петък, 25 март 2016 г.

Пролетни ваканционни игри 2016

За четвърта година Националният музей „Земята и хората” предлага специалната образователна програма за деца - Ваканционни игри.


През пролетната ваканция отново, в рамките на Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили, сме подготвили вълнуващи забавления.8 април 2016 г., петък, от 10 до 11 часа, Геоложки кът за деца и възрастни
Игра ОТ КЪДЕ СМЕ ЗАПОЧНАЛИ? (първи изделия от минерали)

Преди да пристъпят към самостоятелно занимание, децата ще научат защо и как хората в древността използвали скалите и минералите: от първите каменни сечива, за които най-подходящ се оказал кремъкът; през стритите цветни минерали – охри, с които оцветявали телата си или рисували в пещерите; до огнивото от кремък и пирит, с което се научили да палят огън; меките скали за първите статуетки; пластичната глина за керамични съдове и измазване на най-ранните къщи; каменната сол в храната след развитието на земеделието; първите руди, от които добивали метали...

Децата ще разберат от кои минерали се правят разноцветните тебешири, ще надникнат в тайните на изработването им, сами ще си направят тебешир с предпочитан от тях цвят и ще могат да рисуват с него, след като кристализира и изсъхне.

Продължителност: 1 час

Играта е подходяща за ученици между 8 и 12 г. (от 2 до 6 кл.).
С входния билет за изложението и билет за Геоложкия кът (общо 2 лв.) всяко дете може да участва в тази игри. Възрастните придружители заплащат само вход за изложението от 1 лв.


9 и 10 април 2016 г., събота и неделя, от 10 до 17 часа, Интерактивен кът
Игра ТРЕСКА ЗА ЗЛАТО

Демонстрации за промиване на злато от речен пясък с любители–колекционери от форума БГ Проспектор. С тяхна помощ любознателните посетители могат да опознаят подземните съкровища, дарени ни от природата и да се научат да добиват злато така, както са го правели народите, населяващи земите ни в древността. Децата сами ще се опитат да уловят „хитрите” златинки. Ще научат за дългия път на златото от образуването на находищата до ювелирния блясък и колко много умения и търпение се изискват за намирането и добиването му.

Играта е подходяща за всички деца в ученическа възраст.

С входния билет за изложението всяко дете може да участва в тази игра. Възрастните придружители също влизат с вход за изложението от 1 лв.


9 и 10 април 2016 г., събота и неделя, от 10 до 17 часа, Геоложки кът за деца и възрастни
Игра КОНКУРС ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА МИНЕРАЛИ

Конкурсът за разпознаване на минерали дава възможност децата, с помощта на уредник от музея, да научат как изглеждат и какви свойства притежават най-разпространените минерали като кварц, ортоклаз, калцит, гипс, флуорит, барит, талк, галенит, графит и др. Конкурсът е на две нива – за начинаещи и напреднали. Дори да не познават минералите, преминалите първото ниво могат да продължат успешно с второто.

Детската викторина „Познавате ли минералите?” ще напомни характерни и интересни факти за различни минерали. Накрая участниците ще получат избран от тях минерал с етикет, описващ името и състава му.

Игрите могат да продължат с подреждане на минерали, запознаване с някои от физичните им свойства, наблюдения с лупа и много други интересни занимания в Геоложкия кът за деца и възрастни.

Играта е подходяща за ученици между 8 и 12 г. (от 2 до 6 кл.).

С входния билет за изложението и билета за Геоложкия кът (общо 2 лв.) всяко дете може да участва в тази игра. Възрастните придружители заплащат само вход за изложението от 1 лв.


Национален музей „Земята и хората”
1421 София, бул. „Черни връх” 4, метростанция „Европейски съюз”
тел. 02 865 6639

Няма коментари:

Публикуване на коментар