сряда, 30 януари 2013 г.

Канадска компания получи разрешение да търси метални руди в България


Канадската компания Mundoro Capital има няколко проекта на етап проучване в Сърбия и Мексико, както и миноритарен дял в златното находище Maoling в Китай, където предстои да започне добив. В западната ни съседка фирмата проучва за медни и златни руди.

Компанията "България алфа" получи днес разрешение от правителството да изследва възможностите за добив на метални руди в площта "Бяло" в общините Димитровград, Минерални бани, Хасково и Първомай. Титулярът на разрешението е регистриран в България, но е еднолична собственост на Mundoro Mining Corporation (Британски Вирджински острови), зад което стои канадската компания Mundoro Capital, съобщи "Капитал daily".

Според публикацията теренът е един от най-големите, предоставяни за търсене на руди в страната (191 кв. км).

"България алфа" планира да инвестира 1.996 млн. лв., а още близо 230 хил. лв. ще бъдат вложени в дейности за опазване на околната среда.

Разрешението дава възможност на компанията да търси всякакви метални полезни изкопаеми. Едва след като приключи проучването, ще е ясно дали и какви руди има в площта. Това ще отнеме най-малко три години, какъвто е срокът на разрешителното, но законът позволява то да се удължава на два пъти с по две години.

Канадската Mundoro проучва основно медно-златни находища.