неделя, 21 август 2011 г.

Открита е най-древната (засега) бактерия на Земята

Британски и австралийски палеонтолози са открили вкаменени останки, вероятно от най-древната бактерия на Земята с възраст над 3,4 милиарда години - 200 милиона години по-стара от досегашната най-стара бактерия, заявява статия в списание Nature Geosciences.

Групата учени под ръководството на Дейвид Уейси (David Wacey) от университета в австралийския град Кроули открила останки от микроорганизма в отложения на пясъчник в местността Стрели Пул (Strelley Pool) в щата Източна Австралия. Скалите там са се образували за много кратко време между 3,6 и 3,4 милирада години, което е позволило да се установи възрастта на изкопаемата бактерия.

Имаме убедителни доказателства, че животът вече е съществувал преди 3,4 милирада години. Откритието потвърждава, че по това време са съществували микроорганизми, способни да живеят при отсътствие на кислород.

Земята се е формирала преди около 4,5 милиарда години, но никой не знае кога е възникнал животът. Всяко доказателство за това събитие или събития вероятно е изтрито от тежки бомбардировки на метеорити и геоложки катаклизми, разтърсвали младата Земя.

В тези времена първичният океан на Земята е представлявал гъста "супа" от различни органични и неорганични съединения, а атмосферата се е състояла от смес на азот, въглеподен диоксид, сероводород и други газове. Примитивните живи организми са предпочитали да "изяждат", а не да създават органични вещества, каквито имало в достатъчно количество. Предполага се, че преди 3,5-2,5 милиарда години на Земята са царували причудливи микроорганизми - така наречените бактерии "екстремофили", каквито сега могат да се срещнат само в най-екстремални условия, например, в гърлата на вулканите или в кипяща вода.

Едноклетъчният живот е бил широко разпространен на Земята преди 3,4 милиарда години. До сега, обаче, доказателствата бяха косвени - петънца от органичен въглерод, предполагаеми останки на древни микроорганизми, вградени в някои от най-старите скали на Земята.

Наскоро съобщените микрофосили предлагат по-пряко доказателство, че животът е процъфтявал в горещите, сурови условия, които преобладават по време на дългото детство на Земята. Колонии на микроорганизмите очевидно са процъфтявали на един от първите плажове на Земята. Някои от тях остават вградени в пясъка, по-късно уплътнен до скала. Ранната възраст на тези скали и доброто им запазване е привличало изследователите на произхода на живота в продължение на десетилетия.

Уейси и неговите колеги са открили останките на един такъв микроорганизъм, който се отнася към класа на хемобактериите, окисляващи съединения на сярата за получаване на енергия. Такива бактерии са доста разпространени и сега - в зловонните канавки, в почвата, в горещите гейзери или при източниците на горещи води в океана - навсякъде, където кислородът е малко и има някаква органика.

Микроскопичните останки от бактериите били открити в малки пори на образци от пясъчника, в които по-рано намерили неголеми количества пирит - минерал на сярата и желязото, краен продукт от жизнената дейност на повечето серни хемобактерии. Останките на бактериите били съединени една с друга и ги обграждали малки кристали пирит.

Учените проверили органичния произход на откритите останки от хемобактерии, сравнявайки съдържанието на тежкия изотоп въглерод-13 в микровкаменелостите и в околната среда. Пониженото съдържание на "тежък" въглерод потвърдило техния органичен характер.

Сега учените сравняват новооткритата бактерия с други известни микро-вкаменелости и оценяват като високи шансовете да намерят още по-древни микроорганизми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар