четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Изчезналите торбести хищници не са отстъпвали на лъвовете и саблезъбите тигри

Снимка: SPL/BBC

Сега торбестите хищници са нестандартна и рядка група животни, но миналото на Земята познава доста страшни торбести месоядни животни, съобщи Би Би Си, като се позова на съвременно проучване. Тези животни са били представени от видове, които са торбести аналози на днешните лъвове и вълци, и дори на също измрелите саблезъби хищници (известни и като саблезъби тигри, но това не е изчерпателно, тъй като групата включва множество видове).

Миналият успех на тези същества стана ясен от резултатите на черепно проучване, извършено от международен екип, което показа, че те са били видово толкова разнообразни, колкото и техните братовчеди - плацентните бозайници. Изследването е включило задълбочен анализ на 130 черепа от най-различни същества, някои от които съвременни, а други - измрели през последните 40 милиона години.

Д-р Анджали Госвами и колегите му са използвали методът на геометричната морфометрия, за да "картографират" обектите. Анализът показа дори, че разнообразието във формата на черепите на торбестите хищници е по-голямо, отколкото при съвременните плацентни видове като тигрите и лъвовете. Учените направиха и догадката, че ранното раждане на торбестите животни, когато са съвсем малки, по някакъв начин е свързано с намалената им способност да се приспособяват към различна обитаема среда и навици.

"Добър пример е сходството в предните крайници на торбестите - обясни д-р Госвами - Тъй като те трябва да изпълзят в торбата след раждането си, са им необходими хващащи ръце. След като предните крайници имат определена структура при раждането, после е трудно да се развият плавници или прилепови криле. Въпросът с еднообразието на предните крайници, обаче, стои точно по обратен начин при лицата на тези животни".

Според ученият може да се спори дали торбестите месоядни са изостанали от плацентните в модифицирането на лицевата и зъбната си структура за приспособяване към ядене на месо. "Има един саблезъб от Южна Америка, чийто убийствени предни зъби растат цял живот и корените им достигат дълбоко, отвъд очните кухини. Това няма аналог сред хищните бозайници, става въпрос за нещо екстремно" - посочи специалистът.

Големите торбестите хищници в миналото са били представени от доста видове, но днес е останал само един сравнително едър. Това е торбестият дявол и той е заплашен от изчезване. Учените вече започват да смятат, че залезът на тези същества вероятно се дължи по-скоро на сложен комплекс от фактори, отколкото на еволюционни проблеми. Съавторът в изследването Стивън Врой от университета в Нов Южен Уелс подчерта, че резултатите показват разнообразен начин на живот, сравним с този на плацентните. "Изличаването на торбестите месоядни по-вероятно е въпрос на лош късмет, отколкото на лоши гени".

Няма коментари:

Публикуване на коментар