понеделник, 28 септември 2009 г.

По следите на най-ранната предчовешка история

Започна палеонтологичната експедиция на Националния природонаучен музей в района на Чирпан, съобщиха от пресцентъра на БАН, предаде БГНЕС

При предишни проучвания в същия район през 2007 г. учен от Музея откри зъб от изкопаем хоминоид. Анализът на стратиграфията на находището и на съпътстващата фауна от антилопи, древни хоботни, хиени, трипръсти коне и др. определя възрастта на зъба на около 7 милиона години.

Това представлява най-късната останка от човекоподобна маймуна, намирана в континентална Европа. Морфологическите белези на намерения горен предкътник сочат явни родствени връзки с наскоро откритите валезийски (на 10 милиона години) хоминоиди от Източна Африка, които са свързани с произхода на човешкото семейство.

Експедицията се провежда в околностите на с. Спасово и Чирпан от 14 септември до 1 октомври 2009 г. с цел откриване на нови останки от фосилни хоминоиди, както и от други групи животни. Очакваните открития ще имат важно значение за проучването на най-ранната предчовешка еволюция, на пътищата на миграции на ранните хоминоиди и на развитието на природната среда, в която са съществували.

В експедицията участват учените и организатори от Националния природонаучен музей (д-р Николай Спасов – ръководител, д-р Георги Марков – специалист по фосилни хоботни, д-р Латинка Христова – специалист по фосилни коне), както и техни колеги от Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград, Националния център за научни изследвания (CNRS) в Париж и Мюнхенския университет “Лудвиг-Максимилиан” (Ludwig-Maximilians-Universität).

Няма коментари:

Публикуване на коментар