понеделник, 23 април 2012 г.

Няма прекъсване в затоплянето на планетата


Ричард А. Кер
Противниците на глобалното затопляне твърдят, че планетата не се е затоплила чак толкова много, ако изобщо се е затоплила през последното десетилетие. Това се било случило само с атмосферата.

Но океанографите откриват в най-големия топлинен резервоар на Земята - световния океан, че парниковото затопляне всъщност протича с бързи темпове през последното десетилетие, да не говорим за последния половин век. Деветдесет и три процента от топлината, задържана чрез увеличаване на емисиите на парникови газове, отива за затоплянето на океана, а не на атмосферата. Така че температурата на океана е най-всеобхватния начин за наблюдение на глобалното затопляне.

Група учени ревизира и актуализира старата десетилетна компилация на температурните измервания от горните 2000 метра в световния океан. Съхраняваната топлина (червената линия) се е увеличавала постоянно през последните 20 години. В горните слоеве на океана се е повишила толкова много през последните 50 години, че добавената топлина ще бъде достатъчна, за да затопли по-ниските слоеве на атмосферата до около 36°C (за щастие физически невъзможно събитие).

Няма коментари:

Публикуване на коментар