събота, 9 юни 2012 г.

Краят на света идва внезапно

standartnews.com

Още през това столетие на Земята може да се стигне до необратим екологически колапс, който да доведе до внезапно рухване на глобалната екосистема. Това заявиха учени, според които, за да се избегне "критичното ниво", трябва да се вземат бързи и ефективни мерки.

Група от 22 водещи биолози, еколози, геолози и палеонтолози от три континента е направила изследване, резултатите от което са публикувани в сп. "Нейчър". Основният извод е, че краят на света ще настъпи внезапно, а не постепенно, както се смяташе досега. Учените излизат със своите предупреждения и препоръки в навечерието на Конференцията на ООН за устойчиво развитие, която ще се състои в периода 20-22 юни в Рио де Жанейро.

Екологичното равновесие е застрашено от глобалното затопляне, нарастването на броя на населението и влошаването на състоянието на околната среда, добавя германското сп. "Фокус". Учените стигат до тези заключения, изхождайки от прогнозите, че през 2050 г. на земното кълбо ще живеят 9,3 милиарда души, а средната температура ще се покачи с 2 градуса по Целзий.

Според Антъни Берноски, който е биолог от Калифорнийския университет и един от водещите автори на изследването, измененията ще бъдат необратими, а последствията разрушителни. Всичко това би довело до невъзможност населението на Земята да се изхранва. "Тогава ще си дадем сметка, че живеем в един коренно различен свят", заключава експертът. В своя труд учените настояват за ограничаване на суровинните отпадъци и отбелязват, че стремежът за икономически ръст не трябва да е на всяка цена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар