вторник, 10 юли 2012 г.

Океанографи бият тревога: Кораловите рифове намаляват!

dnes.bg
Около 2600 океанографи, събрали се на симпозиум в Австралия, предупредиха, че кораловите рифове по света бързо намаляват, съобщи Франс прес.

Учените, които участват в международен симпозиум за кораловите рифове в Кеърнс, отбелязаха, че е застрашено оцеляването на милиони хора в света. Кораловите рифове осигуряват работа и храна на голяма част от населението в крайбрежните зони на планетата, генерират приходи от туризма и служат като естествена преграда срещу силните вълни и бури.

Учените настояват да се вземат спешни мерки, за да се избегне увреждането на кораловите рифове, причинено от покачването на температурата в океаните, окисляването на морската вода, свръхриболова и замърсяването.

"Разполагаме с прозорец във времето, за да може светът да действа срещу климатичните промени", заяви Тери Хюз, който отговаря за организирането на провеждащия се на всеки 4 години симпозиум с учени от 80 страни. "Този прозорец непрестанно се свива."

"В Карибския район площта, заемана от корали, е намаляла със 75-85 на сто през последните 35 години", поясни Джереми Джаксън от института Смитсониън в САЩ. "Коралите в Големия бариерен риф край австралийския бряг - една от най-добре съхранените екосистеми в света, са намалели с 50 на сто за половин век. Онова, което е полезно за коралите, е изключително важно за хората."

Над 85 на сто от кораловите рифове в Азия са застрашени от човешката дейност, свързана с развитието на крайбрежните зони, замърсяването и свръхриболова.

Окисляването на океаните е сред най-големите заплахи за кораловите рифове, действайки като "остеопороза на морето" и застрашавайки хранителната сигурност, туризма и прехраната, каза Джейн Любченко от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитиран от БТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар