сряда, 26 октомври 2011 г.

Анимирана карта на глобалното затопляне през времето

Тази анимация от Ричард Мюлер от Университета на Калифорния Бъркли графично показва как глобалните температури са се увеличили през последните 200 години.

Получете повече информация на интернет страницата на Бъркли за температурата на повърхността на Земята.


Източник: geology.com

събота, 22 октомври 2011 г.

Възраст на океанското дъно

NOAA има уеб страница, която дава връзки към голям брой карти, всяка от които показва възрастта на океанското дъно в различен формат. Това е голям ресурс за обучение, издателска дейност и научни изследвания.

Източник:geology.com

Глобален цифров височинен модел

НАСА и Япония създадоха значително подобрена версия на най-пълната цифрова топографска карта на Земята, с подробни измервания от космическия кораб на НАСА Тера.
Картата, известна като глобален цифров височинен модел е създадена от снимки, събрани от японския научен инструмент Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER), намиращ се на борда на Terra. Така наречените стерео двойка снимки се произвеждат чрез сливане на две леко отместване двуизмерни изображения, за да се създаде триизмерен ефект на дълбочина. Първата версия на картата е публикувана от НАСА и японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността (METI) през юни 2009.

"Глобалният цифров модел Кота ASTER е вече най-пълната, последователна глобална топографска карта в света" - казва Уди Търнър, учен от програмата ASTER в главната квартира на НАСА във Вашингтон. "Подобренията на резолюцията му в много отношения са сравними с данните за САЩ от топографската мисия на НАСА Shuttle Radar, като в същото време обхващат голяма част от планетата."

Подобрената версия на картата добавя 260 000 допълнителни стерео двойки изображения за подобряване на покритието. Подобрена е пространствената разделителна способност, хоризонталната и вертикална точност, по-реалистично е покритието над водните обекти, вече се идентифицират езера, малки до 1 километър в диаметър. Картата е на разположение в интернет. Потребителите могат да свалят глобален цифров височинен модел ASTER на адрес: https://lpdaac.usgs.gov/ или http://www.ersdac.or.jp/GDEM/E/4.html

"Актуализираната версия на глобалния цифров височинен модел ASTER предоставя глобални данни за топографията на разположение с най-високата резолюция" - каза Майк Ейбрамс, ръководител на екип от Лабораторията на НАСА Jet Propulsion в Пасадена, Калифорниян - "Тези данни могат да бъдат използвани за широк спектър от приложения: от планирането на магистрали и защита на значими културно или за околната среда земи до търсенето на природни ресурси."

ASTER данните покриват 99% от сушата на Земята и се простират от 83 градуса северна ширина до 83 градуса южна. Всяка точка за измерване на кота в данните е 30 метра.

НАСА и METI съвместно допринасят данни за топографската карта ASTER. Групата за наблюдения на Земята е международно партньорство със седалище в Световната метеорологична организация в Женева, Швейцария. Тази "система от системи" е сътрудничество в международните усилия да се споделят и да се интегрират данните от наблюдения на Земята от много различни инструменти и системи, за да се помогне за проследяване и прогноза на глобалните промени в околната среда.

вторник, 4 октомври 2011 г.

Геология за ученици

От днес започна новата учебна година в Школата по геология и минералогия към музея "Земята и хората", София. Програмата тази година е обща геология:
1. Науката геология – исторически бележки, предмет, задачи и методи
2. Форма, размери, физични свойства и вътрешен строеж на Земята
3. Минерали. Физични свойства на минералите
4. Основни скалообразуващи минерали
5. Възраст на Земята. Химичен състав на Земята. Видове скали в земната кора
6. Екзогенни процеси. Изветряне на скалите. Геоложка дейност на вятъра. Геоложка дейност на леда
7. Геоложка дейност на повърхностнотечащите води. Геоложка дейност на морските и океанските води
8. Седиментни скали
9. Геоложка дейност на подземните води. Карст
10. Ендогенни процеси. Магматизъм и магмени скали
11. Вулканизъм и вулкански скали
12. Метаморфизъм и метаморфни скали
13. Тектонски движения на земната кора
14. Геофизични методи. Земетресения
15. Исторична геология. Архай, протерозой и начало на фанерозоя (палеозой)
16. Исторична геология. Мезозой
17. Исторична геология. Неозой
Себастиан, Борислав и Любомир, между 11 и 12-годишни, са първите ученици тази година. Свободно се приемат желаещи.

Информация - на тел. 865-66-39 или e-mail: zemyata.poznata.i.nepoznata@gmail.com

Занятия: всеки вторник от 15.00 часа.