понеделник, 29 март 2010 г.

Земята навлиза в нов период от геоложката история

Хората са причинили толкова големи и безпрецедентни промени на планетата ни, че вероятно са я довели до нов период в геоложката й история, съобщи в. "Сънди телеграф", цитиран от БТА.

Чрез замърсяване, урбанизация, увеличаване на населението, транспорт, минно дело и използване на изкопаеми горива ние сме променили Земята така, че последиците ще се усещат милиони години, убедени са експерти. Те се опасяват, че пораженията, нанесени от човечеството, ще доведат до шестото голямо масово изчезване на видовете в земната история, което ще унищожи хиляди растения и животни.

Новата епоха, наречена Антропоцен, което означава нов човек, ще е първият период в геоложката история, оформен от действията на един вид. Терминът се използва неофициално от специалистите повече от 10 години, но сега се обсъжда официалното му приемане.

Новосъздадена работна група събира доказателства в подкрепа на въвеждането му, за да обозначава епоха, следваща досегашната Холоцен. Тя ще разгледа причинените от човешка дейност промени в биоразнообразието и скалната структура на планетата ни, както и значението на фактори като замърсяването на природата и извличането на минерали. Резултатите ще бъдат представени до три години на Международния съюз за геоложки науки, който ще прецени дали е осъществен преход към нова епоха.

Теорията е предложена от група учени, сред които са нобелистът Пол Крутцен и д-р Иън Заласиевич от университета на Лестър. В сп. "Наука и технология на околната среда" те пишат: "Антропоценът е нова фаза в историята както на човечеството, така и на Земята, в която природните сили и човешките сили се преплитат, така че съдбата на едните определя съдбата на другите". БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар