събота, 29 май 2010 г.

Два големи вулкана се активизираха в Латинска Америка


Властите в Еквадор евакуираха жителите на няколко селища, разположени в близост до вулкана Тунгурауа, който започна да изригва в петък, съобщи Би Би Си. Очевидци съобщиха, че в района на изригването са блокирани някои пътища.

По-рано в Гватемала стотици души бяха принудени да напуснат своите домове, поради започналото изригване на вулкана Пакайа. Започналото още в четвъртък изригване доведе до затваряне на международното летище на латиноамериканската държава. Президентът на Гватемала Алваро Колом обяви извънредно положение.

Снощи в 19:00 часа местно време е било регистрирано изключително силно изригване на вулкана, който продължава да бълва лава, дим и пепел, която вече достигна и столицата Гватемала, намираща се на около 40 от Пакая.

Летището в Гватемала бе затворено, като всички полети бяха отменени, след като вулканска пепел покри всички писти. Всички жители от селищата в непосредствена близост до вулкана са евакуирани.

Журналист от Canal 7, който е отразявал отблизо изригването на вулкана, е обявен за изчезнал заедно с още 3 деца.

В Гватемала има общо 288 вулкана, от които само 8 са активни. Вулканът Пакае е активен от 60-те години на миналия век. Той се намира в региона Антигуа, където се произвежда най-качественото кафе в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар