вторник, 7 септември 2010 г.

Коралите и големите бозайници са пред изчезване

Земята е в средата на поредното масово изчезване на видове

Учени, които прогнозират съдбата на съвременните животни, изучавайки какво се е случило в миналото, твърдят, че коралите, големите бозайници и много тропически видове ще изчезнат в недалечното бъдеще, съобщава "Дискавъри".

Земята е в средата на поредното масово изчезване на видове, причина за което е само един вид: човешкият.

"Отговорността за това е 100 процента на хората. Всички добре изучени досега подобни събития са свързани с промени в околната среда. Сблъсък с астероид, например, е довел до заличаването на динозаврите от лицето на Земята преди 65 милиона години", казва Джон Олрой от университета "Макуори" в Австралия.

Изследователят е използвал Палеобиоложката база данни, включваща сведения за близо 100 000 колекции от фосили по света, за да проследи съдбата на основни групи животни по време на най-масовото изчезване на видове преди 250 милиона години.

То се е случило през периодите перм и триас, и е известно като "Голямото измиране". Олрой е насочил вниманието си към морските видове, тъй като от тази група има много запазени фосили.

Специалистът е установил, че преди 250 милиона години две от най-важните и изобилни групи морски животни са били коралите и брахиоподите.

След "Голямото измиране" те са били почти напълно заличени от лицето на Земята. Впоследствие коралите са успели да възстановят загубите.

Според ученият обаче, това не значи, че щом един път са успели да се адаптират отново, тези организми ще могат да го направят още веднъж.

Брахиоподите така и не са се възстановили след "Голямото измиране. Олрой смята, че на подобна заплаха са изложени още бозайниците с по-големи размери на тялото, ендемичните тропически видове и някои растения. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар