петък, 2 март 2012 г.

Умиращи океани

darikfinance.bg
Киселинността на водата в океаните на Земята вероятно се покачва по-бързо, отколкото в който и да е било момент от последните 300 милиона години, в резултат на промишлените емисии, застрашаващи живота в моретата.

Учените откриха че абсорбирането от водата на нарастващите нива на въглероден диоксид в атмосферата е довело до спад на pH, като киселинността на водата се повишила с 0.1 единици, през миналия век, което е 10 пъти по-бързо, отколкото средния темп за последните 56 милиона години.

Изследването, цитирано от Bloomberg е извършено от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Моретата абсорбират CO2 от атмосферата, образувайки въглеродна киселина. В миналото периодите на увеличаване на киселинността на водата в океаните са съвпадали с масови измирания на морските обитатели.

Според учените процесът на спад на pH на водата заплашва всички нива на хранителната верига, от кораловите рифове, през стридите до сьомгата.

Експертната група към ООН за измененията на климата прогнозира, че ако сегашните нива на парникови емисии се запазят, средното ниво на рН на водата в океаните може да намалее с още 0.3 единици през този век.

Последното подобно повишаване на киселинността се е случило преди 56 милиона години, през Палеоцена и е свързано с пик на средните температури на земята и удвояване на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата, показват проби, взети от фосили.

Тогава спадът на pH с около 0.45 единици за период от 20 000 години е довел изчезване на повече от половината от всички видове едноклетъчни организми обитаващи океаните, което предполага срив в цялата хранителна верига.

Учените са използвали фосилите, за да реконструират миналите условия в океана. Две други масови измирания преди около 200 милиона години и преди 252 милиона години може също да са свързани с повишаване на киселинността на водата.

Но събраните данни показват, че темпът на спад на pH в момента е много по-бърз, отколкото, когато и да е било през последните 300 млн. години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар