понеделник, 26 септември 2011 г.

В Арктика са открити огромни изхвърляния на метан

Станаха известни първите резултати от стартиралата през август международна експедиция за изследване на арктическия бряг на Русия: в северните морета са установени емисии от океанското дъно на огромни количества метан, коeто, според изследователите, в миналото може да е довело до рязко изменение на климата на планетата.

На 13 август от Норвегия по Северния морски път потегли изследователският хидрогрофски кораб "Яков Смирницкий". Задачата на руските и шведските учени е да се определи точната дължина на сибирския шелф на Арктика и изследване на места с възможно отделяне на метан на повърхността. Експедицията е точно по същия маршрут от първото такова съвместно научно пътешествие, извършено преди 130 години. Според Ериян Густафсон от университета в Стокхолм, той за пръв път наблюдава толкова интензивно освобождаване на метан, което дори не успява да се разтвори в морската вода. Експертите смятат, че причина за това е топенето на вечните ледове, които досега сa пречели на излизането на повърхността на подводните залежи метан, образувани преди последния ледников период.

Друга експедиция от 28 учени от Русия и САЩ под ръководството на директора на лаборатория за изследвания на Арктика в Тихоокеанския институт Игор Семилетов тръгна от Владивосток с изследователския кораб "Академик Лаврентиев" в началото на септември.

На кораба е разположен геофизичен комплекс, с помощта на който да се определи обема на изпусканите в атмосферата парникови газове. За 45 дни учените проучват Чукотско, Берингово и Източносибирско море и морето Лаптеви. Корабът е преминал половината от маршрута, т.е. около пет хиляди морски мили. Според Игор Семилетов, който посети през 1994 г. в редица експедиции море Лаптеви, той не е откривал тогава такива високи концентрации на метан, "очевидно, промените са започнали през 2003 г.".

На учените предстои да оценят размера на отделяния газ и да определят произхода му. "Може би метанът идва от дълбините на земната кора, което може да показва увеличаване на сеизмичната активност в този район" - каза Игор Семилетов.

През последното десетилетие средната годишна температура на въздуха в Арктика се е повишила с 4 градуса по Целзий, а в океана намалява значително площта, обхваната от лед. Според американски учени в публикация в списание Geophysical Research Letters, през 2007 г. количеството лед в полярните води на Арктика, в сравнение със средното ниво в много предишни години, е намаляло с повече от 30 на сто. Според Института по физика на околната среда на Университета в Бремен (Германия), на 8 септември 2011 г. природните ледове заемат само 4 240 000 квадратни км, което е едва с 26 000 квадратни km по-малко в сравнение с анти-рекорда от септември 2007 година.

Предишни проучвания, извършени от учените от Далечния Изток, заедно с американските им колеги са довели до мрачни прогнози. Според тях, поради изменението на климата са унищожени подводни области на дълбоко замръзналата земя. Поради това там се отделя парниковият газ, което само задълбочава процеса на затопляне и ще доведе до нови емисии на метан (положителна обратна връзка). Учените стигат до заключението, че по този начин емисиите на метан в Арктика могат да променят климата в целия свят и да доведат до екологична катастрофа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар