вторник, 22 декември 2009 г.

West Mata

Морските геолози от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) начело с химика-океанограф Джозеф Резинг от Вашингтонския университет (University of Washington) станаха първите свидетели на изригването на най-дълбоководния вулкан West Mata.

С помощта на дистанционно управляемия подводен апарат ROV Jason океанографите записаха 50-часово видео и фотографираха изригването на тихоокеанското дъно в района на вулканския пояс близо до Фиджи, Тонга и Самоа. Вулканът Западна Мата (West Mata) е на 200 километра от архипелага Самоа, върхът му се издига до дълбочина 1100 метра.

"Беше възхитително. Никога не сме виждали нищо подобно на дъното на океана" - споделя морският геолог Боб Ембли.

Изследванията са представени на годишна среща на Американското геофизично дружество (AGU) в Сан-Франциско. Видеото е заснето през май 2009. Според изследователите подводният вулкан вероятно продължава изригването, а вулканската активност е започнала в края 2008.

Имало е два района на изригвания, но на видеото е показан по-впечатляващия: вижда се магмата – огнено-червена, с температура 1371 С – взривяваща се в морската вода с фрагменти от издигащите се скали, стичащата се лава по склоновете на вулкана, а също и струи сяра.

Зрелището било феерично: яркочервени мехури магма се пукали, изпускайки подобни на дим кълба сяра. Лавата почти веднага застивала в студената морска вода и се образували черни късове, които бързо се спускали към дъното. Роботът обикалял край вулкана и събирал образци. Любопитно е, че водата около вулкана била по-кисела, отколкото електролит в акумулатор, но вид скариди и някои едноклетъчни оживели в тези сурови условия. "Никой не предполагаше, че животни са способни дълго време да преживеят във вода с такава киселинност" - е пояснил Джозеф Резинг.

Изригването на подводния вулкан за пръв път в реално време показва как се образва бонинит. Бонинитите се характеризират с високо съдържание на силициев диоксид, магнезий и вода (базалти с много магнезий - около 15%). Досега тази вулканска скала е намирана само в образци с възраст над милиони години. Образцте, събрани около вулкана докават високата киселинност на морската вода.

Изследователите се надяват, че видео- и фотокадрите, данните и образците, събрани по време на експедицията ще помогнат да се разбере как се е формирала океанската земна кора, как някои морски животни успяват да живеят в екстремалната среда, какво се случва със Земята, когато тектонските плочи се врежат една в друга.

Планира се продължаване на проучването.


Erupting ocean volcano caught on film - Nature News

Няма коментари:

Публикуване на коментар