неделя, 17 февруари 2013 г.

НАСА възприема сериозно заплахата от сблъсък на Земята с други космически тела


Шестима водолази се спуснаха на дъното на руското езеро Чебаркул в Чебялинската област, тъй като се предполагаше, че там има паднали отломки от метеорита, съобщи говорителката на руското министерство на извънредните ситуации Ирина Россиус, цитирана от ИТАР-ТАСС. Мисията им обаче се оказа без резултат.

Представителят на отдела на НАСА за изследване на метеорни тела Бил Кук заявил за ИТАР-ТАСС, че падналият на територията на Русия обект се е откъснал от разположения между Марс и Юпитер пояс на астероидите. Той подчертал, че откриването предварително на подобно космическо тяло е изключително трудно - за тази цел земните телескопи трябва да бъдат насочени в нужната посока в точно определено време.

НАСА възприема сериозно заплахата от сблъсък на Земята с други космически тела и ежегодно харчи за наблюдение на обекти в околоземното пространство 20 млн. долара, докато преди няколко години заделените за тази програма средства били едва 4 млн. долара, добавил той.


Сеизмологичните станции на Геологическата агенция на САЩ са фиксирали трус, причинен от петъчния взрив на метеора в Русия. Сеизмичните вълни са съответствали на земетресение с магнитуд 4, съобщи сайтът на агенцията.

Епицентърът на този космогенен трус е в район с координати 55,15 градуса северна ширина и 61,41 градуса източна дължина, на около един километър югозападно от Челябинск.

Взривът в района на руския град е фиксиран и от 11 от общо 45 инфразвукови станции за наблюдение на спазването на Договора за всеобща забрана на ядрените опити.


По оценки на експертите от НАСА в атмосферата на земята е навлязло космическо тяло с размер 17 метра и маса около 10 хиляди тона.

Скоростта при влизането в атмосферата е била около 18 километра в секунда. Болидът е летял под малък ъгъл – не повече от 20 градуса - и затова полетът му е продължил около 32 секунди.

На височина около 20 километра става взрив с количество отделена енергия между 300 и 500 килотона тротилов еквивалент, в пъти по-силен от взрива на атомната бомба в Хирошима през 1945 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар