понеделник, 26 септември 2011 г.

В Арктика са открити огромни изхвърляния на метан

Станаха известни първите резултати от стартиралата през август международна експедиция за изследване на арктическия бряг на Русия: в северните морета са установени емисии от океанското дъно на огромни количества метан, коeто, според изследователите, в миналото може да е довело до рязко изменение на климата на планетата.

На 13 август от Норвегия по Северния морски път потегли изследователският хидрогрофски кораб "Яков Смирницкий". Задачата на руските и шведските учени е да се определи точната дължина на сибирския шелф на Арктика и изследване на места с възможно отделяне на метан на повърхността. Експедицията е точно по същия маршрут от първото такова съвместно научно пътешествие, извършено преди 130 години. Според Ериян Густафсон от университета в Стокхолм, той за пръв път наблюдава толкова интензивно освобождаване на метан, което дори не успява да се разтвори в морската вода. Експертите смятат, че причина за това е топенето на вечните ледове, които досега сa пречели на излизането на повърхността на подводните залежи метан, образувани преди последния ледников период.

Друга експедиция от 28 учени от Русия и САЩ под ръководството на директора на лаборатория за изследвания на Арктика в Тихоокеанския институт Игор Семилетов тръгна от Владивосток с изследователския кораб "Академик Лаврентиев" в началото на септември.

На кораба е разположен геофизичен комплекс, с помощта на който да се определи обема на изпусканите в атмосферата парникови газове. За 45 дни учените проучват Чукотско, Берингово и Източносибирско море и морето Лаптеви. Корабът е преминал половината от маршрута, т.е. около пет хиляди морски мили. Според Игор Семилетов, който посети през 1994 г. в редица експедиции море Лаптеви, той не е откривал тогава такива високи концентрации на метан, "очевидно, промените са започнали през 2003 г.".

На учените предстои да оценят размера на отделяния газ и да определят произхода му. "Може би метанът идва от дълбините на земната кора, което може да показва увеличаване на сеизмичната активност в този район" - каза Игор Семилетов.

През последното десетилетие средната годишна температура на въздуха в Арктика се е повишила с 4 градуса по Целзий, а в океана намалява значително площта, обхваната от лед. Според американски учени в публикация в списание Geophysical Research Letters, през 2007 г. количеството лед в полярните води на Арктика, в сравнение със средното ниво в много предишни години, е намаляло с повече от 30 на сто. Според Института по физика на околната среда на Университета в Бремен (Германия), на 8 септември 2011 г. природните ледове заемат само 4 240 000 квадратни км, което е едва с 26 000 квадратни km по-малко в сравнение с анти-рекорда от септември 2007 година.

Предишни проучвания, извършени от учените от Далечния Изток, заедно с американските им колеги са довели до мрачни прогнози. Според тях, поради изменението на климата са унищожени подводни области на дълбоко замръзналата земя. Поради това там се отделя парниковият газ, което само задълбочава процеса на затопляне и ще доведе до нови емисии на метан (положителна обратна връзка). Учените стигат до заключението, че по този начин емисиите на метан в Арктика могат да променят климата в целия свят и да доведат до екологична катастрофа.

понеделник, 19 септември 2011 г.

Метали за над 16 млрд. долара са излезли от страната за последните 8 години

Около 10 тона злато и още 12 ценни метала, сред които стратегическите германий, талий, платина и паладий, се изнасят годишно от канадската фирма „Челопеч майнинг“, дъщерно дружество на „Дънди прешъс металс Инк.“ (прочети още...)

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Нови индекси за риска от прекратяване на доставките за химични елементи или групи елементи с икономическа стойност

Графиката показва страните, които са водещи световни производители на елементите или група елементи, според BGS©NERC

Списъкът за риск посочва относителния риск през 2011 г. за доставка на химичните елементи или групи елементи, с които поддържаме икономиката и начина си на живот. Позицията на елементите в този списък се определя от редица фактори, които могат да повлияят върху предлагането. Те включват изобилие на елементите в земната кора, местоположението на текущото производство и резерви, и политическата стабилност на тези места.

Списъкът очертава група от елементи, чието световно производство е концентрирана в няколко страни. Ограничената база за доставки, в съчетание с относително ниската политическа стабилност в някои от основните страни производителки, значително увеличава риска за доставка. Списъкът показва икономически важните метали, които са изложени на риск от спиране на доставките, включително редки земи (редкоземни метали), метали от платиновата група, ниобий и волфрам. Списъкът показва също така значението на Китай в производството на много метали и минерали.

Тъй като търсенето на метали и минерали се увеличава, движени от неумолимия растеж в нововъзникващите икономики в Азия и Южна Америка, конкуренцията за ресурси се засилва. Човешките фактори като геополитика, ресурсен национализъм, заедно със събития като стачки и аварии е най-вероятно да нарушат предлагането. Политиците, индустрията и потребителите трябва да бъдат загрижени за риск на предлагането и необходимостта от диверсификация на доставките на минерални ресурси, от рециклиране и правене на повече с по-малко, а също и за екологичните последици от процъфтяващото потребление.

Списъкът се фокусира върху рисковете за доставка и не включва оценка на факторите, които влияят на търсенето, като критичността на елемент за определена технология или колко лесно е да се замени този елемент с друг.

петък, 9 септември 2011 г.

Океанската циркулация

Океанската циркулация играе ключова роля в разпространението на слънчевата енергия и поддържането на климата чрез преместване на топлина от екватора на Земята към полюсите. На повърхността на океана теченията са предимно движени от ветровете. Дълбоко под повърхността, обаче, теченията са контролирани от плътността на водата, която зависи от нейната температура и соленост. В няколко важни региона, например в Северния Атлантически океан, морската вода може да е достатъчно студена и солена, за да потъва на големи дълбочини. Тези глобално взаимосвързани процеси на "преобръщане на циркулацията" се извършват във всички океански басейни и помагат да се регулира климата на Земята. Данните за соленост на водните течения "Водолей" измерват солеността в океана, давайки на учените необходими инструменти за подобряване на предвижданията на бъдещите тенденции в областта на климата и събития като Ел Ниньо. До сега учените не са имали пълен набор от данни върху солеността на океана и как тя влияе на промяната на климата. Данните за соленост "Водолей", съчетани с данните от други сензори, които измерват морското равнище, цвета на океана, температурата, ветровете и валежите, ще ни дадат много по-ясна картина на това как работи океана. Повишаването на температурите, засилване на изпарението променят ли моделите за повърхностната морска соленостт? Промените в солеността засягат ли океанската циркулация и как топлината се разпространява по целия свят? Измервания на "Водолей" ще предоставят нова гледна точка към океана, как той е свързан с климата и как ще реагира на изменението на климата.
Ерика Дрезек

Този видеозапис е обществено достояние и може да бъде изтеглен на адрес: ‪ http://svs.gsfc.nasa.gov/goto?10710