкрит, твърди специалистът по геоложките науки Костадин Щерев.

Действащите сега естествени и сондажни термални водоизточници извличат не повече от 3 куб.м/сек в температурен диапазон 25-97 градуса по Целзий.

Според проф. Щерев в минералните води има неподозирани възможности за стопанско и социално развитие и възмогване на над 150 български общини.

По думите му планинските и крайбрежни зони у нас имат доказуеми биоклиматични предимства пред повечето курортно-лечебни региони в Северозападна Европа, Судетите, Карпатите, Централния френски масив и даже Апенините.

Разкритите термоминерални води са изключително на територията на Южна България.

Извлекаемата от тях геотермална енергия, изразена в топлинна мощност, е между 1500-2000 мвт. Тя е приложима главно в локални системи за отопление, кондициониране и горещо битово водоснабдяване.

Използваемостта на находищата в Северна България е нулева, твърди ученият. Хидрогеотермалният потенциал в Дунавската равнина и по-голямата част от Лудогорието е представен от огромни обеми горещи солени разтвори и разсоли, акумулирани в резервоари на мезозойска и палеозойска възраст.

Те са затворени, статични, разположени върху 20 000 кв.км и по същество представляват гигантски акумулатори на геотермална енергия.

Най-плиткият и най-комерсиален засега резервоар се простира на площ около 8000 кв.км в средната част на Дунавската равнина и две малки зони във Врачанския и Видинския район.

Общият статичен обем на акумулираните в него води е от порядъка на 200-220 млрд. куб.м, а размерът на предполагаемата извлекаема топлоенергия е 70.10 на 18-а степен джаула (ватсекунди).

Изградените сондажни водоизточници и естествените минерални извори улавят и извличат на повърхността скромна и далеч не най-качествената част от действителния хидрогеотермален потенциал на България, твърди проф. Щерев. По думите му в нито едно от разкритите и използвани сега находища не е постигнато пълно улавяне и извличане на водните и топлинни ресурси.

Тази цел е неосъществима с наличните сондажни вододобивни съоръжения, категоричен е ученият.

В преобладаващата си част те са изградени преди 25 до 48 години, имат неотстраними конструктивни недостатъци, висока степен на износеност и неудачно разположение.

Извличането и използването на топлинна енергия бележи упадък в сравнение с постигнатите невисоки нива преди 20-28 години, смята хидрогеолога.

По думите му през последните две десетилетия разкриването, проучването и усвояването на нови и по-качествени хидрогеотермални ресурси у нас практически е прекратено.

България е единствената, която няма геолого-проучвателна система, изтъква ученият, който е представил хидрогеотермалната панорама на страната ни в издадения от Европейската комисия Атлас на геотермалните ресурси на Европа.

Румъния и всички бивши социалистически страни запазиха и развиват своите национални геоложки служби и изследователски центрове, поддържат на високо ниво сондажно-проучвателната дейност и технология, уверява проф. Щерев.

Според него от много време мащабното и пълноценно навлизане на хидрогеотермалните ресурси в социално-икономическия живот и просперитет на страната е силно затруднено от проблеми от законодателен, административен, технологичен и друг характер.

Златото с нов рекорд, среброто с 31-годишен връх

dnes.bg
Благородните метали продължават да привличат вниманието на инвеститорите

Цената на златото постави нов рекорд днес, като за пореден път основен двигател на търговията бяха страховете за геополитическата стабилност в региона на Северна Африка и Близкия Изток. Новините от Япония също дадоха своето отражение за интереса към благородните, а и към индустриалните метали.


Златото с доставка през април достигна исторически връх от 1 439,50 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк. В последствие котировките се върнаха до 1 438 долара, приключвайки сесията с повишение от около 0,7 на сто спрямо вчера, съобщава MarketWatch.

Предходният рекорд бе поставен на 2 март, когато търговията приключи при 1 437,70 долара за тройунция.

„Златото набира инерция, същото прави и петрола”, коментира Чарлс Недос, главен пазарен анализатор в Olympus Futures. На фона на поскъпването на храните и енергийните ресурси инвеститорите се насочват към златото, за да не пропуснат следващото възходящо движение, смята той.

Силен ръст днес регистрира цената на медта, която поскъпна с 2,7 на сто до 4,43 долара за паунд. Повод за това даде информацията, че възстановяването на Япония от опустошителните бедствия ще струва над 309 млрд. долара.

Среброто пък постави нов 31-годишен връх, поскъпвайки с 2,7 на сто до 37,24 долара за тройунция.

Днес геополитическото напрежение се измести към Сирия, където поне шест души са загинали в антиправителствени протести. В Йемен пък бе обявено извънредно положение заради нестихващото социално недоволство в страната.

Цената на петрола пък се колебае около 106 долара за барел.

Силно земетресение е регистрирано в близост до АЕЦ "Фукушима 1"

focus-news.net
Силно земетресение е регистрирано в близост до засегнатата от земетресението в Япония АЕЦ "Фукушима 1" по време на атомната криза в страната. Това предава АФП, позовавайки се на японската метеорологична служба.

От службата са регистрирали земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер. Оттам съобщават, че няма опасения за цунами в резултат на земетресението.

Японската телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че непосредствено след земетресението няма данни за щети върху атомните съоръжения във Фукушима, включително върху АЕЦ "Фукушима 1", засегната от разрушителното земетресение на 11 март.

вторник, 22 март 2011 г.

Руски учени ще изследват структурата на Черно море край Варна

dnevnik.bg
Руският научно-изследователски кораб "Мезен" ще изследва дълбоката структура и геодинамиката на Черно море. За целта на утрешното си заседание правителството ще разреши на плавателния съд да пребивава в "изключителната икономическа зона" на България от 1 април до 10 август.

Според българското законодателство това е морското пространството на 212 мили от брега. В тази зона България има суверенни права за проучване, използване, опазване и стопанисване на природните ресурси.

Руският геофизичен кораб ще посети пристанище Варна в периода 28-29 май и 15-16 юни. Целта на проекта е да се изследва границата на земната кора и да се събере информация за геодинамиката и историята на образуване на Черноморския басейн, обясниха от правителствената информационна служба.

Досега подобни проучвания не са правени в акваторията на Черно море. Изследването ще продължи три години, като през 2011 г. се очаква да завърши набирането на данни, а през следващите две те да се обработват и анализират.

В българския сектор на Черно море ще участва и корабът "Академик", собственост на Института по океанология към БАН. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция, се казва в съобщението на правителствения пресцентър.

Откриха фосил на гигантски заек

dnes.bg
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейски учени откриха фосилизиран скелет от гигантски заек на испанския остров Минорка в Средиземно море, съобщи ЮПИ.

Гигантският заек, кръстен Nuralagus rex, е тежал 12 кг, т.е. размерите му са били около 6 пъти по-големи от тези на срещащия се в Европа заек подземник Oryctolagus cuniculus, се казва в комюнике на Дружеството по палеонтология на гръбначните животни.

N. rex е живял преди 3-5 милиона години, увериха учените. Липсата на хищници на сушата на острова го е накарала да придобие тези гигантски размери. Заекът е платил висока цена за необичайно големите си размери - загубил е способността си да скача.

У N. rex дългият гъвкав скелет на заека подземник е заменен с по-къс, който затруднява скачането.
"Смятам, че N. rex вероятно е бил тромаво ходещ заек, заяви Хосеп Кинтана от Каталонския институт по палеонтология. Представете си бобър извън водата."
Според учения гигантският заек се е ровел в земята, за да търси корени и грудки, с които да се храни.

Около 2 млрд. земеподобни планети преброиха в Млечния път

dnes.bg
В Млечния път може да има около 2 млрд. земеподобни планети. Такава оценка направиха астрономи след анализ на данни, събрани от телескопа "Кеплер". Работата на изследователите ще бъде публикувана в Astrophysical Journal.

Учените анализирали информация на екипа, който работи с "Кеплер". Телескопът търси извънслънчеви планети, като следи яркостта на звездите – когато планетата преминава пред диска на звездата, за кратко време тя блокира част от нейното излъчване.

Като анализирали подобни "примигвания", астрономите определяли не само факта за съществуване на планетата, но също и нейния размер и период на въртене. Едновременно с новите данни, събрани от "Кеплер", общият брой на известните екзопланети (планети извън пределите на Слънчевата система) вече е 1235.

Според учените планетите, подобни на Земята в обитаемите зони около подобни на Слънцето звезди, са между 1,4 и 2,7 процента (тоест такива планети има около една от 37-70 звезди). За подобни на Земята специалистите смятат планетите, чийто диаметър е в пределите от 0,8 до 3 диаметъра на Земята, а зона на обитание се нарича зоната около звездата, в която на планетата може да има вода в течно състояние.

Учените предполагат, че за три години работа "Кеплер" ще може да открие със сигурност около 12 земеподобни свята. А общо около звезди в Млечния път се въртят около 50 млрд. планети.

Леден дъжд, недостиг на гориво, без ток – в Япония

dnes.bg

Снимка: Reuters

Недостигът на гориво, леденият дъжд и прекъсванията на тока засилват най-тежката хуманитарна криза в Япония от Втората световна война насам, но има напредък с възстановяването на пътища и строежа на жилища, предаде Ройтерс.

Последваното от цунами земетресение в Япония е най-скъпоструващото природно бедствие в света – материалните щети от него се оценяват на 250 милиарда долара. Има около 21 000 загинали и изчезнали хора, 319 000 са евакуирани, построени са 2131 временни подслони, 2,4 милиона души са без достъп до вода, а в 221 000 домакинства няма ток.

Дъждът е задържал хеликоптерите на земята, което принуждава властите да разчитат на пътищата и това бави доставянето на помощта. Достъпът до питейна вода остава проблем в 11 префектури.

Напредък обаче има. Автомагистрала Тохоку, която свързва Токио с пострадалите от земетресението райони, отново е отворена за камиони. В Рикудзентаката, където са разрушени 80 процента от 8-те хиляди къщи, се строят временни жилища.

По данни на Бюрото на ООН за координация на хуманитарните помощи към вчерашна дата са раздадени 5,5 милиона хранителни дажби, 380 000 одеяла и 90 000 бебешки пелени. Не е ясно обаче до колко души е стигнала тази помощ, пише БТА. Представител на спасителния щаб в северната префектура Ивате заяви, че към вчерашна дата в евакуационни центрове там живеят 45 687 души, а недостигът на гориво забавя доставянето на помощта до пострадалите отдалечени райони.

Най-малко 42 града от България ще участват в "Часът на Земята"

factor-news.net
Досега 42 български града официално се включиха в инициативата „Часът на Земята”, която ще се състои на 26 март (събота), 20,30 ч., съобщиха от организацията WWF. Българските градове, които са се включили досега в инициативата, са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Асеновград, Балчик, Белене, Белоградчик, Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Долна Митрополия, Две могили, Добрич, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Никопол, Нова Загора, Перник, Плевен, Разград, Разлог, Сандански, Свищов, Своге, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Троян, Трявна, Тутракан, Търговище, Ценово, Шумен. Националното сдружение на общините в Република България официално подкрепя "Часът на Земята" и призова членовете си да се включат.

В София ще притъмнее фасадното осветление на Народно събрание, сградата на администрацията на Президента, Народен театър "Иван Вазов", Българска народна банка, Катедрален храм-паметник "Александър Невски", Катедрален храм "Света Неделя", Храм "Света София", Руска църква "Св. Николай", Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", Паметник на Васил Левски, Паметник на Царя-Освободител, Национален Археологически институт, хотел "Шератон", Гранд хотел София, хотел "Хилтън", "БНП Париба", Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на физическото възпитание и спорта, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Институт "Сервантес", НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Няколко едновременни концерта ще отбележат "Часът на Земята" в София и Перник. На 26 март (събота) от 20,30 до 21,30 ч. ще свирят и пеят Калин Вельов в пиано бар „Камино”, София, „D2” в пиано бар Take Your Time, София, джаз формацията на Антони Дончев (диригент на оркестъра на БНТ и БНР, пиано), Марина Господинова (вокал) и Венцислав Благоев (тромпет) със специалното участие на поетесата Мария Дончева в „Чай във фабриката”, София, „Ajabez” в клуб Fans, София, „Дърти пърчис” в клуб Swingin’ Hall, София, „Тролите” в клуб Maze, Перник.

Традиционната ежемесечна сбирка на „Лига на разказвачите” ще бъде на тема „Един час на Земята” и също ще се проведе по време на „Часът на Земята” в клуб „Грамофон”, София, от 20,30 ч.

През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои "Часът на Земята".

По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията „Дейвис” в Антарктика, Таймс Скуеър в Ню Йорк, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай...

„Часът на Земята” в България пртича под патронажа на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия. Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров, както и актьорът Юлиан Вергов, са сред официалните „посланици” на „Часът на Земята”. Сред посланиците на „Часът на Земята” по света са австралийският топмодел Миранда Кър, певецът Том Джоунс, футболистът Франческо Тоти, актьорът Върн Тройър...

Три труса над 6 по Рихтер в Япония

vesti.bg
Първото земетресение - с магнитуд 6,6, е регистрирано край източната японска префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна електроцентрала "Фукушима-1". То е било с епицентър на 312 км източно от град Фукушима на дълбочина 26,5 км в Тихия океан.

Трусът беше последван от земетресение с магнитуд 6,3 с епицентър близо до крайбрежието на Фукушима, на дълбочина 10 км под дъното на Тихия океан.

Последва трето силно земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер край северното японско крайбрежие. Поредният трус е регистриран около 11.44 ч. българско време на дълбочина 15,9 км, като епицентърът е на 565 км североизточно от японската столица Токио.

Няма данни за пострадали и за материални щети, нито е обявена тревога за вълни цунами.

Преди тези три силни труса Япония беше разтърсена от шест земетресения с магнитуд между 5 и 6 по скалата на Рихтер през последното денонощие.

По-рано днес беше засечено издигане на пара от Втори реактор на АЕЦ "Фукушима-1" и бяла мъгла над Трети реактор.

Националната Агенция за ядрена безопасност на Япония уточни, че димът, който се издига от Втори реактор на японската атомна електроцентрала "Фукушима-1", по всяка вероятност е пара от басейна за отработено гориво към реактора.

След аварията в тази японска атомна централа, причинена от разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами на 11 март, станаха няколко експлозии, предизвикани от пара под налягане, идваща от реакторите.

Според експерти взривовете вероятно са освободили малко количество радиоактивни частици. И шестте реактора на "Фукушима-1" вече разполагат с външна линия за електрозахранване.

Това стана факт, след като Трети и Четвърти реактор са били свързани с електропреносната мрежа тази сутрин. С ток вече е захранвано обаче само оборудването на Пети и Шести реактор.

Трети и Четвърти реактор, които са в плачевно състояние, създават към този момент най-сериозни проблеми на техниците, заедно с Втори реактор, който изпуска от време на време бяла пара.

Пожарни коли възобновиха обливането на Трети реактор с вода. Съдържанието на изотопа йод-131 в морето край АЕЦ "Фукушима-1" надвишава десетки пъти пределно допустимата норма, съобщи компанията оператор на централата ТЕПКО. В радиус до 8 км на юг засеченото количество от радиоактивния изотоп е 80,3 пъти над нормата, а в радиус до 16 км - 16,4 пъти над нормата.

Районът на радиоактивното замърсяване се разраства. Главният секретар на японското правителство Юкио Едано обаче съобщи, че засега властите не планират разширяване 20-километровата зона около "Фукушима-1", живеещите в която бяха евакуирани.

Днес японският министър на промишлеността поднесе извинения, след като медии съобщиха, че е заплашил с "наказания" пожарникарите, отказали да работят на АЕЦ "Фукушима-1".

"Ако съм обидил пожарникарите, бих искал да се извиня", заяви на пресконференция Банри Кайеда. Той обаче отказа да потвърди, че е заплашил с наказания пожарникарите, отказали да изпълнят опасната си мисия - да заливат с вода повредените ядрени инсталации, за да бъде охладено реакторното гориво.

Кайеда е заместник-началник на кризисния щаб, оглавяван от премиера Наото Кан, който се опитва да се справи с поредицата от аварии във "Фукушима-1", за да бъде избегната мащабна катастрофа.

По-рано губернаторът на префектура Токио Шинтаро Ишихара протестира пред премиера, тъй като столичните пожарникари били принуждавани да участват в операцията в пострадалата АЕЦ, продължила около 13 часа без прекъсване.

Наото Кан се извини пред Ишихара. За да се преборят с най-тежкия ядрен инцидент в японската история, през нощта срещу събота пожарникарите от Токио задействаха водни оръдия, разположени на камиони на метри от повредените реактори.

Днес е Световният ден на водата

vesti.bg
Днес се отбелязва Световният ден на водата (UNWater.org). Тази година водещата тема е "Вода за градовете".

За първи път в историята 3,3 млрд. души - по-голямата част от населението на Земята, живеят в градове, като площите, заемани от тях, продължават да растат.

Увеличението на градското население е по-бързо от възможностите за адаптиране на инфраструктурата, отбелязват експертите.

Световният ден на водата 2011 г. има за цел да фокусира вниманието на международната общност върху въздействието на бързия градски прираст на населението, индустриализацията и несигурността, причинени от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия в градските водни системи.

По информация на ООН днес на планетата 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, 1/4 от жителите - 790 млн. души, са лишени от възможността да ползват канализационна система.

От 250 до 500 млн. кубически метра питейна вода ежегодно се губят във ВиК истемите на градовете в следствие на течове и аварии.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации "Екология и развитие" в Рио де Жанейро.

Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата.

Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

До 2015 г. се отбелязва и обявеното от Общото събрание на ООН Международно десетилетие за действие "Вода за живот".

У нас под 2% от населените места нямат достъп до централно водоснабдяване.

40% от селата и градовете обаче нямат достъп до канализация, съобщи пред БТА директорът на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев по повод днешния Световен ден на водата.

Според експертни разчети до края на тази година има надежда още 600 000 души да имат достъп до нови или рехабилитирани канализационни системи.

Мълния спря ускорителя „Теватрон” в САЩ

cross-bg.net
Удар от мълния по време на силна буря накара учените от Националната лаборатория „Ферми" в САЩ да спрат ускорителя „Теватрон", се казва в официално съобщение на лабораторията. „Мълнията накара да бъде прекратен текущият сеанс на работа. В момента се извършват възстановителни работи в комплекса", се казва в съобщението. Учените проверяват магнитите на ускорителя за възможни проблеми в електрическите системи. „Теватрон" е протон-антипротонен колайдер, кръгов ускорител, в който се сблъскват лъчове на протони и антипротони. Строителството му е завършено през 1983 година. Работата на ускорителя е планирана да спре тази година, но две-три години след спирането му учените ще продължават да анализират получената информация. Теватрон e вторият по мощност в света и главен конкурент на Големият адронен колайдер в Швейцария.

В София протича форум за климаточните предизвикателства пред управлението на водите

cross-bg.net
Национален форум на тема „Климатични предизвикателства пред управлението на водите и земеделието в България" ще се състои в залата на Информационния център на Представителството на ЕК в България по повод Световния ден на водите - 22 март. На събитието ще бъде отбелязан и Световният ден на метеорологията - 23 март.

Организатори са Представителство на Европейската комисия в България, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните и Национален институт по метеорология и хидрология при БАН.

Идеята на форума е да представи мястото на България в общоевропейския процес на адаптация на икономиката към климатичните промени.

Поканени за участие са неправителствени организации в областта на земеделието и хранителната индустрия, както и екологични организации. На форума ще присъстват и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, на земеделието Мирослав Найденов, Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на ЕК в България, както и доц. Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предвидени са дискусии в два основни работни панела.

От 11 до 12 часа ще бъдат дискутирани теми, свързани с влиянието на климатичните промени върху управлението на водите.

Темите, по които са предвидени презентации са „Сценарий за климатичните промени в България до края на века. Тенденции за температурата и валежите", „Влияние на климатичните промени върху управлението на водите", „Национален мониторинг на водите", „Изграждане на стратегическата водна инфраструктура на страната, ОП Околна среда - основна мярка за постигане на добро състояние на водите".

От 12:30 до 13:30 часа е дискусията по втория панел „Влияние на климатичните промени върху земеделието".

В този панел са подготвени презентации по темите „Влияние на климатичните промени върху земеделските култури" на проф. дфн Веселин Александров - директор на департамент „Метеорология" при НИМХ-БАН; „Общата селскостопанска политика и климатичните промени" на Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа" в Министерство на земеделието и храните; „Възможности и модернизиране на хидромелиорациите в земеделието" на Харизан Тамахкяров, директор на Дирекция „Хидромелиорации" в МЗХ; „Използване и опазване на водите за рибни ресурси" на Явор Недев, изпълнителен директор, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Световен ден на водата

news.bg
Съгласно резолюция A/RES/47/193 от 22 декември 1992 г., приета от Общото събрание на ООН, 22 март е обявен за Световен ден на водата. Той се отбелязва всяка година, от 1993 г. насам, в съответствие с препоръките на Конференцията за околната среда и развитие на ООН (UNCED), съдържащи се в глава 18 на Програма 21.

Темата тази година е „Вода за градовете: отговор на предизвикателствата в градовете". Целта е да се фокусира вниманието на международната общественост върху въздействието, което нарастването на населението в градовете, индустриализацията и несигурността, причинена от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия, оказват върху градските водни системи и да се насърчат правителства, организации, общини и частни лица да се включат активно в посрещането на предизвикателствата в областта на управлението на водите в градовете.

Конкретен повод е необходимостта да се алармира за наличието на проблем, корените на който откриваме най-неочаквано в най-прогресиращите сфери от развитието на човечеството: именно урбанизацията и индустриализацията, които с бързи темпове се прехвърлят от Европа и Северна Америка върху по-слабо развитите континети. Резултатите не закъсняват - климатични промени, природни бедствия с все по-широк обхват на действие.

Бързото разрастване на градовете не е адекватно компенсирано с изграждането на градски канализации, оформят се бедняшки квартали без питейна вода и самостоятелни санитарни възли. Прогнозите са, че близо половин милиард души в близките 25 години ще мигрират в градовете в райна на Сахара в Африка. Представете си темповете, с които ще нараства необходимостта от питейна вода в тези региони. А липсата на такава ще представлява основна пречка при изграждането на градски водоснабдителни системи и тяхното управление.

Днес 900 милиона души нямат достъп до питейна вода, а през 2025 г. 1,8 милиарда души ще живеят в региони, засегнати от недостиг на вода.

Липсата на чиста питейна вода всяка година причинява смъртта на 2 млн. души по света, а едва 0.5% от водата е годна за пиене.

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Източна Австралия

focus-news.net
Проливни дъждове предизвикаха силни наводнения по източното крайбрежие на Австралия, съобщи ИТАР-ТАСС. Най-засегнат е щатът Южен Уелс, където са наводнени хиляди домове. Стотици местни жители са евакуирани, предимно деца.
По предварителни данни един човек е загинал.

понеделник, 21 март 2011 г.

В Япония броят на загиналите и изчезналите наближава 22 хиляди

Броят на загиналите и изчезналите след мощното земетресение и последвалото цунами в Япония, според последните данни, вече се приближава до 22 хиляди, съобщават от главното полицейско управление на страната. „Според данни към 18,00 ч. местно време за загинали се смятат 8649 души, изчезналите безследно са 13261", ранените са 2644 човека.

Същевременно агенция Киодо цитира думите на Генералният директор на МААЕ Юкиа Амано, който е изразил увереността си, че Япония ще успее да се справи с аварията на АЕЦ „Фукушима-1". При това ръководителят на международната агенция е отбелязал, че както и преди, преценява ситуацията на АЕЦ-а като „много сериозна.

Дъждове наводниха Пазарджишко

news.bg
© БГНЕС

Проливни дъждове наводниха над 20 къщи в село Добровница, Пазарджишка област, съобщи БНР. Наводнени къщи има и в селата Ветрен и Драгиново.

Силният вятър и градушката са разрушили част от покривите на кметството, киносалона и читалището. Разрушена е и дясната дига на река Луда Яна.

Екипи на Гражданска защита работят по отводняването на мазетата и приземните етажи. Областната управа в Пазарджик ще съдейства за възстановяването на дигата на реката.

Международната конференция „Интегрирано управление на водите на Балканите и в Източна Европа"

citybuild.bg
Международната конференция „Интегрирано управление на водите на Балканите и в Източна Европа" започва в 10.00 часа в Пловдив.

Целта на форума, който ще бъде открит от министъра на околната среда Нона Караджова, е обмяна на опит и добри практики в интегрираното управление на водите в региона на Югоизточна Европа и в световен мащаб. За участие са поканени представители на 15 страни от Европа, Международния офис по водите, Франция, Мрежата на басейновите организации от Централна и Източна Европа (CEENBO), Френската водна агенция «Артоа-Пикарди», български експерти, работещи в областта на управление на водите от МОСВ, ИАОС, Басейновите дирекции, РИОСВ и др., както и представители на заинтересовани страни в управлението на водите като областни и общински администрации, неправителствени организации, ВиК-оператори, фирми и асоциации.

Конференцията е тридневна и се организира по повод Световния ден на водата 22 март и 10-годишнината на Рамковата директива по водите. Резултатите от нейната работа ще бъдат принос към предстоящия Шести световен форум по водите, който ще се състои през март 2012 година в Марсилия, Франция.

Фокус в работната програма на конференцията е сесията на тема: "Управление на градските води: ключови теми и приоритети за действие», която е обвързана с водещата тема на Световния ден на водата за 2011 г. - „Вода за градовете: отговор на градските предизвикателства".

Програмата на събитието можете да видите ТУК.

Вода като сълза

stroitelstvo.info
Продължава тенденцията на подобрение в качеството на повърхностнитe, подземните и крайбрежните морски води.

Съществува трайна тенденция за нарастване дела на пречистваните отпадъчни води от населените места, преобладаваща част от това става освен механично и биологично.
Около 60% от формираните отпадъчни води от предприятията се пречистват.Това пише в последната Национална стратегия за развитие и управление на водния сектор до 2015 г., действаща и в момента и приета през 2004 г.

На принципа "нито лев без стратегия" в момента в държавата вече се подготвят две стратегии - за управление на водите като ресурс - от МОСВ, и за управление на ВиК инфраструктурата - от МРРБ.

Но действаща стратегия има и сега. Чистата вода струва пари, често - много пари, които буквално се влагат под земята и в канализацията. Кой иска да плаща за това? Дори пречистената и докараната до крана в кухнята питейна вода често се струва на обикновения българин скъпа, та нали като въздуха и тя е Божи дар, често коментират като анекдот водните експерти.

За българските чисти води ще плати европейската солидарност.

Ще успеем ли да усвоим европейските фондове - с провинциален административен капацитет, липса на достатъчно проектантски кадри и бизнес, който твърди, че заданията в търговете често са написани за чужди конкуренти, обещали изработване на безплатен проект?

Холандска фирма инвестира 50 милиона евро в соларна инсталация край Девня

dnevnik.bg
Холандската компания "Инфинити енерджи холдинг" (Infiniti energy holding), ще инвестира 50 милиона евро в соларна инсталация край Девня. Това съобщи след среща с областния управител на Варненска област Данчо Симеонов председателят на Управителния съвет на компанията Тайлинг Халбертсма. По информация на БТА той е обяснил, че общата мощност на съоръжението ще е 15 мегавата.

В момента се строи първата част на инсталацията, която е с мощност 5 мегавата. Тя трябва да бъде завършена до края на тази година. В България компанията има контакти и работи с дружеството "Соларпро".

По думите на Халбертсма строителството на втората част от проекта с мощност 10 мегавата ще започне след като парламентът приеме закона, в който ще бъдат определени тарифите за продажба на електроенергия от соларни инсталации.

Председателят на УС на компанията съобщи още, че тя има интерес и към изграждане на ветрогенераторни паркове. "Ние сме активни и в тази посока, защото имаме собствено предприятие запроизводство на вятърни турбини", обясни Халбертсма.

Тайлинг Халбертсма е в състава на делегация от провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е на посещение във Варна.

Поредна серия земетресения във Фукушима

cross-bg.net
Поредната серия подземни трусове с магнитуд до 5,3 отново са били регистрирани в района на японската префектура Фукушима, която сериозно пострада от разрушителното земетресение на 11 март, съобщава геологическата служба на САЩ. Според информацията в 14,08 ч. местно време /08.08/ е било регистрирано земетресение със сила 5,3, огнището на труса е на дълбочина 17,8 км, а епицентърът му е на 116 км югоизточно от град Иваки и на 176 км североизточно от Токио. Вторият земен трус, с магнитуд 5,2 е разтърсил Япония около час по- късно. Дълбочината му е била на 37,1, епицентърът на 143 км югоизточно от Иваки. Няма данни за разрушения и жертви, сеизмолозите не предвиждат и цунами.

"Часът на Земята" прераства в нещо повече от 60 минути на тъмно

actualno.com
Международната природозащитна организация WWF представи нова интернет страница за инициативата си „Часът на земята”. Идеята тази година, обединена от мотото „Когато 60-те минути отминат”, е да насърчи хората да правят ежедневни стъпки към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои инициативата.
През 2010 г. близо един милиард души по целия свят взеха участие в „Часът на Земята”, като изгасването на светлините беше само началото. Тази година кампанията призовава хората да предприемат последващи стъпки – големи или малки, които да доведат до по-устойчиво развитие на планетата.

“Предизвикателствата, пред които сме изправени, са много сериозни, но ние не бива да подценяваме възможността за промяна, когато застанем пред тях обединени от една обща цел. Милиони хора по света ни показаха, че това е възможно. Сега е време да направим нещо и след „Часът на Земята” и да покажем на какво сме способни”, каза Джим Лийп, генерален директор на WWF.

Сайтът http://www.earthhour.org/beyondthehour дава възможност на хора, компании и организации по цял свят да споделят своите действия и да послужат за пример и вдъхновение.
“В своята същност новият сайт е планиран като социална медия”, каза Анди Ридли, който е сред основателите на „Часът на Земята”. “Социалните медии играят ключова роля в тазгодишното издание на инициативата. Те ще ни позволят да се свържем с милиони хора, които са посветили усилията си на дългосрочни действия в подкрепа на планетата.”

Сайтът е преведен на 11 езика и е съвместим с повечето социални платформи, като Facebook, Twitter, Mixi, Myspace, Odnoklassniki, Cloob, Orkut, Qzone, RenRen, Vkontakte, Maktoob, Skyrock, Xing, и Zing. До този момент над хиляда души и организации са споделили какво планират да променят към по-добро след „Часът на Земята” в динамичната онлайн платформа.
“Всеки може да направи промяна. Един мениджър може да промени фирмата, за която работи, седемгодишно дете може да промени класната стая, а един президент – своята страна. Това, което правим днес, е само началото”, каза Ридли. “Когато хората правят нещо заедно, могат да постигнат глобални промени, затова и ги провокираме да продължат със своите действия и след „Часът на Земята””.

Сред институциитие и организациите, които досега са споделили какво ще предприемат след „Часът на Земята 2011” са правителството на Непал, което ще спре сечите в екологично важната планинска верига Чурия, 15-годишния Нати Мзилени от Свазиленд, който направи група в своето училище, която ще обяснява на хората за климатичните промени, кметът на австралийския град Сидни, който планира улеснения за колоездачите, Клое Никол, 7-годишна ученичка от Австралия, която накара училището си да намали използването на климатици, финансовата група „Креди Сюис”, която в продължение на глобалната си климатична инициатива тази година ще подкрепи учени, които ще посетят бразилските гори, за да проучат ефектите от климатичните промени.

Ново земетресение в новозеландския град Крайстчърч

dnes.bg
Земетресение с магнитуд 5,1 причини нови разрушения в пострадалия вече от труса преди месец град Крайстчърч в Нова Зеландия, съобщи ДПА.

Кметът Боб Паркър заяви, че снощният трус е бил най-силният от деветте вторични труса през последните 24 часа, но причинил "повече психически, отколкото физически щети" в града.

Крайстчърч едва се възстановява от опустошителното земетресение със сила 6,3 от 22 февруари, при което загинаха 182 души, пише БТА.

Снощният трус съборил зидария в центъра на града и сериозно повредил магазин в един от крайните квартали, уточнил кметът пред радио Нова Зеландия.

21 миньори загинаха при взрив в мина в Пакистан

dnes.bg
Роднини на загиналите и блокираните чакат пред мината. Снимка: Ройтерс

Най-малко 21 миньори загинаха при експлозии на метан във въгледобивна мина в югозападната пакистанска провинция Белуджистан, съобщи Асошиейтед прес.

Под земята са блокирани 31 миньори и шансовете им да оцелеят са малки, твърди правителствен служител.

Мината се управлява от държавната пакистанска корпорация за развитие на минералните ресурси и се намира на около 35 км източно от столицата на провинцията град Куета.

Броят на потвърдените смъртни случаи в мина в Пакистан нарасна до 24 души
21 март 2011 | 08:20 | Агенция "Фокус"

Броят на потвърдените смъртни случаи при срутване на мина в Пакистан нарасна до 24 души, а други 24 души са в неизвестност. Това предава АФП, позовавайки се на официални представители на страната, които се опасяват, че броят на потвърдените смъртни случаи може да нарасне.

"Открихме 24 тела, а 24 миньори все още са блокирани вътре", заяви представителят на министерството на мините и минералите в провинция Балухистан, която е мястото на инцидента.

Мината в размирната югозападна провинция е имала слаба вентилационна система, позволила акумулирането на отровни газове, което от своя страна причини три експлозии и срутването на мината в неделя.

неделя, 20 март 2011 г.

Настъпва астрономическата пролет

news.bg
Астрономическата пролет у нас ще настъпи тази нощ, на 20-ти срещу 21-ви март, в 1 часа и 21 минути през нощта, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.

В 01.21 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.

По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар".

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Само няколко дни след посрещането на пролетта, в последната събота срещу неделя на месец март, на 26-ти срещу 27-ти, в 3 часа през нощта, ще преместим и часовниците си с един час напред.

Доц. д-р Първан Първанов: Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите

focus-news.net
Доц. д-р Първан Първанов, преподавател по Ветеринарна микробиология и Биология и болести на пчелите във Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, член на УС на НБО Български пчеларски съюз, в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Доц. Първанов, преди дни ООН изрази загриженост във връзка с огромния спад на пчелните колонии заради продължаващото им измиране. Като човек, който се занимава с изследването на този проблем, можете ли да кажете колко сериозен е той?
Доц. д-р Първан Първанов: Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите. Причините са комплексни. Измирането на пчелите е голям проблем от световен мащаб през последните три-четири години, който нанася изключително големи щети на пчеларството. Феноменът е известен като Синдрома на празния кошер (CCD – Colony Collapse Disorder, обезлюдяване). Само за 2008 г. 45 % от пчелните семейства в САЩ са загинали. Същото се е случило и с над 188 000 или 29 % от пчелните семейства в Канада през 2007 г. От няколко години този феномен започва да се проявява и в Европа – в Испания, Гърция, Франция, Швейцария, Германия и др. Само в Северна Гърция през зимно-пролетния период на 2007-2008 г. са отпаднали от 45-65% от пчелните семейства.

Фокус: Какви са причините за измирането на пчелите?
Доц. д-р Първан Първанов: Няма еднозначен отговор за измирането на пчелите. Има различни предположения, свързани с използваните в селскостопанската практика пестициди, генетично модифицираните култури, температурни отклонения при отглеждане на пчелното пило, близкородственото развъждане, високоволтово напрежение и ретланслаторите на TV и GSM оператори, гладуването, грешки в технологиите на отглеждане, стреса, въздействието на различни патогени – вируси, бактерии, паразити и пр.
Напоследък повечето от изследователите на проблема, както в САЩ, така и в Европа, смятат, че измирането на пчелите се дължи на комплекс от различни предразполагащи причини и най-вече на новооткрит паразит, наречен Nosema ceranae – микроспоридий, разрушаващ чревния епител на пчелите, изместил подобен от същия род.
Nosema ceranae-инфекцията се проявява в нова форма без клиничните признаци, характерни за нейния предшественик – Nosema apis. Пчелните семейства изведнъж започват да отслабват и само за няколко дни семейството загива оставайки празният кошер с достатъчно количество хранителни запаси. Установява се и смесена Nosema ceranae – вирус инфекция. Проблемът не е решен, сега ЕС също търси решението му. В началото на декември 2010 г. Европейската комисия направи Съобщение до Европейския парламент и до Съвета на Европа относно здравето на пчелите. Създава се референтна лаборатория на ЕС за здравето на пчелите, а до края на 2011 г. Комисията възнамерява да започне пилотна мониторингова програма относно причините и проявлението на проблема във всички страни членки на ЕС. Създават се и работни групи.

Фокус: Какво е положението у нас? До каква степен е разпространен Синдромът на празния кошер?
Доц. д-р Първан Първанов: В България проблемът е свързан предимно с инфекция, причинена от паразита Nosema ceranae. Наши проучвания през пролетта на 2008 г. за първи път установиха новия вид нозема – Nosema ceranae, като причинител на нозематоза по пчелите в България. На лице е широко разпространение на Nosema ceranae – инфекцията и масова подмяна на Nosema apis – популацията с новооткритата Nosema ceranae.
В 73,3% от изследваните проби бе установява чиста Nosema ceranae-инфекция, като в 26,7 % от пробите инфекцията е смесена (Nosema ceranae + Nosema аpis) с преобладаваща доминация на Nosema ceranae (90,5% / 9,5%). Наличието на смесена (Nosema ceranae + Nosema аpis) инфекция обяснява установяването в някои случаи на нетипични за Nosema ceranae-инфекцията признаци (диарични петна, разпълзени пчели и пр.) наблюдаващи се при Nosema аpis-инфекция.
Пчелини със Синдрома на празния кошер се откриват в почти всички райони на страната – Добрич, Варна, Хасково, Монтана, Видин, Търговище, Плевен и община Шабла и др. В обследвани от нас 39 пчелина с 5960 пчелни семейства чрез обезлюдяване са отпаднали общо 3083 или 51,7% от пчелните семейства.
Резултатите от микроскопските изследвания и генетичната (PCR) детекция на ноземни щамове от злополучните пчелини, както и обобщените данни от проведената анкета и епизоотологичното изследване, показват, че установеното обезлюдяване на пчелните семейства при всичките случаи е свързано с Nosema ceranae – инфекция.
В повечето от случаите (71,8%) обезлюдяването на пчелните семейства настъпва през пролетта (март – април), и сравнително по-рядко (28,2 %) пчелите напускат кошерите си през есента (септември – октомври). Обезлюдяването настъпва чрез постепенно намаляване броя на пчелите в кошерите, докато остане само пчелната майка с 20 – 30 пчели и накрая семейството затова, макар че в гнездата има достатъчно хранителни запаси. По дъното на кошерите най-често не се откриват умрели пчели (подмор), като в повечето от случаите липсват и диарични петна. Резултатите от проведената анкета и клиничните епизоотологични проучвания на злополучните пчелини дават основание да бъдат отхвърлени като основна причина за обезлюдяването на пчелните семейства фактори като гладуването, недостатъчните и некачествени хранителни запаси, вароатозната инвазия, наличието на пестициди в пчелните гнезда, наличието на генетично модифицирани култури, както и на високоволтови и нискочестотни магнитно вълнови въздействия. Тези фактори обаче несъмнено отслабват устойчивостта на пчелите и пчелните семейства като цяло. Като се има предвид, че наблюдаваната Nosema ceranae-инфекция в пчелните семейства се проявява като бавно протичаща – латентна и инапарентна (безсимптомна) инфекция, вероятно решаващо значение за нейното обостряне и преминаване в тежка форма водеща до бързо обезлюдяване на кошерите имат и някои от горепосочените предразполагащи фактори.
Най-вероятно обаче това могат да бъдат вирусни въздействия, водещи до нарушаване на белтъчния синтез в пчелния организъм и до подтискане регенеративната способност на чревния епител, което ускорява и утежнява Nosema ceranae – инфекцията. Това обстоятелство реално най-убедително може да обясни бързото отслабване на пчелните семейства и обезлюдяването на кошерите, от които силно увредените пчели излизат и не са в състояние да се завърнат. Такова е и мнението на някои на изследователи в последно време.

Фокус: Може ли да се каже, че пчелите ще изчезнат в бъдещето?
Доц. д-р Първан Първанов: Хипотезата относно скорошното напълно изчезване на медоносните пчели е само една нереалистична журналистическа догадка. Като се има предвид, че в природата видовото разнообразие се саморегулира и балансира и че досега няма случай, при който паразит да унищожи своя гостоприемник. В своето еволюционно развитие пчелите като обществено живеещи насекоми са подчинили своята жизнена организация и поведение на една единствена цел – опазването на вида, изчезването е нереалистично. Нужно е обаче да оценим нашето човешко въздействие върху природата и да полагаме реални усилия в това отношение.
Галина ДИМОВА

Никола Петров: С изследванията на Луната е свързано бъдещето на Земята

focus-news.net
Астрономът от Националната астрономическа обсерваторията на Рожен Никола Петров пред радио „Фокус” -Смолян.

Фокус: Г-н Петров, много хора са притеснени от явлението „Супер Луна”, което ще наблюдаваме тази вечер. Тревогите им са свързани и със земетресението, което стана на 11 март в Япония. Хора твърдят, че не могат да спят, заради „голямата” Луна и прочие. Има ли някаква опасност за Земята от приближаването на Луната?
Никола Петров: Според мен не, защото има много хора, които не само по времето на явлението „Супер Луна”, а изобщо по време на пълнолуние не могат да заспят. Има такива хранителни диети, които някои хора прилагат по време на пълнолуние и казват, че много добре се отслабва, когато по, или около пълнолуние не ядат. Ако същите хора направят експеримента да не се хранят четири дни по време и на новолуние ще установят, че диетата е много ефикасна по същия начин. Факт е, че ако човек нормално спейки си по време на пълнолуние си повтаря и втълпява, че по време на пълнолуние е много светло и не може да се спи, със сигурност по време на няколкото цикъла на пълната фаза на Луната ще спре да спи. Със сигурност, това, че в момента Луната е малко по-близо, отколкото обикновено, не означава, че тя свети по-силно. Човешкото око много трудно би могло да забележи някаква разлика на видимия лунен диск тази вечер или още по-малко след още една фаза на пълнолуние. Разликата в километрите снощи и тази вечер ще е съществена, затова тук става дума за психологическо разположение.

Фокус: Всъщност, тук нямат ли вина и различните медии, които още преди 10 дни свързаха небесното явление с апокалипсис?
Никола Петров: По начина, по който хората се впечатляват от такива неща, аз мога да кажа, че за съжаление изоставаме в образованието си на съвременно ниво. По същия начин, както в момента много хора се опитват да се плашат или да придават култово отношение към видимият диск на Луната, по същия начин хората са се отнасяли към Слънцето, Луната и другите планети преди 5, 10 или 15 века назад във времето. В момента, когато ние се опитваме да кажем, че сме напреднала цивилизация, 21 век, в който познаваме много от законите на природата, в това число въртенето на Луната около Земята, да твърдим някакви подобни неща е пресилена измислица. Не бива да се отдават такива, култово-значими последствия по време на пълнолуние, свързани с катаклизми на Земята. Това е нелепо. Откакто Луната е спътник на Земята, обикаляйки по своята орбита около Земята, явлението приближаване и отдалечаване съществува. Не сме първите хора, които се опитваме да свържем по някакъв начин едно или друго събитие на Земята с фазите на пълнолуние или новолуние. Няма такава статистика, която да показва, че по време на пълнолуние или новолуние имаме най-много и най-силни земетресения или пък изригват вулкани. Това обаче не означава, че тези събития на Земята не могат да съвпаднат с фази на пълнолуние. Но е чисто съвпадение и земетресения не могат да станат от Луната. Като цяло те не могат и да се предскажат.

Фокус: Като цяло интересни ли са за вас астрономите тези явления?
Никола Петров: Интересни са от гледна точка на това, че ние астрономите се опитваме във всеки един момент да направим точни измервания на видимия диаметър на Луната, което по някакъв начин да коригира нашите компютърни модели за изчисляване на разстоянието до Луната или да речем какво се случва във времето. Ние не можем да получим някакви фундаментални резултати, заради които с нетърпение да очакваме това явление. Чух и не малко изказвания по различни медии, че това не се е случвало от 12 и повече години назад във времето. Това не е така, защото през месец януари 2010, Луната е била само с 6 км по-далеч от разстоянието, на което ще е днес. Ама 6 км на фона 3800 км средно разстояние, това е в рамките на грешката. При това хората, когато се хващат за цифри от рода на 6, 8, 10 или 20 км трябва много внимателно да се проследи и това, къде се намира човек. Ако сме на Еверест, Луната ще е отново по-близо до нас, в сравнение ако се намираме на морското равнище. Ако тези разстояние играеха толкова важна роля, това е някак си съвсем необяснимо. Да не говорим, че такова явление ще има на 14 ноември 2016 г., когато Луната ще е със 70 км по-близо, отколкото тази вечер. Тези събития не са необичайни и не бива да очакваме катаклизми на Земята от т.нар. „Супер Луна”.

Фокус: Луната е най-близкият до нас космически обект. В днешно време има ли какво все още да научим за нея и да я използваме за различни цели?
Никола Петров: Луната, е един от много важните космически обекти за нас. От къде се е взела Луната? Колко време ще бъде тя наш спътник? Ако нямаше Луна около Земята едва ли щеше да има висша форма на живот. Как е произлязла Луната? Ние дори не знаем един много, много елементарен отговор на въпроса, от къде идва водата на Земята? Изследванията, свързани с това има, или няма, или какви са молекулите вода на Луната могат да ни дадат един много по-верен отговор. Също така е факт, че се разработват не малко идеи, като приложение за получаването на абсолютно чисти лекарства, които не могат да се получат на Земята, а в космическото пространство. Така, че дали на кораб или на Луната, това е нашето бъдеще и това е неизбежно. Затова Луната е много важен елемент от бъдещето ни и разбира се изследванията й са задължителни в наше време.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ