понеделник, 17 февруари 2014 г.

Учени изготвиха първата геоложка карта на Ганимед

kaldata.com
Картите са най-важният документ, с който човечеството доказва, че вече е опознало дадено място. С настъпването ни към Космоса ще започнем да обогатяваме световния картографски архив с нови "документи", разкриващи природата на останалите небесни тела в Слънчевата система. Наскоро към този архив бе добавена и първата геоложка карта на Ганимед - един от спътниците на Юпитер.
Картата, съставена от изследователите към Геоложкия топографски институт на Съединените щати, вече може да се види от всеки човек в сайта им. PDF файлът може да бъде изтеглен и разпечатан в голям формат - идеален подарък за деца или възрастни запалени по астрономията.
Картата е била изготвена с помощта на изображения заснети в рамките на проекта "Вояджър", както и на по-скорошната мисия "Галилео". Учените са определели приблизителната възраст на скалите на Ганимед по същия начин, по който са го правили винаги и на Земята - с анализиране на самите скали и най-вече на това кои скали са се врязали в други. Този метод помага на изследователите да разберат кой скален нанос е бил създаден първи и кой - след това.
Изследователите на Ганимед смятат, че в геоложката история на спътника има три големи периода, които те са нарекли Гилгамешки, Харпагашки и Никълсънски. Най-старият период се отличава със създаването на многобройни кратери, средният - с динамична тектонска активност, а най-младият - с липса на значителна активност.
Вижте повече