събота, 15 май 2010 г.

Най-старата златна мина в Европа се намира в Крумовградско



В местността Ада тепе, Крумовграско, е отрито най-ранното теренно доказателство в Европа за добив на златна руда от коренни находища, датирано между 15 и 11 век преди новата ера, съобщи в Хасково археологът Христо Попов.

Изследванията са започнали 2004-2005 година, предаде агенция Фокус. Тази година пилотно е заработил българо-немски проект "Желязо и злато" за проучване на рударството в Източните Родопи. Той ще продължи и през следващите две години.

Теренната работа тази година е била в два района - Крумовград и Момчилград на територията на Регионален исторически музей - Кърджали и селата Вълче поле и Камилски дол, община Любимец, на територията на Хасковския музей.

В района на момчилградското село Седефче археолозите са се натъкнали на нови находища на злато, а най-вероятно и на сребро. В селата Вълче поле и Камилски дол са открити рудници, свързани със стоманодобив, археолозите са открили и пещ за добив на желязо.

Важното в случая е, че освен златото има данни за преработване на желязо като работен материал от траките. Има доказателства, че рудниците са експлоатирани от траките, през ранната бронзова епоха.

Археологът Георги Нехризов заяви, че в местността Глухите камъни до Малко градище, която за първи път се проучва, е установено активно функциониране на обекти през ранно-желязната епоха. Открити са няколко жилищни нива, които разкриват дълъг период от живот на това място от античност през римска епоха до средновековието.

Там е намерен уникален петроглиф-знак в стената, изсечен със сложни символи, сред които и кръст. Знакът е висок около 25 см и се намира на хоризонтална стена. Според Георги Нехризов става въпрос за соларен символ. Догодина проучванията на Глухите камъни ще продължат. Те вече са туристически обект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар