събота, 16 февруари 2013 г.

Мощността на взрива на метеорита е била 300 килотона

bgnes.com
Взривът на метеорита над Челябинск е най-мощният за последните 100 г.

Мощността на взрива при навлизане в плътните слоеве на атмосферата на метеорита е била близо 300 килотона в тротилов еквивалент. Това е най-силният взрив от всички регистрирани досега след Тунгуския феномен. Това е оценката на директора на Центъра за изучаване на планетите при университета на Западно Онтарио Питър Браун.

По негови изчисления небесното тяло е имало диаметър приблизително 15 м и маса почти 7000 тона и е навлязло в атмосферата със скорост 64 800 км/час.

Мощността на взрива при навлизане на Тунгуският метеорит в плътните слоеве на атмосферата през юни 1908 г. над Сибир в района на река Тунгуска е била около 40-50 мегатона.

НАСА пък оценява мощността на взрива на 300 - 500 килотона, предаде Асошиейтед прес. А това двадесет пъти по-мощен взрив от този на атомната бомба хвърлена над Хирошима.

При последвалият метеоритен дъжд над Челябинска област са ранени близо 1200 души, от тях 50 са настанени в болница. Взривната вълна е повредила в Челябинск и близките селища общо 3000 сгради, информират руските агенции.

По предварителни оценки на администрацията на Челябинска област материалните щети от метеоритния дъжд ще възлязат на около един милиард рубли. Оценката на министерството на извънредните ситуации на Русия е доста по-ниска: щетите са за приблизително 400 000 рубли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар