петък, 26 ноември 2010 г.

Саждите са навсякъде. Дори по най-високите планини

Хималаите и прилежащото Тибетско плато понякога се квалифицират като трети полюс на Земята. Те са известни още като водна кула в Азия. Техните най-големи ледници подхранват континенталните реки, които от своя страна поддържат живота на около 1,5 милиарда души. Много проучвания показват, че хималайските ледници са се свили през последните няколко десетилетия. Това обикновено се дължи на покачването на температурите на въздуха, но изследователите вече са осъзнали, че малките частици сажди и прах във въздуха са виновни. Като тъмнооцветени, те поглъщат слънчевата светлина. И това затопля заобикалящата ги среда.

Близо до населените места и в региони като Югоизточна Азия, където хората прочистват растителността чрез изгаряне, саждите се очакват. Но Ангела Маринони от Института по атмосферни науки и изменение в Болоня обясни пред публика на семинар за околната среда в Катманду на 27 октомври, че и високите Хималаите са под атака от този вид замърсяване. Дори на височини над 5000 м саждите са широко разпространени. И когато паднат върху ледниците те ускоряват тяхното топене.

Д-р Маринони и нейните колеги проучват хималайските сажди от 2006 г. насам. През тази година в Непалската климатична обсерватория, в долината Кхумбу, започна проучване на аерозолните частици и саждите. Изследователите първоначално имали намерение да се възползват от това, което се приема за девствени условия при такава голяма надморска височина (обсерваторията е 5079 метра над морското равнище) за измерване на характерните условия на фона на атмосферата. Вместо това те били изненадани да открият гъста мъгла със сажди по планинския склон. В сухя месец преди мусона между януари и май, около един ден от пет долината Кхумбу е покрита с гъст кафяв облак.

Чрез анализ на моделите на атмосферната циркулация, д-р Маринони и нейните колеги установили, че ветровете могат да донесат сажди и прах от Европа, Близкия Изток и Северна Африка. И ако това не е достатъчно, хималайските долини действат като комини, напомпващи замърсители от индийските равнини към планинските върхове. Д-р Маринони счита, че комбинираният ефект от това може да намали способността на ледниците да отразяват светлината от 2 до 5% и да увеличи размера на топенето от 12 до 34%.

Тези предположения са потвърдени от проучване, водено от Су Байкинг от Институт за научни изследвания на Тибетското плато на Китайската академия на науките в Пекин. Неговият набор ледени сондажни ядки от пет ледници в Тибет е за проучване на стойностите на замърсяване през последните няколко десетилетия. Тези ядки показват, че нивото на замърсяване, по-специално саждите, в ледниците в Хималаите корелира с емисии в Европа и Южна Азия.

В северо-западните и централни части на Тибетското плато, д-р Су и неговият екип констатира, че особено високи нива на сажди са паднали на ледниците през 1950. Тези райони са под влиянието на западните ветрове, което предполага, че саждите са с произход от Европа. Тази хипотеза се подкрепя от наблюдението, че саждите рязко спадат през 1970 г., период, когато много европейски страни приемат разпоредби за чист въздух.

Ледниците в юго-източната част на платото, от друга страна, са с посока на вятъра от Индийския субконтинент и д-р Су установява, че концентрацията на сажди в тези ледници се е увеличил с 30% между 1990 г. и 2003 г., което съвпада с периода на бърз индустриален растеж в Индия.

Не се притеснявайте, че ледниците в Хималаите ще изчезнат. Въпреки глупава грешка в доклад на Международната експертна група по изменение на климата, която предполага, че това може да се случи бързо, никой не вярва, че е така. Но ускорено топене, предизвикано от тези сажди може да причини наводнения. Това би било достатъчно лошо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар