петък, 24 декември 2010 г.

Обект с фосили проговаря за периода след Голямото изчезване на видовете

actualno.com
Един ichthyosaur, дълго един метър рибоядно влечуго - от новото находище на фосили в Китай. (Снимка: университета в Бристол)

Нов обект с фосили в Северозападен Китай запълни голяма празнина в познанията ни за това как се е възродил животът след най-голямото масово изчезване на видове на всички времена, заяви съавторът на изследването и експерт по науки за Земята, проф. Майк Бентън от университета в Бристол, Великобритания, цитиран от Сайънс дейли.

В края на пермския период преди около 250 милиона години животът бил почти заличен от лицето на планетата. Това е било свързано с масивни вулканични изригвания и опустошително глобално затопляне. Едва 10 на сто от видовете са оцелели и са сформирали базата за възраждането на живота през следващия период, известен като триас. Новият обект с фосили в Лопин в провинция Юнан хвърля светлина върху това възраждане. То е отнело около 10 милиона години, които са били нужни за развитието на напълно функционираща екосистема.

Обектът в Лопин датира от средата на триаса и включва едни от най-разнообразните данни за морски фосили в света, поясни проф. Бентън. Става дума за 20 000 фосили от риби, влечуги, раци, скариди. Можем да кажем, че наблюдаваме напълно възстановена екосистема заради разнообразието от хищници, най-вече риби и влечуги. Разнообразието е по-голямо в сравнение с това в ранния триас и се доближава до онова, което предхожда масовото изчезване на видове. Така се потвърждават заключенията за сложността на хранителната верига, чийто край е доминиран от ракообразни, риби и миди, които са характерни за морската фауна през късния триас и се отличават от видовете през предишни периоди.

В изследването са участвали също учени от геоложкия център Чънду в Китай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар