четвъртък, 19 септември 2013 г.

Слънцето ще изпари Земята, но след 1,75 млрд. години

dnes.bg
Слънцето ще изпари Земята, но след 1,75 млрд. години






Последните следи от живот на Земята ще изчезнат приблизително след 1,75 милиарда години в резултат на пълното изпарение на водата от повърхността й. Това налага строги времеви рамки за възможната поява на разумен живот на други планети, се казва в статия в сп. "Astrobiology", цитирана от РИА "Новости".

"Подобни изследвания ни позволяват да оценим шансовете за развиване на живот на други планети. Разбира се, еволюцията в голяма степен зависи от случайността, но ние знаем, че за появата на човека е било необходимо около 75% от времето на съществуване на живота на Земята. Напълно вероятно е всичко това да се повтори и на екзопланетите", твърди Андрю Рашби от университета на Източна Англия в Норуик (Великобритания).

Рашби и неговите колеги са изчислили времето за изчезване на живота на Земята и са оценили шансовете за появата му на седем известни екзопланети в "зоната на живота", като са съставили компютърен модел на планетни системи.

Моделирането е показало, че животът на Земята ще просъществува още около 1,75 милиарда години, което представлява около една четвърт от общото време на нейното съществуване на нашата планета.

Приблизително за това време Слънцето ще започне да нагрява толкова силно Земята, че водата на планетата ни ще се изпари.

Учените подчертават, че хората и другите многоклетъчни организми ще изчезнат много по-рано, а към края на периода на Земята ще се срещат само устойчиви микроорганизми.

По публикацията работи: Златко Желев

събота, 7 септември 2013 г.

Японски експерт: Везувий ще изригне

vesti.bg
Изригването на Везувий е сигурно и властите трябва да имат план за управление на евентуалната криза и за евакуация на населението в района на вулкана, предупреди японският вулканолог Накада Сецуя по време на международна конференция в Италия, пише в. "Кориере дела сера".

Японският професор по геология от Токийския университет е смятан за един от най-големите експерти по вулканите и земетресенията, припомня изданието.

Според Сецуя е трудно да се предвиди кога ще изригне Везувий, но трябва да се наблюдават евентуалните подутини по терена край него, които са предвестници на движенията на магмата.

Специалистът посочва, че тези вероятни предвестници обаче се явяват броени часове преди самото изригване и препоръчва никой да не забравя, че Везувий е активен вулкан.

Тези предупреждения принудиха италианските Зелени да разкритикуват италианската Служба за гражданска защита, която отлага от година на година плана за управление на криза, породена от евентуално изригване на Везувий.