вторник, 8 май 2012 г.

Кварцов прахов диск около подобна на Слънцето звезда


The Astrophysical Journal публикува информация за японски астрономи, открили диск от неочаквано голямо количество горещ кварцов прах около подобната на Слънцето звезда HD 15407A. Тя е на възраст 2,1 ± 0,3 милиарда години. Намира се в съзвездието Персей на разстояние 180 светлинни години от Земята. Този прах отстои на същото разстояние от звездата, както Земята - от Слънцето.
Кварцовият прах изглежда е доста рядък вид прах във Вселената. Сблъскване на планетезимали (строежните блокове за скалисти планети) по време на формиране на планети около звездата може да обясни произхода на праховия кварцов пръстен.

От 1995 г., след откриването на първата екзопланета 51 Pegasi b, досега са открити около 700 планети, обикалящи около звезди, различни от нашето Слънце. Разбирането на произхода и еволюцията на екзопланетите се превърна в една от най-горещите и най-основни теми в съвременната астрономия.

Екипът на д-р Фудживара е търсел дискове от отломки, които биха могли да показват формирането на планета. Според широко приетия наскоро сценарий за образуването на планетите, скалисти планети като Земята водят началото си от слепване на космически прах и последващо спояване на образувалите се планетезимали около младите звезди. При сблъскването между планетезималите около звезди от главната последователност в по-късната фаза на процеса на формиране на планета би се генерирало значително количество прах.

Това е първото проучване, което не само разкрива наличието на кварцов прахов диск около подобна на Слънцето звезда, но и точно определя неговия размер и пространствено разпределение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар