четвъртък, 3 април 2014 г.

Микроби са предизвикали най-голямото изчезване на видове на Земята

Досега учените считаха, че почти пълното унищожаване на живота в края на пермския период се е дължало на отделянето на въглеродни газове вследствие на гигантско и продължително вулканско изригване в района на Сибир. Изследователи от МТИ оборват тази теза.
Микроби, произвеждащи метан, са предизвикали най-голямото изчезване на видове на Земята преди 252 милиона години, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс и Франс прес. Това се е случило много преди появата на динозаврите на нашата планета.
Този нов сценарий, който се основава на обширен анализ на фосили, разкрива, че микроорганизми, наречени метаносарцини, са се възпроизвели по лавинообразен начин в океаните.
Така те са отделили огромни количества метан, виновен за изчезването в онзи период на около 90 процента от живите видове.
Газът се е разпространил в атмосферата. Климатът и химичният състав на океаните са се променили.
Новата хипотеза, застъпена от учените от Масачузетския технологичен институт (МТИ), посочва и никела като виновник за експлозивното възпроизводство на метаноотделящите микроорганизми. Той попаднал в океаните благодарение на големите вулканскни изригвания в края на пермския период.
Учените имат геохимични доказателства за експоненциалното увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид в океаните преди 252 милиона години.
От този период съществуват и генетични индикации за биологични промени в метаносарцините, които им позволили да отделят големи количества метан, използвайки въглеродния диоксид от океаните.
Екипът от Масачузетския технологичен институт събрал доказателства и за внезапното натрупване на никел в седиментните слоеве от този период, стимулирал бактериите.
Въглеродните залежи показват, че по времето на голямото изчезване на видове е имало ръст на два газа, съдържащи въглерод - въглероден диоксид и метан.

Досега учените считаха, че почти пълното унищожаване на живота в края на пермския период се е дължало на отделянето на въглеродни газове вследствие на гигантско и продължително вулканско изригване в района на Сибир. Но изследователите от МТИ оборват тази теза, като изтъкват, че то не е било достатъчно за произвеждането на всички количества въглерод, открити в седиментите.