събота, 16 февруари 2013 г.

Голям астероид прелетя рекордно близко до Земята

dir.bg
Астероид с диаметър 46 м прелетя безопасно рекордно близо до Земята през нощта между 15 и 16 февруари 2013 година. Космическият обект 2012 DA14 мина на 27 357 км от земната повърхност, което е най-близкото регистрирано досега разстояние. Толкова близо не минават дори някои сателити.

По данни на американската космическа агенция НАСА, космическото тяло с диаметър 45 метра е било най-близко до Земята в 14,25 часа местно (21.25 часа българско време), след което астероидът постепенно е започнал да се отдалечава. Масата на 2012 DA14, открит преди година от испански астрономи, е около 130 хиляди тона, скоростта на движение – 28,1 хиляди км/час или 7,82 км в секунда.

Астероидът не е бил видим в САЩ в момента на най-голямото си приближаване до Земята. Но в Австралия астрономите са го наблюдавали с бинокли и телескопи.

Като цяло небесни тела със сходни размери прелитат в близост до Земята на всеки 40 години. Но астероидът 2012 DA14 се доближи най-близко до нашата планета. Учените смятат, че катастрофи в резултат на падането на подобни астероиди се случват средно една на 1200 години. В случай че той беше паднал на Земята, щеше да предизвика разрушения, съпоставили с взрива на ядрена бомба с мощност 2,5 мегатона.

Преминаването на астероида беше предшествано часове по-рано от падане на метеорит в Русия. Астрономите казаха, че двете събития нямат връзка и че двата обекта са се движили в противоположни посоки.

Уралският метеорит предизвика суматоха в цяла Русия
Сн.: EPA/БГНЕС
Видео: Над 100 души в болница след метеоритния дъжд в Русия
Над 1200 души пострадаха след метеоритния дъжд в Русия
Засега над 1200 души в град Челябинск са пострадали след падането на метеорит, от тях 200 деца. Уралският метеорит предизвика суматоха в цяла Русия, армията контролира района. Експерти посочват, че никога досега не е имало толкова много пострадали от падането на такъв обект.
Губернаторът на Челябинска област Михаил Юревич съобщи, че щетите от падналия метеорит се оценяват на 1 млрд. рубли, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".  Той уточни, че щетите само поледения дворец „Уралска мълния” се оценяват на 200 млн. рубли. По думите му, дворецът е пострадал най-много. Повредена е носещата конструкция и три напречни греди.

Метеоритният дъжд беше наблюдаван тази сутринв пет руски региона - Тюменски, Свердловски, Челябински, Кургански и Башкортостан. Метеоритни отломки бяха намерени в три района в Челябинска област.

До момента в историята няма друг случай на толкова много индиректно пострадали от падането на подобен обект. В много редки случаи има ранени хора от метеорит”, казва Робърт Маси, заместник-секретар на Британската кралска астрономическа общност, цитиран от АФП. Всеки ден около 100 тона космически отломки се сблъскват със Земята, посочват астрофизици. В по-голямата част става дума за прах и малки камъни, които изгарят на голяма височина.

По-рано на пресконференция в ИТАР-ТАСС началникът на оперативното управление на МВР генерал-лейтенант Виктор Ракитин съобщи, че от това "изключително явление" са пострадали сгради в десет населени места - шест града и четири села. Става дума най-вече за изпочупени стъкла и пострадали "неустойчиви конструкции", отбеляза той.

Космическият феномен стана причина за уволнението на сътрудник на руското министерство на извънредните ситуации, пояснява ИТАР-ТАСС. Наказаният сътрудник е заявил пред медиите, че жителите на Челябинската област са били предупредени за метеоритния дъжд, но в действителност такова предупреждение не е имало.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати на място експерти от Министерството на извънредните ситуации (МИС). Възложено им е да направят оценка на щетите и да осигурят помощ на пострадалите, предаде БТА.

Уралският метеорит предизвика суматоха в цяла Русия. Експерти следят радиационния фон и правят опити да установят естеството на космическите тела, паднали сутринта в Урал. По данни на МИС на местопроизшествието са изпратени 20 хиляди военнослужещи и армията контролира важните обекти в
района.

Службата за санитарно-епидемиологичен контрол "Роспотребнадзор" затвори всички училища в засегнатите райони. Министерството на отбраната, държавната корпорация "Росатом", енергийните и промишлените предприятия информират, че всички техни обекти в района на инцидента работят нормално. Сериозно е повреден местният цинков завод, където е паднала част от покрива поради ударната вълна.
Повредени са и сградите на десетки пощи в областта - също като в други обекти, там са изпочупени стъклата на прозорците.

Руски ведомства обещаха на местните жители, понесли материални щети, помощи и обезщетения. Продавачи от строителни магазини увериха, че не са вдигали цените, но стъклата там са вече разпродадени, посочва агенцията.

Руското министерство на извънредните ситуации предупреждава гражданите да не се приближават до отломките от метеорита, които може да бъдат открити в Урал, а веднага да съобщават за опасната находка на съответните телефони. 

Военните са открили яма с диаметър около 6 метра на мястото на възможното падане на отломки от метеорита край езерото Чебаркул в Челябинска област. Масата на небесното тяло е била около 50 тона, като това е най-мощното подобно явление в Русия през последните 12 години, заяви директорът на астрономическата обсерватория в Иркутския държавен университет Сергей Язев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар