вторник, 19 ноември 2013 г.

Откриха активен вулкан под ледовете на Антарктида

vesti.bg
Откриха активен вулкан под континента Антарктида, който може да ускори процеса на топене на ледовете. Забравете за глобалното затопляне – ледовете в Антарктида са изправени пред нова и още по-сериозна заплаха – активен вулкан, скрит под масивната ледена покривка.

Учени от университета във Вашингтон открили вулкана в Западна Антарктида съвсем случайно. Изследванията са направени в рамките на проект, чиято главна цел е построяването на триизмерна карта на ледниците в западната част на Антарктида с помощта на сеизмичната активност. Поредица от трусове, резултат от активността на вулкана, са регистрирани през януари 2010 и февруари 2011 г. Вулканичната пепел, открита в леда, според експертите означава, че вулканът, намиращ се на близо километър дълбочина от земната повърхност, е активен от около 8000 години. Учените предполагат, че силното му изригване може да доведе до топене на ледниците и до повишаване на морското ниво.

"Това е златната ера за разкрития на Антарктида. От много време имахме подозрения, че под купищата лед се крият вулкани, но вече няма капка съмнение", казва Ричард Астър, сеизмолог и участник в проучването.

Учените смятат, че изригвания на този вулкан под ледовете могат частично да обяснят защо леденият щит на Антарктида се топи толкова бързо. Според специалистите вулканът "със сигурност" ще избухне някой ден, но не се знае кога.

Откритията са публикувани в "Журнал за геологията".

сряда, 6 ноември 2013 г.

Най-старият въздух на Земята е скрит в антарктически лед

vesti.bg
Ако бъде извлечен този въздух, специалистите ще могат да анализират химикалите в атмосферата през периода отпреди 1,2 милиона години допреди 900 хил. години

Въздух на 1,5 милиона години вероятно се крие в мехурчета в антарктическия лед на 3 км под повърхността, съобщи Дискавъри.

Този въздух, ако наистина съществува, ще е най-старата проба от земната атмосфера.

Учени от университета в Берн идентифицираха райони на вечнозамръзналия континент, където може да е запазен този древен въздух.

Ако бъде извлечен, специалистите ще могат да анализират химикалите в атмосферата през периода отпреди 1,2 милиона години допреди 900 хил., известен като преход през средния плейстоцен.

"Преходът през следния плейстоцен е един от най-загадъчните периоди в по-новата климатична история на планетата ни", каза ръководителят на екипа Хубертус Фишер.

През този преход на Земята смяната на горещи и студени периоди се е забавила и от първоначалните 41 хил. години е започнала да става на 100 хил. години.

Температурните разлики са записани в седименти на дъното на океана. Учените обаче не знаят защо циклите са се разредили.

В проби, взети от други райони, беше открит въздух на 800 хил. години.

Те показаха връзка между по-високите нива на парниковите газове и високите температури.

Парниковите газове може да са причинили и прехода през средния плейстоцен.

За да разберат дали това е така, учените ще трябва да достигнат на дълбочина от 2,4 км до 3,2 км в леда.

Те се надяват подобен проект да започне през следващите три до пет години. Той би струвал около 50 милиона евро.