събота, 22 октомври 2011 г.

Глобален цифров височинен модел

НАСА и Япония създадоха значително подобрена версия на най-пълната цифрова топографска карта на Земята, с подробни измервания от космическия кораб на НАСА Тера.
Картата, известна като глобален цифров височинен модел е създадена от снимки, събрани от японския научен инструмент Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER), намиращ се на борда на Terra. Така наречените стерео двойка снимки се произвеждат чрез сливане на две леко отместване двуизмерни изображения, за да се създаде триизмерен ефект на дълбочина. Първата версия на картата е публикувана от НАСА и японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността (METI) през юни 2009.

"Глобалният цифров модел Кота ASTER е вече най-пълната, последователна глобална топографска карта в света" - казва Уди Търнър, учен от програмата ASTER в главната квартира на НАСА във Вашингтон. "Подобренията на резолюцията му в много отношения са сравними с данните за САЩ от топографската мисия на НАСА Shuttle Radar, като в същото време обхващат голяма част от планетата."

Подобрената версия на картата добавя 260 000 допълнителни стерео двойки изображения за подобряване на покритието. Подобрена е пространствената разделителна способност, хоризонталната и вертикална точност, по-реалистично е покритието над водните обекти, вече се идентифицират езера, малки до 1 километър в диаметър. Картата е на разположение в интернет. Потребителите могат да свалят глобален цифров височинен модел ASTER на адрес: https://lpdaac.usgs.gov/ или http://www.ersdac.or.jp/GDEM/E/4.html

"Актуализираната версия на глобалния цифров височинен модел ASTER предоставя глобални данни за топографията на разположение с най-високата резолюция" - каза Майк Ейбрамс, ръководител на екип от Лабораторията на НАСА Jet Propulsion в Пасадена, Калифорниян - "Тези данни могат да бъдат използвани за широк спектър от приложения: от планирането на магистрали и защита на значими културно или за околната среда земи до търсенето на природни ресурси."

ASTER данните покриват 99% от сушата на Земята и се простират от 83 градуса северна ширина до 83 градуса южна. Всяка точка за измерване на кота в данните е 30 метра.

НАСА и METI съвместно допринасят данни за топографската карта ASTER. Групата за наблюдения на Земята е международно партньорство със седалище в Световната метеорологична организация в Женева, Швейцария. Тази "система от системи" е сътрудничество в международните усилия да се споделят и да се интегрират данните от наблюдения на Земята от много различни инструменти и системи, за да се помогне за проследяване и прогноза на глобалните промени в околната среда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар