понеделник, 17 август 2009 г.

Физиците направиха видим прехода от течност в кристал


Списанието Proceedings of the National Academy of Sciences публикува статия за използваната технология и резултати. Работата е представена в сайта на университета Емори, където работят експериментаторите.

Моделиран е преходът кристал - течност в колоидна суспензия с използване на пластмасови сферички с размер около 6 - 10 микрона. Тези сфери били поставени върху конусовидно стъкло, разположено вертикално. Високата концентрация на сфери съответства на твърдо състояние, а ниската - на течно. Под въздействието на гравитацията по дължината на стъклото се образува градиент на концентрацията. С конфокален микроскоп са направени множество снимки, монтирани във филм за поведението на сферите в преходната зона.

В зависимост от концентрацията (агрегатното състояние) сферите са изкуствено оцветени в различни цветове. Слоят на молекулите (сферите), които вече не са кристал, но още не са станали течност се оказва неочаквано тънък, средно не повече от ширината на две сфери.

Теорията, че повърхностни вълни се движат по кристално-течна граница датира от 1965 г. и е добре установена.

Новата технология на микроскопиране даде възможност преди няколко месеца да се заснеме филм и за друг молекулярен процес: катализата на наночастици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар