понеделник, 29 ноември 2010 г.

NASA и ESA правят златно "ухо" за гравитационни вълни

Екип от Лабораторията за реактивно движение на NASA (JPL) се доближава до целта си да "чуе" музиката на гравитационните вълни. Това са набръчквания на време-пространството, предсказани от Алберт Айнщайн в началото на 20 век.

Учените са изпитали в Пасадина, щата Калифорния, система от лазери, които трябва да полетят с предложената от тях безпилотна експедиция Лазерна интерферометрична космическа антена (LISA).

Целта на съвместния проект на NASA и ESA е да се засекат едва доловимите сигнали на гравитационните вълни. За да стане това, уредът трябва да е не само чувствителен, но самият той да не създава електронен "шум", който да се намесва в наблюденията.

Специалистите сравняват слушането на гравитацията с опит да чуеш звука от падането на птиче перо по време на пороен дъжд. При изпитанията лазерите са били заглушени до степен, в която не пречат на слушането на тайнствените вълни.

Изучаването на гравитационните вълни започва през 1974 г. Тогава е открита двойка умиращи звезди-пулсари, които, кръжейки една около друга, се сближават и някой ден ще се сблъскат. За учените било необяснимо защо падат една към друга, което означава, че губят енергия. По-късно било непряко доказано, че тази енергия изтича под формата на гравитационни вълни, а авторският екип на разработката взе Нобел за физика през 1993 г.

От LISA се очаква не само да чуе вълните, но и да научава повече за източниците им — черни дупки и мъртви звезди. Така ще бъде създадена фонотека с гравитационните "гласове" на небесните тела, а учените ще получат нов език за изучаване на Вселената... (прочети в Обекти)

Няма коментари:

Публикуване на коментар