петък, 31 юли 2009 г.

Кракатау се събуди







Marco Fulle

Един от най-опасните вулкани, взел поне 36000 човешки жертви преди повече от сто години, изригва лава и пепел.

Професор Джон Дейвидсън, председател на геоложкото общество в Университета Дарема, изучавал дълго време Кракатау, очаква вулканската активност да се повишава. Британският вестник The Daily Mail го цитира: "Дори съвременното качество на прогнозите не може точно да предскаже изригване от такъв мащаб, защото те са екстраординарни".

През юни тази година Марко Фулие от италианския град Триест направи снимки, показващи активността на Кракатау.

Повечето експерти предполагат, че при сегашните си габарити вулканът не представлява такава опасност за планетата, като в края на ХІХ век, когато е имал три кратера.

При изригването на 27 август 1883 година взривът е превишавал по сила десетки хиляди пъти ядрения удар в Хирошима, въздушнта вълна обиколила земното кълбо най-малко седем пъти, 295 градове и села били пометени в морето от вълна, висока 30 метра. Радикално се изменил климатът в света за дълъг период. Вулканската пепел, разсеяла се във въздуха на височина до 80 метра, няколко години придавала на зората специфично обагрен отенък.

Никой друг съвременен вулкан не е в състояние да се конкурира с Кракатау. И ако той все пак изригне отново, последствията могат да са много по-катастрофални и разрушителни. За близо век и половина островите от Зондския архипелаг и близките острови Суматра и Ява са населени плътно. Там има много ферми заради богатите и плодородни вулкански почви. При нов взрив с цунами ще бъде застрашен животът не на десетки, а на стотици хиляди хора.

Миналото изригване започнало около 10 сутринта със силен гърмеж от взрива. Тогава остров Кракатау е представлявал висок приблизително 2000 метра остатък от колосален древен вулкан, разрушен от взрив в доисторични времена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар