сряда, 25 юли 2012 г.

Земята с Google Landsat

вторник, 17 юли 2012 г.

Нарастването на земното ядро скоро ще причини смяна на магнитните полюси

Едностранното нарастване на земното ядро може да обясни защо магнитното поле на нашата планета се преобръща на няколко хиляди години.
От едната страна твърдото вътрешно ядро на Земята бавно нараства, същевременно противоположната му страна се разтопява. Питър Олсън и Рено Деген от Университета Джонс Хопкинс в Балтимор с помощта на числено моделиране са установили, че оста на магнитното поле е разположена в нарастващото полукълбо. Бързото придвижване на тази ос в източна посока през последните векове е признак за близка смяна на местата на северния и южния магнитен полюс. Ако това се случи сега, слънчевият вятър ще достигне до Земята, ще извади от строя електронните мрежи и комуникационните системи.

"Кореляция има, но хаосът в ядрото ни пречи да правим дългосрочни прогнози. Засега спете спокойно." - отбелязва г-н Олсън.

Резултатите от изследванията са публикувани в списание Nature Geoscience.

вторник, 10 юли 2012 г.

Океанографи бият тревога: Кораловите рифове намаляват!

dnes.bg
Около 2600 океанографи, събрали се на симпозиум в Австралия, предупредиха, че кораловите рифове по света бързо намаляват, съобщи Франс прес.

Учените, които участват в международен симпозиум за кораловите рифове в Кеърнс, отбелязаха, че е застрашено оцеляването на милиони хора в света. Кораловите рифове осигуряват работа и храна на голяма част от населението в крайбрежните зони на планетата, генерират приходи от туризма и служат като естествена преграда срещу силните вълни и бури.

Учените настояват да се вземат спешни мерки, за да се избегне увреждането на кораловите рифове, причинено от покачването на температурата в океаните, окисляването на морската вода, свръхриболова и замърсяването.

"Разполагаме с прозорец във времето, за да може светът да действа срещу климатичните промени", заяви Тери Хюз, който отговаря за организирането на провеждащия се на всеки 4 години симпозиум с учени от 80 страни. "Този прозорец непрестанно се свива."

"В Карибския район площта, заемана от корали, е намаляла със 75-85 на сто през последните 35 години", поясни Джереми Джаксън от института Смитсониън в САЩ. "Коралите в Големия бариерен риф край австралийския бряг - една от най-добре съхранените екосистеми в света, са намалели с 50 на сто за половин век. Онова, което е полезно за коралите, е изключително важно за хората."

Над 85 на сто от кораловите рифове в Азия са застрашени от човешката дейност, свързана с развитието на крайбрежните зони, замърсяването и свръхриболова.

Окисляването на океаните е сред най-големите заплахи за кораловите рифове, действайки като "остеопороза на морето" и застрашавайки хранителната сигурност, туризма и прехраната, каза Джейн Любченко от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитиран от БТА.