четвъртък, 5 декември 2013 г.

Под световния океан има големи запаси с питейна вода

vesti.bg
Водните резерви под морското дъно са с обем пет пъти по-голям от този на сладководните езера на планетата и могат да се окажат жизненоважни за бъдещите поколения, съобщи АФП, позовавайки се на австралийски учени.
Резервите от вода, която е леко солена, под морското дъно край Австралия, Китай, Северна Америка и Южна Африка се изчисляват на 500 000 куб. км, твърди Винсънт Пост от австралийския университет "Флиндърс".
Това е сто пъти повече от извлеченото от подземни резервоари през миналия век, уточни той.
Публикуваните в сп. "Нейчър" резултати са получени по водоносни данни, събрани по време на нефтени проучвания.
По данни на ООН всеки трети човек на планетата живее в държава с умерен или сериозен недостиг на вода, а приблизително половината от човечеството ще бъде засегнато от този проблем до 2030 г.
"Чрез комбинирането на тази информация показваме, че прясната питейна вода под морското дъно не е нещо необичайно, не е аномалия, която може да бъде забелязана само при определени обстоятелства“, поясняват специалисти.

Депозитите от питейна вода са се формирали преди стотици хиляди години, когато морското равнище е било много по-ниско и зоните, които сега се намират под океана, са били изложени на валежи. Разбира се, топенето на ледници също е оказало влияние, допълват специалистите.

3 коментара:

  1. От няколко години има много силна реакция на околната среда срещу неизвестни вредители позлващи сонди и опасни изотопи замърсяващи добре охраняеми иначе вдони вкл питейни за паси за бъдещи поколения вкл след милиони години. Много моля да се спрат недопустимите проучвания и увреждания. Навлезли са в недопустими зони край северния и южния полюс и са замърсили вече тежко неприкосновенни питейни запаси в румъния ,великобритания,канада,сащ,бразилия и наоколо и в много други страни.За избиване и ликвидиране на опасните вредители е внесено предложение з а внезапно замразяване поне черно море и Вашингтон..

    Йордан Йорданов - инж.геолог belmex@mail.bg

    ОтговорИзтриване