събота, 31 март 2012 г.

Гасим светлините за "Часът на Земята"

vesti.bg
Тази година петото издание на "Часът на Земята" е под мотото "Аз правя, ти действаш"

България се включва в "Часът на Земята" (Earth Hour) - кауза, която обединява 1/6 от населението на Земята.

Инициативата, организирана от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF), се провежда за трета година у нас, като на днешния ден - 31 март между 20,30 и 21,30 ч. цели градове в България се очаква да изгасят светлините и да потънат в мрак за 60 минути в името на опазване на околната среда.

Тази година петото издание на "Часът на Земята" е под мотото "Аз правя, ти действаш" и се стреми да покаже, че всеки от нас е в състояние да промени света, в който живее с малки, но постоянни действия.

През 2011 г. 4000 града от 125 страни се включиха в инициативата.

От Айфеловата кула в Париж до Забранения град в Пекин стотици прочути сгради в света потънаха в мрак за 60 минути.

В София за един час угаснаха светлините на църквите "Св. Ал. Невски", "Св. София", "Св. Неделя", на руската църква "Св. Николай", на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", на Археологическия институт на БАН, на сградата на Националната художествена галерия и Народния театър "Иван Вазов".

Започнал през 2007 г. като кампания, в която жители на Сидни угасят осветлението за един час, през 2011 година "Часът на Земята" се превръща в глобално събитие с рекорден брой участници.

През 2008 г. събитието вече се превърна в глобално движение с повече от 100 млн. участници в 35 държави.

Световни забележителности, като мостът "Голдън Гейт" в Сан Франциско, Колизеума в Рим, операта в Сидни и билборда на Кока-Кола на Таймс Скуеър в Ню Йорк, потънаха в тъмнина като символи на надеждата.

Днес над 135 държави, 5251 града, сред които 47 български, или повече от 1,8 млрд. души, които изпращат послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар