сряда, 6 февруари 2013 г.

Мощно земетресение и цунами в Тихия океан

Ново силно земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер е регистрирано край Соломоновите острови, предаде агенция Ройтерс. Епицентърът на земния трус е бил на около 435 км източно от Кира Кира. До момента няма данни за причинени материални щети. Засега не е обявено предупреждение за опасност от цунами.
Петима души загинаха, след като в сряда в край Соломоновите острови бе регистрирано земетресение с магнитуд 8,0 по Рихтер, което предизвика цунами.
vesti.bg
In this February 6, 2013 screengrab, the USGS site shows the epicentre of the Solomon Islands earthquake.Епицентърът е на около 580 километра от столицата Хониара на Соломоновите острови  - островна държава в югозападната част на Тихия океан

Мощно земетресение с магнитуд 8 край Соломоновите острови в Тихия океан породи слабо цунами и вдигна тревога в районите близо до епицентъра.

File:Solomon Islands on the globe (Oceania centered).svgНяколко часа по-късно тревогата за цунами за островите в южната част на Тихия океан, издадена от базирания на Хавайските острови Център за ранно предупреждение за цунами, беше отменена.

На самите Соломонови острови е имало две приливни вълни, породени от труса. Те са били с височина 1,5 метра и са връхлетели западната страна на остров Нендо или Санта Круз, главния остров от архипелага Санта Круз, който е част от Соломоновите острови.

Цунамито е повредило около 50 къщи и имота. Засега няма данни за убити и ранени.

Мощният трус беше с епицентър в морето на 347 км източно от град Кира Кира на Соломоновите острови и на дълбочина 5,8 км под морското дъно. По-рано беше съобщено за трус с магнитуд 6,3 пак в този район.

Тревогата от цунами засегна островните държави Соломонови острови, Вануату, Науру, Папуа Нова Гвинея, Тувалу, Нова Каледония, Фиджи, Кирибати, Уалис и Футуна. По-ниска степен на тревога имаше за Нова Зеландия, Американски Самоа и източната част на Индонезия.

Австралийската метеорологична служба обяви, че Австралия не е застрашена от тази опасност.

Има разрушени крайбрежни села от земетресението, предаде Франс прес, като се позова на местни здравни източници. Трусът е бил с епицентър на около 580 км от столицата на Соломоновите острови Хониара и на около шейсетина километра от град Лата, на остров Лата, който е част от архипелага Санта Круз, влизащ в състава на Соломоновите острови.

Трусът беше последван от вторичен трус с магнитуд 6,4 и предшестван от трус с магнитуд от 6,3. Преди няколко дни в района имаше земетресение с магнитуд 6,7.

Архипелагът Соломонови острови се намира в югозападната част на Тихия океан. Включва шест по-големи и 992 по-малки острови, атоли и рифове с площ 28 446 кв. км. Разпръснат е на 249 000 морски мили.

Над 50 души загинаха и хиляди загубиха домовете си там при силно земетресение с магнитуд 8,1 през април 2007 г.

10-метрово цунами ударило Соломоновите о-ви

10-метрово цунами, образувало се след земетресението с магнитуд 8.0 по Рихтер, е ударило някои части на Соломоновите острови.

Първоначално бе съобщено, че архипелагът е бил достигнат от цунами с височина не повече от 1 м. В резултата на труса са загинали 6 души, обявиха местните власти. Последвалото 10-метрово цунами е ударило остров Нденде, разрушавайки всички домове, разположени по крайбрежието.

В село Нела на острова под водата са останали 95% от жилищата. Останалите домове, построени на първа линия, са били буквално изметени от гигантската вълна.

През 2007 г., след трус с магнитуд 8,1 по Рихтер на Соломоновите острови, цунами уби 52 души и разруши домовете на хиляди хора.

През септември 2009 г. ново мощно земетресение в региона, породи цунами, причинили смъртта на 186 обитатели на островните държави Самоа и Тонга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар