петък, 19 август 2011 г.

Карта на Антарктика с пълно движение на ледниците

Американски учени от Калифорнийския университет с помощта на НАСА са създали първата арктическа карта, на котято са отразени посоката и скоростта на всички движения на ледниците.

"Това е все едно да видиш карта на морските течения за пръв път. Моментът е повратен за глациологията (наука за природните ледове на Земята)", заявява Ерик Ригнът от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "С помощта на нашата карта може да се наблюдава удивителното движение (на ледовете) във вътрешността на континента, което преди не беше описано".

За съставянето на картата учените са използвали милиарди снимки от европейски, японски и канадски спътници, направени в различни точки на орбитални координати. Това помогнало да се избегне попадане на картата на облаци, бликове от слънчева светлина и други обекти или природни явления, които биха могли да попречат да се запечата преместването на ледниците. С помощта на технологичната база на НАСА групата от експерти е обединила снимките в единно изображение. Така максимално точно е предадена формата и скоростта на движение на ледниковите образувания, включително в недостатъчно добре изучената Източна Антарктида, която заема 77 процента от площта на континента.

Не минало и без открития - поглеждайки за пръв път картата, учените с учудване открили неизвестен преди ледников хребет, пресичащ континента от изток на запад.

Експертите подчертават, че извършеното от тях ще помогне за прогнозиране на движението на ледовете, а също ще позволи да се разбере как ще му повлияят климатичните изменения на планетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар