събота, 27 ноември 2010 г.

Кристалина Георгиева: Наводнения и свлачища са най-големите рискове за България

София. Наводнения и свлачища са най-големите рискове за България от природни бедствия. В по-малка степен от съседна Гърция сме заплашени и от горски пожари, каза пред журналисти еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Тенденцията в световен мащаб е към това щетите и жертвите от бедствия да се увеличават.

Много е важно всяка една страна да разбира добре, какви са рисковете на нейна територия и как може да се подготви, за да намали тези рискове и когато бедствието дойде, да има по-малко жертви и нанесени щети, посочи комисарят.

У нас също има място за увеличаване усвояването на евросредства. Георгиева обаче похвали работата на министър Томислав Дончев, която по думите й, дава резултати, за увеличаване на усвояването на европейските пари. Увеличила се е и работата по места, работата с общини. Еврокомисарят каза, че министър Дончев е поставил България „на по-бързо трасе” при усвояването на еврофондовете.

Георгиева изтъкна приоритетите на новата политика при бедствия – превенция, синхрон между държавите-членки, правилна помощ на точното място по най-точния начин. Обезателно до края на мандата ще видите много сглобени къщички и автомобили на територията на бедствия, които намаляват щетите и загубата на човешки животи, каза Георгиева, като коментира подхода LEGO при справяне с бедствия, който представи на презентацията си по-рано.
Веселина ЙОРДАНОВА

През следващата година всяка страна - членка на ЕС, ще трябва да оцени рисковете от бедствия на собствената си територия, за да се намалят последващите щети.

През последните 12 години щетите от бедствия в Европа достигат 150 милиарда евро, а жертвите – 100 хиляди души. Тенденцията е броят им да расте. Затова ранното оповестяване и предварителна защита от кризи са изключително важни. За тях ЕС отделя 6 милиарда евро, но в много страни усвояването им върви бавно.

Политиката оттук нататък е синхронизиране между отделните държави в борбата с бедствията.

България ще получи около 6-7 милиона евро за закупуване на нови пожарни коли и екипировка. Отделно с европейски средства ще бъдат закупени 42 нови пожарни автомобила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар