четвъртък, 10 септември 2009 г.

Прилагат акустична левитация за идеални кристали в космоса

В Международната космическа станция започнаха опити по израстване на идеални кристали в отсъствието на гравитация. Особеност на тази група експерименти е придържането чрез звук, за да бъде получен ултрачист кристал.

SpaceDRUMS (Space Dynamically Responding Ultrasonic Matrix System) е разработка на канадската фирма Guigné International. Компанията е основана от Жак Ив Гине (Jacques Yves Guigné) в 1989 година.

Първите модули SpaceDRUMS бяха изпратени на МКС в края на 2008 година, а последните части от оборудването - преди дни със совалката Discovery. Сега SpaceDRUMS е готова да започне работа.

С японския космически товарен кораб HTV, който ще стартира за пръв път на 11 септември на МКС ще пристигнат допълнителни образци за експериментите.

Додекаедричната камера SpaceDRUMS е запълнена с аргон, вътре са разположени няколко източника на звукови вълни. Аргонът е инертен газ, не взаимодейства с веществата в камерата и служи като проводяща среда за звука.

"Лъчите звукова енергия като невидими нежни пръсти ще поддържат плаващия образец в центъра на контейнера, за да не докосва стените. В отсъствие на гравитация и допир може да се получат много чисти структури", обяснява Гине.

Основната задача на новата космическа лаборатория е израстването на големи кристали. От сега е ясно, че те ще струват стотици хиляди долара в зависимост от използваното вещество.

Планирано е израстване на порест образец стъклокерамика от гранули пресован сив прах. След нагряване те ще се превърнат в материал за керамика. Учените се надяват, че в условията на космоса молекулите на веществото ще се подредят така, че да се образуват пори.

Специалистът от NASA Джули Робинсон (Julie Robinson) отбеляза, че в SpaceDRUMS може да се работи практически с всяко вещество и да израстват обекти с диаметър на топка за бейзбол или голф. Досегашните образци, получени в условия на микрогравитация не превишаваха няколко милиметра дължина. Гине счита, че в бъдеще най-много ще се търсят израснали по този метод полупроводници.

Засега апаратурата ще бъде достъпна за работа на студенти-физици, които правят дипломни работи в университета Бата (University of Bath). Гине е завършил този университет. Експериментите мгат да бъдат контролирани от Земята. "Малко университети са в състояние да позволят на своим студенти опити в космосе", радостно заключава професор Ник Пейс (Nick Pace), който е участвал в създаването на SpaceDRUMS.

Няма коментари:

Публикуване на коментар