четвъртък, 19 април 2012 г.

Вулканът Попокатепетъл пред изригване

Опасност от изригване на Попокатепетъл в Мексико покачи нивото на готовност за реакция. В момента властите са обявили код трети от седемстепенната скала. Това стана, след като вулканът започна да бълва пепел и пара.

Опасността доведе до затваряне на няколко училища в близост до вулкана, подготвени са и укрития за евакуация при нужда. Според официални представители тревогата може да остане в сила в продължение на седмици или месеци, в зависимост от активността на Попокатепетъл.

Вулканът се намира на около 70 километра от Мексико сити и е видим от града при ясно време. Той е вторият най-висок връх в страната. Голямо изригване през 2000 година принуди властите да евакуират хиляди хора от три щата, намиращи се в близост.

На Камчатка изригва Шивелуч

Вулканът Шивелуч на Камчатка продължава да изригва. Последното изригване е избълвало стълб от 6,5 км и е по-слабо от достигналото 9,5 км през предходния ден.

На Шивелуч е даден най-висок „червен" код, предупреждаващ за опасната му активност. Изхвърлените от него в атмосферата газове и частици от вулканични материали могат да повредят двигателите на самолетите. За сега вулканът не представлява опасност за населените пунктове.

Шивелуч е най-северния действащ вулкан на Камчатския полуостров. Изхвърлянията му имат взривен характер. През 1864 и 1964 години се наблюдавал пик на активността му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар