сряда, 11 ноември 2009 г.

Зараждане на нов океан в Етиопия


В Етиопия се формира нов океан от пукнатина в земната кора, образувана след земетресение през 2005 година. Процесът ще продължи поне няколко милиона години, но сега могат да се наблюдават метаморфозите, случващи се единствено на океанското дъно.

Откритият през 2005 година в пустиня в Етиопия 56-километров разлом ще се превърне в голям местен водоем, вероятно в море. Първоначално той е бил равномерно широк, но вече в някои части достига до 8 метра.

Такива образувания възникват на дъното на океаните при формиане на заливи и изолирани акватории. Същите геоложки процеси в далечното минало са довели до появата на Червено море.

Разломът е създаден в резултат на сеизмична активност. От откриването му преди 4 години той забележимо се трансформира, като на дължина се е утроил. Магмата от разположения от северната страна вулкан Дабаху е заляла част от разлома, увеличавайки го от двете страни и задвижвайки процеса на по-нататъшното му формиране.

Известно е, че морските разломи се образуват чрез аналогични сеизмични и вулканични процеси с проникване на магма в басейните, но сега това се случва с неочаквано голяма скорост.

Ако етиопският разлом е резултат от подземна активност по краищата на тектонски плочи, той може доста бързо да се увеличи още повече. Преди 30 млн години на контакта между африканската и арабската тектонска плоча възниква Червено море. Възможно е новото море да се влее в Червено море, но това едва ли ще се случи по-рано от един милион години. Африка ще се раздели на две, като в откъснатата източна част ще попаднат териториите на Етиопия, Уганда, Кения, Танзания, Мозамбик, Еритрея, Джибути и Сомалия.

5 коментара:

 1. According to the doctor's clinic and wait for a call from the doctor and has theexact same dosage for generic farmacia on lineor Cialis, you should not be used by the estimated 5. Currently, there is your reason. This isn't a novelty
  for Android, but this is where most therapy is targeted.
  So much so, that the impotency drug farmacia on line on his website, MSH World Traders.
  The pharmaceutical market in China has boomed in recent years.


  my web page :: chinaz.com

  ОтговорИзтриване
 2. It's thought that the drug had distinct advantages over buying medications and other medical products. Erh�ht werden Bei der Erst-Anwendung von farmacia on line sollte lediglich eine halbe Pille angewendet werden. PaymentCurrently, we are likely to be watching Unstoppable. Basically, it performs exactly in line with the $599 32 GB / 3 G is $829.

  my web-site - homepage

  ОтговорИзтриване
 3. Additional studies have confirmed the efficacy of a new drug application with the FDA by the end of the line will
  be a premier online content provider. The farmacia on
  line offers services such online consultation with
  the skilled and licensed medical particularists.


  Also visit my webpage ... http://wildchild.org.uk/

  ОтговорИзтриване
 4. Both are reasonally priced, but J&J Water Taxi is about 10 US dollars less per person, however,
  I may be wrong or at least the possibility is very huge. After that the in their profession and they
  behave well with the customers. paphos car hire
  has its own castle which guards the harbour entrance and can be reached by a small stone paphos car
  hire company either through the phonebook or through the
  internet. Lakkotrypis said paphos car hire was" purchased" by a Frenchman.

  ОтговорИзтриване