събота, 16 февруари 2013 г.

НАСА предаде на живо рекордното приближаване на 45-метровия астероид

vesti.bg
НАСА предложи на всички желаещи да проследят събитието заедно с професионалните астрономи и припомни, че астероидът не представлява заплаха за планетата.

НАСА предадe на живо рекордното приближаване до Земята на астероида с диаметър 45 метра.

Както съобщи в четвъртък американското космическо ведомство, учени и специалисти коментираха снимки на астероида, които бяха получени в реално време с помощта на астрономическата обсерватория в Австралия и от телескопа в космическия център "Маршал" в гр. Хънствил, щата Алабама.

Live streaming by Ustream
НАСА предложи на всички желаещи да проследят събитието заедно с професионалните астрономи, като припомни, че астероидът не представлява заплаха за планетата, нито за МКС, нито за телекомуникационните спътници в нейната орбита.

Астероидът е с диаметър 45 м и маса 130 хиляди тона. Откакто се правят наблюдения, той е най-големият, който е преминавал толкова близо до Земята - на 27 500 км. Скоростта му е 8 километра в секунда - осем пъти по-бърза от куршум. Най-много той се доближи до планетата ни над Индонезия в 19,24 часа по Гринуич (21,24 часа българско време). В тъмното при ясно небе астероидът се е виждал с бинокъл.

Риск от сблъсък нямаше, но доближаването даде възможност астероидът да бъде наблюдаван и повърхността му да бъде картографирана с радар.

Така астрономите могат да определят формата и въртенето му, а оттук и траекторията му. Това беше направено в края на 2011 г. с астероида 2005 YU55, който не беше на толкова малко разстояние, но беше много по-голям - с диаметър 400 м.

"Астрономите очакват земната гравитация да промени орбитата на астероида и тя да се доближи до Слънцето. Това означава, че надали ще тръгне към нас отново през следващите 100 години" - каза Ейми Мейнзър от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Астрономите регистрират спектъра на астероида. Отразената светлина дава информация за химикалите и може да разкрие неговия състав. Това е полезно за изследването на всички обекти, близки до Земята.

Астероиди с подобен размер преминават край Земята веднъж на 40 години, а се сблъскват с нея на 100 000 до 200 000 години. Подобен сблъсък би заличил град колкото Лондон, а щетите да са колкото от 1000 атомни бомби като тази над Хирошима.

Астероидът 2012 DA14 беше открит миналата година от испански зъболекар, почитател на астрономията.

Според астрономите няма връзка между 45-метровия астероид DA14 и метеоритния дъжд в Русия, който рани повече от 1000 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар