неделя, 10 февруари 2013 г.

Газо-кондензатното находище "Етрополе"

standartnews.com
"Петролното находище е известно отпреди 45 години, но чак сега дойде времето да имаме някаква полза от него", казва кметът Петър Данчев. По думите му още в края на 60-те години на миналия век го проучвали. Тогава било доказано, че има залежи кажи-речи край всичките 15 селища на общината.

Сега обаче от "Дайрект Петролиум България" са изпратили инвестиционно предложение до кмета. То е качено на сайта на общината и вече тече 14-дневният срок за възражения. Компанията има намерение да вземе на концесия за 35 години газо-кондензатното находище "Етрополе", през който период да го разработва и експлоатира. То включва пет добивни участъка. Единият е край криводолското село Галатин, където се очакват сериозни залежи от природен газ. Концесионерът се гласи да пусне 120 сонди на дълбочина 3,1 километра. Ще оборудва площадката с колектори за събиране на добития флуид и ще изгради паропроводи до газосъбирателната станция на "Булгартрансгаз".

Всичките терени са общински и парите ще влизат в местната хазна. Но пък ще се отвори работа за много хора в един от най-бедните райони на страната.

А покрай находището, колкото и да е чудно, ще дръпне и градинарството. При това - без сезони. Идеята е да се използва термалната вода, топла 111 градуса, след като тя се отдели от природния газ, който е смесен с нея. И точно на площите преди пречиствателната станция има възможност да се разгърнат оранжерии, в които ще зреят зеленчуци целогодишно. Известно е, че 93 процента от разходите по зарзавата в парниците са именно за отоплението. В случая то ще е без пари.

Засега няма възражения по намерението на концесионера. Според кмета хората се радват, че хазната ще се понапълни и ще се отвори нов поминък, защото безработицата гони 40 процента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар