петък, 22 януари 2016 г.

Зимни ваканционни игри в музея „Земята и хората” 3-5 февруари 2016 г.

Ако се питате как да разнообразите студените ваканционни дни, ако искате децата Ви да попаднат в непознатия свят на минералите, доведете ги на 3, 4 и 5 февруари в Националния музей „Земята и хората”.

3 февруари, сряда, 11.00 ч.
Играта „Минерали и скали” дава възможност бързо и лесно да се разпознаят и научат имената на важни минерали с нашата минералословица. От кутия с размесени минерали децата ще събират еднаквите, върху които е изписана по една буква от названието им и ще подреждат с тях името на минерала. От кратък филм те ще разберат кои са основните групи скали и кои минерали ги съставят. След това ще подредят най-често срещани скали според групата им в изложба с етикети.
Играта е подходяща за ученици между 8 и 11 г. (от 2 до 5 кл.).

4 февруари, четвъртък, 11.00 ч.
Играта „Да направим кристали от картон” запознава децата с кристалните форми. Те ще научат за симетрията при минералите и че тя се отразява във формата на кристалите им. С модели на кристали ще открият връзката между броя на стените, ръбовете и върховете. Като оцветят стените на своите картонени кристали ще видят, че кристалите имат или прости форми, или комбинация от няколко прости форми. След като сглобят своя кристал, ще търсят равнини и оси на симетрия. Всяко дете ще получи отпечатани кристални форми за сглобяване у дома.
Играта е подходяща за ученици между 7 и 11 г. (от 1 до 5 кл.).

5 февруари, петък, 11.00 ч.
Играта „Моят вулкан” започва с образователен филм за най-известните вулкани, разпределението им според строежа на Земята, образуването на вулкански остров и ползата от вулканите като източник на енергия и за плодородието на почвите. Накрая децата ще изработят самостоятелно действащ модел на вулкан.
Играта е подходяща за ученици между 7 и 10 г. (от 1 до 4 кл.).

Вход: с билети за музея (деца 2 лв., възрастни 4 лв., семеен билет 6 лв.)

Национален музей „Земята и хората”
1421 София, бул. „Черни връх” 4
метростанция „Европейски съюз”
тел. 02 865 6639