петък, 6 април 2012 г.

Откриха бавно пропадане на земната кора под делтата на Мисисипи

Геолози съобщават за нови открития за покачването на морското равнище и крайбрежно потъване в Луизиана. Земната кора под делтата на Мисисипи потъва с много по-бавен темп, отколкото е прието. Това е един резултат от геоложки доклад, публикуван в списание "Earth and Planetary Science Letters.

Крайбрежие на Луизиана, кредит: NOAA

Изследователите са направили своите заключения чрез сравняване на морското равнище и подробни реконструкции от различни части на крайбрежието в Луизиана.

"Резултатите показват динамиката на Земята през дълги периоди от време", казва Томас Беарвалд, програмен директор по география и пространствени науки в Националната научна фондация (NSF). "Резултатите дават ценни нови прозрения относно факторите, които влияят на бреговата линия и на други места, като крайбрежието в района на Персийския залив, сега и в бъдеще", казва Беарвалд.

"Нашето изследване показва, че земната кора под ключови части от делтата на Мисисипи, включително в района на Ню Орлиънс, е потъва с по-малко от един инч (2,54 сантиметра) за един век през последните 7000 години, по отношение на по-стабилната зона на Югозападна Луизиана", казва съавторът на изследването Торбьорн Тьорнквист от Университета Тулейн.

Разликата е много по-ниски, отколкото се смяташе досега. Други изследвания предполагат, че голяма част от земната кора под делтата на Мисисипи се понижава най-малко 30 пъти по-бързор поради тежестта на бързо натрупващите се седименти в делтата, ", казва Тьорнквист.

Това са добри новини за жителите на района на Ню Орлиънс. Големите структури, като крайбрежните предпазни системи са относително стабилни, при условие, че те са върху стабилна основа до дълбочина от 60-80 метра под повърхността на земята. Плитките, богати на вода седименти потъват много по-бързо.

Въпреки това, изследването също така е отрезвяващо. "Това потъване е малък процент в сравнение с процента на съвременното повишаване на морското ниво от Флорида до Източен Тексас,", казва Тьорнквист. "Скоростта на покачване на морското ниво през 20 век в този район е била пет пъти по-висока в сравнение с прединдустриалното хилядолетие като резултат на причинено от човека изменение на климата." Морското равнище се е увеличило повече от осем инча през миналия век.

"Идните 100 години основната ни грижа ще е продължаващото ускоряване на покачването на морското равнище поради глобалното затопляне, което може да възлиза на около 3-5 фута (1-1,5 м)", казва Тьорнквист. "Сега можем да покажем, че покачването на морското равнище вече е по-голям фактор за загубата на крайбрежните влажни зони, отколкото се смяташе досега."

В Персийския залив крайбрежното повишаване на морското ниво е пет пъти по-високо сега, отколкото в прединдустриалните времена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар